כשהאם דיירת חוזית של עמידר ברמלה משנת 1973, מצהירה בייאוש של מצוקת עוני וחולי כי היא מתגוררת לבד כדי לזכות בהנחה בשכר דירה, מבלי לדעת ולהבין את המשמעויות הכרוכות בהצהרה שכזו.

כשנציג עמידר שברשותו הידע והכוח, יודע שההצהרה היא שקרית ומקבל אותה, שעה שהאם מתגוררת בפועל עם בנה אשתו וילדיהם הקטנים -7 נפשות, ומבין שבזאת נשללת מבנה של הדיירת החוזית זכותו להיות דייר ממשיך בדירת עמידר - דירת ילדותו, תילקח ממנו קורת הגג שלו ותחרוץ את גורלו ומשפחתו לחיי רחוב.

לפניה ישירה אל עורכת דין אילת בהרי, לחץ/י כאן

הדיירת זכתה להנחה בשכר הדירה לאחר שהצהירה שהיא מתגוררת בה לבד

זה היה בשנת 2010 כשהגיעה דיירת עמידר עניה וחולה החיה בדירה קטנה עם בנה ומשפחתו ברמלה לפת לחם ממש, ומתוך מצוקה כלכלית קשה הצהירה בפני נציג עמידר כי היא גרה לבד וזכתה להנחה בשכר דירה.

במקום 1000 שקלים לחודש, הועמד שכר הדירה על סך של 150 שקלים, הפרש של הון תועפות לרכישת אוכל ותרופות עבור הגברת הענייה.

עמידר ביקשה לפנות את בנה של הדיירת מהדירה לאחר פטירתה

3 שנים אחר כך נפטרה האם. בנה שהתגורר איתה כל חייו ואליו הצטרפו בהמשך אשתו וילדיו, גילה כי עמידר מבקשת לפנות אותו מדירת ילדותו, בקשתו להקניית זכויות של דייר ממשיך בעמידר נדחתה, בנוסף להודעה כי הוא פולש והוגשה נגדו תביעת פינוי יחד עם דרישה לתשלום של מאות אלפי שקלים לפי חישוב של שכירות בשוק החופשי.

הבן ואשתו הגיעו אליי עם מעטפה מעמידר בתוכה תביעת פינוי ותביעה כספית של מאות אלפי שקלים, הוגש כתב הגנה ובדיון שהתקיים בבית משפט השלום, התבקשה הקפאת ההליך המשפטי לצורך מיצוי זכויותיו כדייר ממשיך בדיור הציבורי ע"י הגשת עתירה מנהלית.

הגשת עתירה מנהלית בבית המשפט המחוזי

הוגשה עתירה מנהלית בבית משפט המחוזי בשבתו כביהמ"ש לעניינים מנהלים, וביקשנו גם צדק בנוסף למשפט.

לעתירה בנוסף לנימוקים המשפטיים ותקדימי פסיקה, צורפו הוכחות כגון : תצהירי שכנים ומכרים מזה עשרות שנים, מכתבים מרשויות וכו'. בנוסף לניתוח דוחות ביקורי המעגל בהם נפלו פגמים רבים, וחשבון צריכת מים שהראה חד משמעית כי צריכת המים בדירה בה גרו האם, בנה אשתו וארבעת ילדיהם לא השתנתה למרות הצהרת האם בשנים השנויות במחלוקת. בית המשפט המליץ למשרד השיכון לבחון שוב את החלטתו נוכח הראיות.

הבן קיבל מעמד של דייר ממשיך בדירת עמידר

בהמלצת בית המשפט הוגשה שוב הבקשה בצירוף העתירה ונימוקיה לעיון חוזר של משרד השיכון, ובשעה טובה הגיעה הבשורה.

הבן המבקש, קיבל מעמד של דייר ממשיך בדירת עמידר, ובזאת קיבל את זכותו לחיות תחת קורת גג בכבוד עם אשתו וילדיו, במקום חיים ברחוב.

ועדיין נותרה באוויר השאלה: איך משרד השיכון יחד עם עמידר שברשותם מצוי הידע, הכוח, המסמכים והמשאבים מתנהלים בחוסר איזון קיצוני מול דיירי הדיור הציבורי קשיי היום, חסרי ידע ויכולות להתמודד מול מכבש ממסדי כשזה מצידו, חורץ גורלות משל אין לערער או להרהר אחר דוחות ביקורי המעגל, והחלטותיו.

רק לאחר ניהול הליכים משפטיים בשתי ערכאות משפטיות נחשפה האמת, העובדות, והצדק נעשה.

לצערנו, לא תמיד הסוף הוא טוב כמו במקרה זה, וכך לעיתים קרובות אין בידי הדייר הציבורי הידע כי ניתן לנהל הליכים אלו ולערער על ההחלטות.

פערי כוחות בין דיירים ובין חברות הדיור הציבורי

הכי קל על חלשים... המפגש בין הדייר בדיור הציבורי (עמידר, חלמיש וכו') אנשים קשיי יום מוחלשים החיים בעוני עם הממסד: משרד השיכון, עמידר חלמיש וכו', הוא חסר סיכוי עבור הדיירים חסרי המשאבים והידע אודות זכויותיהם, כאשר דווקא הם הכי זקוקים לו שיסייע בידם למצות את זכויותיהם כשחורצים את גורלם לרחוב או לקורת גג והמשך מגורים בדירה הציבורית בהסתמך על דוחות ביקורי המעגל שהממסד כותב לעצמו.

עו"ד אילת בהרי (צילום: נופר ינאי)
עו"ד אילת בהרי | צילום: נופר ינאי

עוה"ד אילת בהרי מנהלת פורום דיור ציבורי ומתמחה בייצוג דיירי הדיור הציבורי (עמידר, חלמיש וכו') בבתי משפט ומול ועדות משרד השיכון והחברות המשכנות. עורכת דין אילת בהרי בעלת ניסיון וידע רב בתחום הספציפי של דיירים מוגנים בדמי מפתח, ודיירי הדיור הציבורי המבקשים לממש את זכויותיהם לרבות הקניית זכויות של דייר ממשיך בדיור הציבורי, תביעות פינוי, רכישת דירה בדיור הציבורי וייצוג בעתירות מנהליות ותביעות פינוי של דיירי הדיור הציבורי.

הכתבה באדיבות אתר עורכי הדין LawGuide.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.