בית המשפט לענייני משפחה בחיפה עסק לאחרונה בתביעה לביטול מזונות ילדים שהגיש אב גרוש לשני ילדים קטינים בשל נתק מתמשך שקיים בינו ובין ילדיו על רקע ניכור הורי. לאחר שבחנה את כלל העדויות והראיות השופטת קבעה כי האב נושא בעיקר האחריות לכך שילדיו ניתקו עימו את הקשר ולכן דחתה את תביעתו לביטול תשלומי המזונות.

יש לך שאלה בנושא תביעת מזונות? לחץ/י כאן

בית המשפט לענייני משפחה קבע דמי מזונות בסך 1,550 שקלים עבור כל ילד

לפי העובדות שפורטו בפסק הדין, הגבר נישא לאם ילדיו בשנת 2001 כאשר בשנת 2003 נולד לבני הזוג בן ובשנת 2004 נולדה להם בת. בשנת 2005 פרץ בין בני הזוג סכסוך כאשר בחודש אוקטובר בשנת 2009 הם התגרשו באופן סופי. בפסק דין שניתן על ידי בית המשפט לענייני משפחה ביום 11.12.2008 נקבע בין היתר כי המשמורת על הקטינים תהיה של האם וכי הם ישהו עם אביהם בסופי שבוע ויפגשו אותו גם פעם אחת באמצע השבוע. עוד נקבע כי האב יישא בדמי מזונות הקטינים שכוללים מדור בסך של 1,550 שקלים עבור כל ילד.

האב טען כי האם הסיתה את הילדים נגדו וגרמה לנתק ביניהם

האב טען כי אימם של הילדים נושאת באחריות לנתק שנוצר בינו ובין ילדיו. לגרסתו, הילדים הפכו לסרבני קשר עימו עקב ניכור הורי והסתה קשה מצד אימם, וזאת למרות ניסיונותיו הרבים לחדש את הקשר עימם. האב הוסיף כי כתוצאה מהניכור ההורי ובשל גילם המבוגר של הילדים הם לא מעוניינים להיות איתו בקשר. עוד נטען כי אימם של הקטינים מסיתה אותם נגד האב במשך שנים מתוך נקמנות ומניעים פסולים נוספים.

האב הוסיף וטען כי בנו הצהיר בעבר כי אינו מעוניין להגיע אליו ולפגוש אותו. לפי דברי האב, לאחר שבתו חלתה במחלת הסרטן, גרושתו לא יידעה אותו על כך ובמהלך התקופה שבתו טופלה בבית החולים, משפחתה של האם מנעה ממנו לראותה, כאשר בהמשך הוא ניסה ליצור קשר עם הבת במשך שנים ללא הצלחה.

בסוגיית הכנסותיו של האב הוא טען כי הכנסתו החודשית היא בסך של 1,640 שקלים בלבד כאשר אין בבעלותו מיטלטלין או נכסים כלשהם, הוא מתגורר בבית הוריו ובשל עברו הפלילי הוא מתקשה למצוא עבודה.

האם טענה כי האב נמנע מתשלום דמי מזונות במשך 6 שנים

מנגד, אימם של הילדים טענה כי האב נמנע מלשלם את מזונות הילדים במשך 6 שנים והוא צבר חוב מזונות בסך של 140 אלף שקלים. לדבריה, הגרוש הודיע לה באמצעות הודעה מאיימת כי הוא לא מתכוון לשלם את חוב המזונות.

עוד נטען כי לאחר הניתוח שעברה הבת, האב לא התעניין עוד במצבה הרפואי. האם הוסיפה כי הנתק בין האב ובין ילדיו נובע מהתנהגותו האלימה מילולית כלפיהם, כאשר הוא לא עשה דבר במשך 12 שנה כדי להיפגש עם בתו וגם לא פעל לחידוש הקשר עם בנו במשך שלוש וחצי שנים.

טענתו של האב בדבר ניכור הורי והסתה מצד האם לא הוכחה

לאחר שבחנה את כלל העדויות והראיות השופטת קבעה כי טענתו של האב בדבר ניכור הורי והסתה מצד האם לא הוכחה כנדרש. לקביעתה, אין לראות במעשיה של האם ניכור הורי או לחילופין ניסיון לסכל את הקשר שבין האב ובין ילדיו. השופטת הוסיפה כי לנוכח הראיות והעדויות שהוצגו בפניה קיים בסיס משכנע לכך שהאב גרם להרחקת הילדים ממנו בהתנהגותו וביחסו כלפיהם.

השופטת קבעה שמכלול הנסיבות מלמד כי אין לייחס לאם את האחריות הבלעדית לניתוק הקשר של הילדים עם אביהם וכי לא ניתן לייחס את סירוב הילדים לעמוד בקשר עם האב למעשי ניכור או הסתה מצד האם. עוד צוין כי האם שיתפה פעולה עם הפסיכולוג ויחידת הסיוע ואילו האב זנח את ההליך.

האב לא פעל לחידוש הקשר עם בתו במשך שנים רבות

השופטת התייחסה למספר הודעות טקסט ששלח האב לבנו בהזדמנויות שונות ובמסגרתן הוא משתמש בקללות ובאיומים אלימים וממשיים כלפיו. השופטת ציינה כי גרסתה של האם בחקירתה הנגדית נמצאה עקבית, ממוקדת ומהימנה. על כן, השופטת קבעה כי לאב מיוחסת עיקר האחריות ליצירת הנתק עם ילדיו כך שלבנו היו סיבות מובהקות להתרחק מאביו. באשר לבת צוין כי במשך שנים רבות האב לא פעל באופן כלשהו לחידוש הקשר עימה. לפיכך, בסופו של דבר השופטת החליטה לדחות את תביעת האב לביטול או להפחתת המזונות כאשר האב אף חויב לשלם לגרושתו הוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין בסך של 5,000 שקלים.

תלה"מ 22613-09-18

הכתבה באדיבות אתר עורכי הדין LawGuide.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.