ריאון פרישה עם משפטן עטור הישגים, שמסיים את תפקידו עם מאבטח צמוד: הצנחן שלחם בלבנון וסיים שני תארים במשפטים בהצטיינות, מסיים 30 שנים בפרקליטות. ב-6 שנותיו כפרקליט המדינה נשלחו לכלא ראשי ארגוני פשע, ראשי ערים, רב ראשי וראש ממשלה. אלא שלמרות כל אלה, ניצן מסיים את הקדנציה שלו עם קולות חריפים של מתנגדים שקוראים לחקור אותו, שטוענים שהוא מושחת - ושקוראים לכלוא אותו. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"על מה לכלא? איזו עבירה עשיתי?", תוהה ניצן בריאיון פרישה מיוחד שערכנו עמו, "במשטר דמוקרטי, הולכים לכלא אם אתה מבצע עבירה, עומד לדין - ומורשע. במשטרים אחרים אתה הולך לכלא אם מישהו מחליט – למשל כמו שהיה בדרום אמריקה בעבר". 

הפגנה בעד נתניהו (צילום: החדשות12)
מוחים נגד ניצן ובכירי הפרקליטות | צילום: החדשות12

ניצן לא קורא טוקבקים ואת מה שחושבים עליו, אבל זה כבר מזמן הרבה יותר מטוקבקים. "ניסיוני מראה שהרבה יותר קל לטעון לגופו של אדם מאשר לגופו של עניין. להצביע על אדם אחד בלוח מטרה. אם לאדם יש טענות שלא היה כלום - אז תדבק בדבר הזה. זו לא עמדה אישית שלי. ישב צוות של 25 אנשים, אין לי מושג מה הדעות הפוליטיות שלהם - וכולם חשבו שצריך להגיש כתב אישום". 

ולא רק ניצן עצמו בעין הסערה - גם בני משפחתו. "מה שקורה מגיע גם לבית", אומר עידו ניצן, אחד מ-5 ילדיו. "אומרים שהוא מושחת? אם יש שחיתות זה מקסימום בארוחות שישי, כשמישהו מקבל את החלה קודם".  

"עשיתי טעות וחיפשתי את השם של אבא שלי בפייסבוק", מספרת הבת הלל ניצן, "ובשלב מסוים הפסקתי כי זה היה פחות נעים. ידעתי מה קורה אבל לא ידעתי באיזו רמה. אנשים כותבים פוסטים שלמים כמה הוא מושחת ואמרו לי איך לאבא שלך יש דם על הידיים. זה הגיע לרמה ממש אישית". 

"השר אוחנה לא החליף איתי מילה, לא מכיר סיטואציה כזו" 

פרקליט המדינה היוצא אומר בריאיון שהוא לא מבין מה בדיוק המשמעות של טענות תומכי נתניהו, שאומרים שתפרו לו תיק. "את השיחות בין נוני לראש הממשלה אני יזמתי? הרי אין ויכוח שהשיחות האלה התנהלו ולכן מה המשמעות של תפרו תיק? בתיק של כבל, למשל, לא היו ראיות לביצוע עבירה. צריך לקרוא את העדויות. זה כמו שאתה רופא ונכנסו לך שני חולים שהיו חיוורים והזיעו - ולאחד עשית ניתוח לב ולאחד לא". 

"גם איך טוענים שתופרים תיק לראש הממשלה כשבפרשת הצוללות החלטנו שאין אפילו עילה לחקור את נתניהו באזהרה למרות לחץ כבד? לא היו ראיות שהצדיקו לחקור את נתניהו בפרשה הזו". 

בנוסף, ראש הממשלה נתניהו טען שמטייחים וסוגרים את התיק החמור של פרקליטת מחוז תל אביב רות דוד, אלא שבפועל מתנהל נגדה משפט: "תראה מה כוחו של ספין – רות דוד עומדת למשפט ממש מעבר לכביש, בבית המשפט המחוזי על עבירה של שיבוש הליכי חקירה", אומר ניצן.

