חיילים שנפצעים במהלך שירותם הצבאי זכאים לזכויות שונות, שיקום ופיצויים ממשרד הביטחון, גם אם הפציעה לא הייתה קשורה באופן ישיר למבצע צבאי או לאימון. לדוגמה, גם חייל שמועד בבסיס או נפצע בתאונת דרכים מחוץ לשטח הבסיס יהיה זכאי לקבל פיצויים במקרים מסוימים.

כדי לקבל הכרה בנכות מטעם משרד הביטחון, יש לעמוד בשני תנאים בסיסיים - האחד, הפציעה אכן אירעה בזמן השירות, והשני, יש קשר ישיר בין השירות לבין הפציעה או הנכות.

יש לכם שאלה בנושא תביעות נגד משרד הביטחון, אגף השיקום וקצין התגמולים? לחץ/י כאן

האם חייל אשר נפצע פעמיים בכתפיו בזמן ששיחק כדורסל בבסיס זכאי לקבל הכרה כנכה צה"ל?

סוגיה זו עלתה לדיון לאחרונה בבית משפט השלום בחיפה, במסגרת ערעור שהגיש צעיר על החלטתו של קצין התגמולים במשרד הביטחון לדחות את תביעת הנכות שהגיש לאחר שחרורו מהצבא.

במסגרת ההליך טען כי מאז שנפצע בצבא הוא סובל מפציעות חוזרות ונשנות בכתפיים, ולכן קיים קשר סיבתי מובהק בין מצבו היום לפגיעות שאירעו במהלך שירותו. קצין התגמולים טען מנגד כי אין כל הוכחה לגבי הקשר הנדרש בין הפציעות ומצבו הרפואי בימינו. שני הצדדים הציגו חוות דעת רפואיות מטעמם.

בחינה מדוקדקת של מהלך הדברים אשר הוביל לפציעותיו של החייל, הביאה את השופט ושני חברי הוועדה הנוספים אשר בחנו את הערעור למסקנה כי הוא הצליח להוכיח שפרק את הכתפיים בזמן שירותו, וכי פריקות אלה הובילו לבסוף למצבו הנוכחי. על כן הערעור התקבל וקצין התגמולים חויב להכיר בנכותו. כמו כן הוא חויב בהוצאות ההליך המשפטי בסכום של 7,500 שקלים.

כיצד נחבל החייל והאם זה קשור לבעיות גמישות יתר שהחלו עוד לפני שירותו הצבאי?

בשנת 2014 גויס המערער לשירות סדיר בצה"ל. כעבור שנה שיחק כדורסל בבסיס עם חיילים אחרים, ונחבל בכתף שמאל במהלך המשחק בעקבות היתקלות בחייל אחר. הוא פונה לטיפול רפואי במרפאה וכתפו קובעה למקום.

קצין התגמולים לא טען שהפציעה לא אירעה, אלא שלפי חוות הדעת הרפואית של הרופא מטעמו טען כי לא הוכח שמדובר בפריקה של הכתף אלא בפציעה קלה יותר.

איך הוכיח הצעיר שהחבלה בכתף שמאל מתקופת שירותו הצבאי גרמה לנכות?

ואולם, מפקדו של הצעיר באותם ימים הצהיר כי החייל סיפר לו שהרופא קבע כי מדובר בפריקה, ודבריו לא נסתרו. כמו כן הצעיר הציג התכתבות עם אביו מהיום שבו נחבל, אשר בה סיפר לו כי הרופא אמר שמדובר במכה חזקה על גבול הפריקה.

האורתופד מטעמו העיד כי מדובר במצב של תת-פריקה - חבלה יותר קלה מפריקה. מאחר שהצעיר סובל מגמישות יתר בכתפיים שהחלה עוד לפני גיוסו, חבלה זו הספיקה כדי להפוך את מצבו הרפואי לכזה שבמסגרתו הוא סובל מפריקות כתף שוב ושוב. על כן החליטו חברי הוועדה כי החבלה שאירעה בזמן השירות גרמה לנכות קבועה בכתפו של הצעיר, באופן אשר מחייב להכיר בזכויותיו במשרד הביטחון.

האם יש להכיר גם בפציעה השנייה שאירעה לחייל בכתף ימין?

שנה נוספת חלפה מאז שהחייל נפצע בכתף שמאל, ואז הוא נפצע שוב במהלך משחק כדורסל בבסיס שבו שירת - הפעם בכתף ימין. במסגרת הערעור טען שגם במקרה זה נפרקה הכתף, ומאז הוא סובל מפריקות חוזרות ונשנות גם בצד ימין.

בנוגע לחבלה זו, קצין התגמולים טען כי החייל כלל לא הוכיח שבאמת נפצע, ומכל מקום טען שגם אם נפצע לא מדובר היה בפריקה של הכתף אלא בחבלה קלה בלבד, שאינה יכולה לזכות אותו בהכרה בנכות.

ואולם, הצעיר הוכיח שאכן שיחק כדורסל באותו מועד ואף נפצע במהלך המשחק. זאת באמצעות הצהרתו של חייל אחר אשר נכח באותו משחק וכן היה עד לפציעה. כך גם בזכות תצהירם של מפקדו ואביו, אשר להם דיווח כי נפצע סמוך לאחר הפציעה.

כשהתכתב עם אביו יום לאחר התאונה הוא סיפר לו כי יצא מוקדם מהבסיס בגלל כאבים בכתף. יום לאחר מכן כתב למפקדו ששוב פרק את הכתף, וכנראה כדורסל זה לא בשבילו. להתכתבות זו צירף תמונת סלפי שבה כתף ימינו חבושה. כלומר, הצעיר הציג ראיה מזמן אמת לכך שאכן נפצע.

מאז שנפצע בצבא, הצעיר פורק את שתי הכתפיים באופן קבוע

על פי המסמכים הרפואיים שהציג הצעיר, נראה כי מאז שתי הפציעות הללו, הוא סובל מפריקות של הכתפיים כמעט מדי שבוע. חברי הוועדה הגיעו למסקנה כי גם באשר לפציעה השנייה, הוא סבל מתת פריקה של הכתף אשר הובילה למצבו הנוכחי.

על כן חברי הוועדה קבעו כי על קצין התגמולים להכיר בקשר הסיבתי שבין שתי פציעותיו אשר אירעו במהלך שירותו הצבאי לבין מצבו מאז ועד היום. הערעור התקבל ונקבע כי הצעיר זכאי לקבל הכרה בזכויותיו בהתאם לחוק. לאור קבלת הערעור, קצין התגמולים חויב בהוצאות המשפט בסכום של 7,500 שקלים.

ע"נ 1784-01-19

הכתבה באדיבות אתר עורכי הדין לתביעות משרד הביטחון ותאונות בצבא LawGuide

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.