הליך משפטי של כינוס נכסים כולל תפיסה של נכסים ושליטה בהם, כדי שיתאפשר להיפרע מהם. ברוב המקרים ההליך ייפתח במצב שבו נושה, בתיווך כונס נכסים, זכאי לממש רכוש של אדם, קבוצת בני אדם או חברה, אשר שועבד כבטוחה עבור חובות שלא שולמו.

לפניה ישירה אל משרד עורכי דין ונוטריון יוסף אוריין & חי מכלוף, לחץ/י כאן

מהו צו כינוס נכסים?

צו כינוס למעשה פותח את הליך חדלות הפירעון, מעביר את נכסי החייב לשליטת הנאמן ומאפשר להחיל משטר קולקטיבי לצורך גביית החוב. חשוב להבהיר כי דיני כינוס נכסים אינם קשורים תמיד לדיני חדלות פירעון. בעוד אדם יכול להיות בעל יכולת פירעון, עדיין יכול להתמנות עליו כונס נכסים מפני שלא שילם את חובו לנושה אחד מובטח.

הנושה המובטח לרוב יבקש להיפרע מהשעבוד, הנכס ייגרע ממצבת הנכסים של החייב, יחד איתו יפרע החוב ומהלך העסקים ימשיך כרגיל. בפועל יש קשר בין חדלות פירעון לבין כינוס נכסים. הסיבה לכך היא שרק לעיתים נדירות אדם בעל יכולת פירעון יפסיק לשלם את חובותיו דווקא לנושה מובטח שלו.

כינוס נכסים בחברה עשוי לרמז על חדלות פירעון

חברה שעומדת לפני חדלות פירעון ברוב המקרים תפסיק לשלם את חובותיה לנושים שאינם מובטחים דוגמת ספקים ורק כאשר לא תהיה לה ברירה ומצוקת המזומנים של החברה תחמיר היא תפגע ביחסיה עם הנושה המובטח ותפסיק לשלם לו את חובותיה. על כן, ברוב המקרים שבהם מתבצע כינוס נכסים ניתן להסיק שהחברה אכן מצויה במצב של חדלות פירעון.

בישראל מוכרות שלוש קבוצות הליכים אשר מכונות כינוס נכסים. הליך אחד מתייחס למינוי של כונס נכסים במסגרת סדר דין אזרחי. הליך שני הוא מינוי של כונס נכסים בבית המשפט ובלשכת ההוצאה לפועל ואילו סוג שלישי של הליך כינוס נכסים הוא מינוי של כונס נכסים לצורך אכיפת שעבוד שהוטל על נכסי החברה.

כינוס נכסים הוא סעד שיפוטי ולא סעד אוטונומי

חשוב להדגיש כי במדינת ישראל כינוס נכסים נחשב לסעד שיפוטי ולא לסעד אוטונומי, כלומר, רק רשם הוצאה לפועל או בית משפט רשאים למנות כונס נכסים.

כינוס נכסים בסדר דין אזרחי נועד להבטיח כי הצד השני יוכל לשלם את הסעד שיינתן על ידי בית המשפט בסופו של ההליך. במקרה כזה כונס הנכסים ישמור באופן זמני על נכסים של הצד השני כדי שלא יוענקו, יוברחו או יימכרו.

כינוס נכסים בהוצאה לפועל מעוגן בסעיפים 53 ו-54 לחוק ההוצאה לפועל. מכוח החוק, רשם ההוצאה לפועל רשאי למנות כונס נכסים לנכס מסוים של החייב אם היה סבור שיש תועלת או צורך בכך לשם ביצוע פסק הדין. יתרה מזאת, הרשם רשאי להורות לכונס הנכסים שמינה להפקיד ערובה לצורך הבטחת אחריותו למילוי התפקיד. כל אדם יכול להתמנות לשמש ככונס נכסים אך עם זאת, רשם ההוצאה לפועל לרוב לא ימנה זוכה בתיק לתפקיד כונס נכסים, אלא אם יש לכך סיבה מיוחדת.