שר המשפטים אוחנה בהצהרה מיוחדת (צילום: החדשות12)
"לא החלפנו מילה חוץ משלום במדרגות" | צילום: החדשות12

ניצן אומר שהוא לא מבין את הטענות לפיהן אם לא מדובר בנתניהו - אז לא חוקרים פרשות. "מגיעות לפתחי ראיות שמעלות חשד לעבירה פלילית, אני חייב לבדוק. אף פעם לא הבנתי את הסיסמה 'לא נתניהו - לא חוקרים', אני מכיר הרבה חקירות שנוהלו כאן נגד אנשים שהם לא נתניהו. התחלתי את הקדנציה בהחלטה דרמטית להגיש כתב אישום נגד אולמרט, שהיה ראש ממשלה מטעם קדימה".  

פרקליט המדינה מספר גם על היחס (או חוסר היחס) כלפיו מצד השר הממונה, שר המשפטים אמיר אוחנה שנכנס לתפקידו לפני כחצי שנה: "השר אוחנה לא הזמין אותי ולא דיבר איתי, חוץ משלום במדרגות לא החליף איתי מילה. אני לא מכיר שום סיטואציה כזו בהיסטוריה ואני במשרד יותר מ-30 שנה. די נדהמתי. ידעתי שהוא לא מרוצה, אבל הדבר הכי טבעי הוא שאם יש לו טענות על הפרקליטות, שיקרא לי וישאל אותי". 

"יש גורמים שרוצים להרוס את המערכת, אני חושש מאוד" 

ניצן התייחס גם לסוגיית ההדלפות ואמר: "אני מכיר את אנשיי ומאמין בהם. להערכתי, אף אחד מהם לא מדליף חומרי חקירה. יש הדלפות הרבה יותר חמורות מחקירות - למשל מצגת ביטחונית סודית שדלפה מהקבינט בצוק איתן. במקרה הזה, לא שמעתי זעקות של השרים בואו נלך לפוליגרף". 

פרקליט המדינה היוצא הביע דאגה מהעתיד לבוא: "אני מאוד חושש שיש גורמים שונים שרוצים להרוס את המערכת. לדעתי העניין של ירידת אמון הציבור במערכת המשפט קשורה לעניין שבחרנו לחקור גם בכירים מאוד, נדמה לי שההשפעה והאהדה לנתניהו שונה ממה שהיה כלפי בכירים אחרים שחקרנו. חלק גדול מהסיבות להתערערות הציבור הן בגלל מתקפות בלתי פוסקות, לא הגונות ולא נכונות. אם יצליחו לרסק את הפרקליטות, חלילה, הכל יתפרק". 

"ניצן רוצה לשמר את הקו התקיף נגד נתניהו" (צילום: Hadas Parush/Flash90, חדשות)
"לא תפרנו תיקים נגד נתניהו" | צילום: Hadas Parush/Flash90, חדשות



ניצן לא מבין איך אפשר לומר "הציבור יכריע" בכל האמור לסוגיה משפטית: "נניח שהיה איש ציבור שאנס והיית אומר לי 'אבל רוב הציבור הצביע' – אז מה המשמעות של זה? הולכים למשפט הציבור ואם רוב הציבור היה אומר 'כן' הוא היה עומד למשפט ואם 'לא' אז לא? אי אפשר לקבל החלטות משפטיות לפי תוכנית ריאליטי שהציבור מצביע כן או לא. לא יכול להיות שגורלו המשפטי של אדם יוכרע בקלפי". 

תגובת ראש הממשלה בנימין נתניהו: "מזעזע ששי ניצן השתמש בקורבנות אונס כדי להצדיק את מסע הצייד האובססיבי שלו נגדי. כנראה שאין גבולות בניסיון להפיל את ממשלת הליכוד בהנהגתי. שי ניצן חייב להתנצל מייד - וקודם כל כלפי קורבנות של פשע אונס".

תגובת שר המשפטים אמיר אוחנה: "מרגע שהובהר לי כי שי ניצן מתדרך עיתונאים נגדי, ובכנס הפרקליטות האחרון, דבר חדש: מעל הבמה, מאז לא היה לי עוד עניין בפגישות נוספות איתו. והתקיימו כמה כאלה, כולל סיור בפרקליטות הייתי מציע, כמי שעומד בראש המערכת שש שנים, שיתהה מה חלקו בירידת אמון הציבור בפרקליטות לשפל של כל המזנים, במקום לבקר את השר שהגיע רק לאחרונה".