ביום 25/7/2021 פרסם האפוטרופוס הכללי הודעת תיקון לעמדתו הקודמת (מיום 16/11/20) באשר לאפשרויות השקעת כספים של ממנים (אנשים שערכו ייפוי כוח מתמשך) על ידי מיופי כוחם.

בעניין נייר העמדה הקודם של האפוטרופוס הכללי ראו בכתבה:

https://www.maariv.co.il/news/law/Article-814061

בטרם נביא את עקרונות העמדה העדכנית של האפוטרופוס הכללי יש להכיר שני מושגים:

(א) "תקנות ההשקעות": אלה הן תקנות הכשרות המשפטית והאפוטרופסות (דרכים להשקעת כספי חסוי) תש"ס-2000, הקובעות את דרכי ההשקעה בכספים של אנשים שמונה להם אפוטרופוס, הכוללים פקדונות בנקאיים שקליים, תכניות חיסכון בנקאיות ואגרות חוב ממשלתיות. כיום התשואה על דרכי השקעה אלה היא מינורית, בלשון המעטה.

(ב) "השקעה בפיקדון במשרד האוצר": זהו מנגנון בו מופקדים הכספים אצל האפוטרופוס הכללי והוא משקיעם בהתאם לתקנות האפוטרופוס הכללי (השקעת כספים), תשע"ד-2014. הגם שתקנות אלה מאפשרות דרכי השקעה מגוונות יותר מאשר "תקנות ההשקעות", עדיין מדובר באופני השקעה שמרניים ביותר.

לפניה ישירה אל עורך דין ונוטריון עידו לשם, לחץ/י כאן

נייר עמדה מתוקן של האפוטרופוס הכללי בעניין אפשרויות השקעת כספים של ממנים

נייר העמדה המתוקן של האפוטרופוס הכללי מחלק את הממנים לשני סוגים: כאלה שסך כספיהם להשקעה עולה על מיליון ש"ח וכאלה שסך כספיהם להשקעה הוא עד מיליון ש"ח.

להשקעת כספים מעל מיליון ש"ח במסגרת הפיקדון במשרד האוצר, לא יידרש אישור בית המשפט. להשקעה שאינה במסגרת זו נדרש אישור בית המשפט.

להשקעת כספים עד מיליון ש"ח ישנה חלוקה נוספת: האם קיים בייפוי הכוח המתמשך הוראות ספציפיות באשר לאופן ההשקעה ("הוראות מקדימות") או שאין בו התייחסות מפורשת לנושא ההשקעות.

האם קיימות הוראות מקדימות ביחס להשקעות בייפוי כוח?

אם ישנן "הוראות מקדימות" בייפוי הכוח ומיופה הכוח פועל על פי ההוראות, אין צורך באישור בית המשפט. אם מיופה הכוח מבקש לסטות מההוראות עליו לבחון אם מתקיימים החריגים בחוק לפיהם הוא רשאי שלא לקיים את ההוראות המקדימות.

אם אין "הוראות מקדימות" בייפוי הכוח אך ההשקעה היא בהתאם ל- "תקנות ההשקעות" אין צורך באישור בית המשפט. האישור נדרש במקרה בו ההשקעה אינה לפי התקנות.

נייר העמדה עדיין אינו בעל מעמד מחייב

שוב יש לזכור שנייר העמדה מהווה רק חוות דעת בנושא ועדיין אינו בעל מעמד משפטי מחייב. נייר העמדה הנוכחי מסתיים באמירה: "משרד המשפטים פועל לשם הסדרה מפורשת בחקיקה של נושא השקעת כספי ממנה להסדרת הלקונה הקיימת".

ההמלצה היא אפוא למי שהשקעות כספים רלוונטיות עבורו, לכלול בייפוי הכוח המתמשך הוראות ברורות ומפורטות באשר לאופן ודרכי ההשקעה, מידת שיקול הדעת הניתן למיופה הכוח, היקף הסיכון, טווחי זמן ההשקעה, התייחסות למקורות כספיים ונחיצותם וכו'.

מתן הוראות מקדימות אלה יסייעו למיופה הכוח לפעול ביתר גמישות וחופשיות, במטרה להשיא תשואה מיטבית לממנה.

עו"ד עידו לשם (צילום: משרד עו"ד עידו לשם)
עורך הדין עידו לשם | צילום: משרד עו"ד עידו לשם

עורך דין ונוטריון עידו לשם מתמחה בתחום האפוטרופסות, בדיני משפחה וירושה ומוסמך מטעם האפוטרופוס הכללי לערוך ולהגיש ייפוי כוח מתמשך. עו"ד לשם מנהל את פורום אפוטרופסות וזכויות קשישים ובעלי מוגבלויות. הכתבה באדיבות דין - עורך דין לכל דין.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.