איך אפשר להוכיח אבהות מבלי לערוך בדיקה גנטית שתראה כי ישנו קשר בין ה-DNA של האב לבין הילד? לאחרונה הגיעה לסיומה תביעת אבהות בבית המשפט לענייני משפחה באילת, אשר הגישה לפני כשנה וחצי אישה כנגד גבר בטענה שהוא אבי בתה הקטנה.

אחרי שהגבר לא התייצב שוב ושוב לביצוע בדיקת הרקמות, ואף על פי שטען כי אינו מסרב לבצע את הבדיקה, בסופו של דבר קבע השופט כי האישה הוכיחה את טענתה אף מבלי שיבצע את בדיקת ה-DNA.

יש לכם שאלה בנושא קביעת אבהות? לחץ/י כאן

השופט ציין כי עצם סירובו של אדם לבצע בדיקת אבהות יכול להעיד בעצם על אבהותו, מאחר שיכול היה להוכיח בקלות כי אינו האב באמצעות ביצוע הבדיקה. מעבר לכך, האישה הוכיחה כי קיימו קשר זוגי במשך תקופה ארוכה, וזאת בניגוד לטענתו של האב כי קיימו קשר אינטימי פעם אחת ויחידה.

לאור התוצאה שאליה הגיע השופט, הגבר הוכרז כאביה של הילדה וחויב בהוצאות המשפט של האישה אף על פי שקיבלה ייצוג וייעוץ מהסיוע המשפטי של המדינה, בסכום של 2,000 שקלים.

האישה טענה כי ניהלו זוגיות במשך שלוש שנים, הגבר טען כי היה מדובר במפגש חד פעמי

התביעה התנהלה הן כנגד האב הנטען והן כנגד הפרקליטות אשר התנגדה לקביעת האבהות ללא ביצוע בדיקת רקמות. בתחילה הגבר כלל לא הגיש כתב הגנה ולא התייצב לדיונים שנקבעו בבית המשפט. לאחר מכן הצהיר כי הוא מוכן לבצע את הבדיקה, אולם חלפה שנה והוא התחמק מביצועה.

בשלב הבא הורה בית המשפט לבצע את בדיקת האבהות באמצעות צו. האישה קבעה את מועד הבדיקה והתייצבה עם הילדה בבית החולים תל השומר, לשם הגיעה מעיר מגוריה אילת, אך הגבר לא התייצב לביצוע הבדיקה.

לאור זאת הסיק השופט כי הנתבע מתחמק מביצוע הבדיקה כדי להתחמק מתשלום מזונות, והזכיר כי החוק מאפשר לקבוע אבהות על בסיס סירוב לביצוע הבדיקה ועל סמך ראיות אחרות. על כן קבע השופט דיון נוסף שבו תציג האישה ראיות לאבהותו של הגבר כדי שיוכל לקבוע באופן סופי כי הוא האב.

הגבר התחמק שוב ושוב מביצוע בדיקת האבהות, השופט קבע כי מדובר באב שמנסה להתחמק מתשלום מזונות

אף לדיון האחרון בבית המשפט הגבר לא התייצב, אך השופט הבהיר כי ייתן את הכרעתו גם בהיעדרו. במסגרת דיון זה תיארה האישה את מערכת היחסים הזוגית שהתקיימה ביניהם במשך שלוש שנים תמימות, אשר הסתיימה כחודשיים לאחר הלידה.

היא צירפה תמונות רבות שבהן הם צולמו יחד וכן הודעות שמהן ניתן היה לראות כי הביע דאגה לילדה. כמו כן טענה כי אחרי הלידה העביר לה כספים במשך כמה חודשים, עד שהפסיק ונעלם.

נציג הפרקליטות שנכח בדיון טען שוב כי אין הצדקה במקרה זה לקבוע אבהות מבלי לערוך בדיקה גנטית, וכי הגבר למעשה הביע נכונות לעבור את הבדיקה.

בית המשפט: עקרון טובת הילד מצדיק קביעת אבהות גם ללא בדיקת הרקמות

השתלשלות העניינים מאז שהגישה האישה את תביעתה לראשונה, לפני כשנה וחצי, הביאה את השופט למסקנה כי היא ניסתה ככל יכולתה לגרום לכך שהגבר יבצע את הבדיקה, אך הוא התחמק מכך פעם אחר פעם, לא נכח בדיונים, לא הגיש כתב הגנה ולא הביא כל טענה שיכולה להטיל ספק באבהותו.

בנסיבות האלה, הבהיר השופט, ועל פי עקרון טובת הילד שהוא העיקרון החשוב והמנחה בהחלטות מסוג זה, יש לאפשר את הוכחת האבהות גם מבלי שהנתבע יבצע את הבדיקה. זכותו של כל ילד לדעת את זהות אביו, הן מבחינת המעמד האישי ושאלת הייחוס והזהות, הן מבחינת היבטים רפואיים וגנטיים והן מבחינה חברתית.

במקרה זה ברור שהגבר אינו מתכוון לבצע את בדיקת האבהות, אף שאמר בבית המשפט כי הוא מעוניין לעבור אותה, המשיך השופט. מעבר לכך, הטענה שקיים יחסים עם התובעת רק פעם בודדת אחת היא טענה מוכרת ושחוקה, אשר לא מעט גברים משתמשים בה כאשר הם נדרשים לשלם מזונות.

כמו כן, מהתכתבויות ביניהם נראה כי מערכת היחסים הייתה עמוקה יותר ממה שניסה להציג בבית המשפט, והצילומים שצורפו הראו כי השניים קיימו מערכת יחסים זוגית. על כן קבע השופט כי הנתבע הוא אביה של הילדה, וכן כי עליו לשלם את הוצאות המשפט של התובעת בסכום של 2,000 שקלים.

תמ"ש 27757-11-19

הכתבה באדיבות אתר עורכי הדין LawGuide.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.