בליל שישי האחרון אירע אחד האסונות הגדולים ביותר בישראל, כאשר במסגרת חגיגות הילולת ל"ג בעומר בהר מירון מצאו את מותם 45 אנשים ויותר מ-100 נפצעו. זאת בעקבות דוחק וצפיפות במעבר צר אשר גרמו לנפילת החוגגים ולמחיצתם.

למרבה הצער, לא מדובר באסון ההמוני הראשון שמתרחש במדינה. באסון פסטיבל ערד ב-1995 נמחצו שלושה בני נוער למוות ועשרות נוספים נפצעו; באסון המכביה שאירע ב-1997 נהרגו ארבעה אנשים בעקבות קריסת גשר; ובאסון ורסאי קרסה הרצפה מתחת רגליהם של החוגגים באירוע חתונה והובילה למותם של 23 אנשים ולפציעתם של מאות נוספים.

בכל האירועים הללו וגם באסונות אחרים, דוגמת אסון הכרמל שבו נספו 44 בני אדם, קיבלו הנפגעים פיצויים על נזקיהם, בחלק מהאירועים נפתחו הליכים פליליים כנגד הגורמים האחראים וחלק מהפצועים ניהלו תביעות נזיקין אזרחיות.

מי אחראי לפצות את הנפגעים ובני משפחתם בעקבות האסון? מהן זכויותיהם של אנשים אשר נפגעו באירועים המוניים? איך מנהלים תביעת נזיקין ומהן הזכויות בביטוח לאומי? להלן כל הדרכים למיצוי הזכויות בגין הנזקים שנגרמו באסון.

יש לך שאלה בנושא תאונות קשות, נכויות ופגיעות גוף קשות, לחץ/י כאן

מהן זכויות הנפגעים במוסד לביטוח לאומי?

למשפחות ההרוגים ולפצועים יש זכאות לקצבאות ותגמולים בביטוח הלאומי. בין היתר, אחראי הביטוח הלאומי לכסות את הוצאות הקבורה עבור הרוגי האסון, באמצעות העברת הכספים ישירות לחברה קדישא. כמו כן מספק הביטוח הלאומי קצבאות שאירים לבני משפחות הנספים - האלמנות והיתומים. גובה קצבת השאירים תלויה במספר הילדים במשפחה שאיבדה את האב.

מי שנפצע באסון זכאי לקבל דמי תאונה מהביטוח הלאומי, אם איבד את היכולת לתפקד. דמי התאונה ניתנים גם למי שאיבד את כושר התפקוד באופן זמני. במקרה של נכות לתקופה ממושכת או לצמיתות, ניתן לקבל קצבת נכות כללית, קצבת ניידות וקצבאות נוספות, בהתאם לשיעור הנכות שייקבע  על ידי הביטוח הלאומי.

מי שנפגע באסון במסגרת פעולות התנדבות להצלת הנפגעים, זכאי לקבל תגמולים מהביטוח הלאומי כנפגע עבודה.

כיצד מקבלים פיצויים עבור הנזקים הפיזיים והנפשיים שנגרמו באסון?

באופן עקרוני, מעבר לתגמולים שמקבלים הנפגעים מהמדינה באמצעות הביטוח הלאומי, וכל עוד המדינה לא קובעת מנגנון פיצויים כללי עבור הנפגעים כפי שאירע למשל באסון ורסאי, ייתכן שכל מי שמעוניין לקבל פיצויים ייאלץ לנהל תביעת נזיקין פרטנית, עצמאית ונפרדת. עם זאת, קיימת אפשרות להגיש תביעה משותפת ובכך לחסוך משאבים והליכים נפרדים.

מהרגע שמתגבשים כל הנזקים, ניתן להגיש תביעה כנגד הגורמים האחראים. על פי תביעות שהתנהלו בעבר באסונות המוניים קודמים, מדובר בהליכים ממושכים בבתי המשפט שעלולים להתארך על פני שנים. ניתן להמתין לתוצאות ועדת החקירה שתוקם ולמיצוי ההליכים הפליליים, אך אין חובה לחכות עד אז ואפשר להגיש את התביעה גם קודם לכן.

אילו פיצויים יקבלו משפחות הנספים ופצועי האסון?

פיצויים בתביעות נזיקין ניתנים עבור כאב וסבל, הפסדים שנגרמו לנפגעים עקב הפגיעה באירוע וההוצאות שהיו כרוכות בנזקים שנגרמו. כאשר מדובר בפיצויים עבור כאב וסבל, מדובר בין היתר בפציעות אך גם בנזקים נפשיים, וכן בנזקים זמניים או לצמיתות.

קרובי המשפחה של אלו אשר נהרגו באירוע זכאים לקבל פיצויים עבור כאב וסבל, הפסדי ההשתכרות של יקיריהם, אובדן הסיוע של המנוחים ועוד. מי שנפצע באירוע יוכל לקבל פיצויים עבור כאב וסבל, הוצאות רפואיות, עזרה מהזולת, הפסדי השתכרות ועוד.

מיהם הגורמים שנגדם צריך להגיש תביעה לפיצויים?

מדובר בשאלה מהותית, כאשר באופן עקרוני, התביעה מוגשת כנגד הגורמים שאחרים לנזק בעקבות רשלנות. במקרה של אסון מירון, מבקר המדינה כבר התריע בעבר על סכנות בטיחותיות וציין מספר גורמים אחראים כגון המשטרה, המרכז הארצי לפיתוח המקומות הקדושים, משרדי ממשלה כגון משרד הבריאות, משרד המשפטים, משרד התרבות ועוד.

את התביעה ניתן להגיש כנגד כל הגופים הללו, כאשר למעשה מדובר בתביעה כנגד המדינה. במסגרת התביעה יש להוכיח את הרשלנות שהובילה לנזק, ואילו בית המשפט יכריע מהו שיעור האחריות של כל אחד מהגורמים.

ניתן אף להמתין עד שיסתיימו ההליכים הפליליים כנגד הגורמים האחראים, כדי לבסס את התביעה על מסקנות ההליכים הללו. במקרה כזה, ייתכן שניתן יהיה להגיש תביעה רק בעוד מספר שנים. עם זאת, אין חובה להמתין למיצוי ההליכים הפליליים ואת התביעה האזרחית אפשר להגיש כבר בזמן הקרוב.

האם ניתן לתבוע גם פיצויים עונשיים מעבר לפיצויים הנזיקיים?

פיצויים עונשיים נקבעים עבור הרתעה וענישה, מעבר לפיצויים שהגורמים האחראים נדרשים לשלם כדי לכסות את הנזקים שנגרמו. במקרה זה, ייתכן שהנפגעים יוכלו לתבוע גם פיצויים עונשיים בשל הרשלנות והמחדלים אשר הובילו לאסון הכבד.

חשוב להבין שבתי המשפט אינם נוהגים לקבוע פיצויים עונשיים, אלא במקרים חריגים וקיצוניים מאוד. ייתכן שבמקרה זה, לאור הביקורת שנמתחה על הנהלת אירועי הילולת ל"ג בעומר בהר מירון ונוכח דוח המבקר ומסקנות ועדת החקירה, יזכו הנפגעים לקבל גם פיצויים עונשיים.

הכתבה באדיבות אתר עורכי הדין LawGuide.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.