מהן סמכויותיו, זכויותיו וחובותיו של כונס נכסים?

במסגרת תפקידו כונס נכסים רשאי למכור את הנכס, לנהל אותו, לממש אותו ולעשות בו כל מה שיורה לו רשם ההוצאה לפועל. רשם ההוצאה לפועל רשאי לתת הוראות לכונס מיוזמתו, לפי בקשת הזוכה, לפי בקשת החייב או לפי בקשת הכונס עצמו. כונס נכסים למעשה תופס את מקומו של החייב וממועד מינויו הוא פועל בנכסיו כאילו הוא בעל הזכויות בהם. מטרתו של כונס נכסים היא לקבל את התמורה המרבית עבור הנכס תוך פרק זמן אופטימלי, כך שהתמורה תוכל לשמש לכיסוי החלק המרבי האפשרי מהחוב שבגינו נפתח תיק ההוצאה לפועל, בהינתן נסיבותיו של המקרה המסוים.

נוסף על כך, כונס הנכסים מחויב לנהל פנקסים ולמסור דין וחשבון לרשם או למי שיורה עליו הרשם. במסגרת חובותיו הכונס מחויב למסור למנהל לשכת ההוצאה לפועל כל תמורה שתגיע לידיו עקב ניהול הנכס, מכירתו או מימושו, וזאת בצורה ובמועד שנדרש למסרה בהוראה מיוחדת או בכתב המינוי.

כונס נכסים יכול לנכות את הוצאותיו ואת שכרו מהכספים אשר עליהם הוא ממונה אלא אם רשם ההוצאה לפועל אסר עליו לעשות זאת. רשם ההוצאה לפועל רשאי לחייב את כונס הנכסים לשלם פיצויים עבור נזק שנגרם לנכסים מאחר שלא מילא כראוי חובה כלשהי מחובותיו בהיעדר צידוק סביר. כמו כן, הרשם רשאי להורות לממש את הערובה שהפקיד הכונס במועד המינוי.

בעוד לא בכל הליך הוצאה לפועל ימונה כונס נכסים, מגוון המצבים שבהם ימונה כונס נכסים הוא רחב. כונס נכסים עשוי להתמנות גם לצורך מימוש עיקול ומימוש של משכון קבוע, כלומר שעבוד שמעוגן בשטר משכון דוגמת משכנתא.

הגשת ערעור על החלטות רשם ההוצל"פ באשר לאחריות כונס נכסים

על החלטותיו של רשם ההוצאה לפועל בנוגע לאחריותו של כונס נכסים ניתן להגיש ערעור בזכות לבית המשפט ללא צורך בהגשת בקשת רשות ערעור.

מינוי כונס נכסים לא יכול לפגוע בזכויות של חייב בנכסים שאינם ניתנים לעיקול לפי חוק ההוצאה לפועל דוגמת צורכי מזון למחיית החייב ובני משפחתו למשך 30 יום, תשמישי קדושה, בגדים, מיטות, כלי מיטה, ציוד רפואי, בעלי חיים ועוד. כונס הכנסים לא יפגע גם בהגנת דירת מגורים של החייב ולא ימכור את דירת המגורים בהיעדר פתרון דיור חלופי לחייב בהתאם לחוק.

במצב שבו צד שלישי טוען לזכויות בנכס שמונה לו כונס נכסים, רשם ההוצאה לפועל רשאי לתת לכונס הנכסים הנחיות בנוגע למילוי תפקידו תוך התחשבות בזכותו של הצד השלישי. נוסף על כך, רשם ההוצאה לפועל רשאי להשהות פעולות בנכס כדי לאפשר לצד השלישי לפנות לבית משפט בנוגע לזכותו.

משרד עורכי דין ונוטריון יוסף אוריין & חי מכלוף עוסק בייצוג זוכים וחייבים בהליכי גביית חובות, כינוס נכסים, הפטר בהוצאה לפועל, פשיטות רגל, איחוד תיקים, טענת פרעתי ועוד. הכתבה באדיבות האתר:din.co.il .

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.