מוהלים הופכים למועלים - על גבם של חלשים (צילום: רויטרס)
מעורר מחלוקת. טקס ברית מילה | צילום: רויטרס

הורו לאם לערוך ברית מילה - וחרגו מסמכותם: היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, הגיש היום (ג') לבקשת בית המשפט העליון את עמדתו בנוגע לעתירתה לבג"ץ של אם לתינוק בן למעלה משנה, בה קבע כי בית הדין הרבני חרג מסמכותו כאשר הורה לה לערוך ברית מילה בבנה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

האם עתרה לבג"צ לאחר שלפני כחודשיים, דחה בית הדין הרבני בירושלים את ערעורה וקנס אותה ב-500 שקלים לכל יום שבו לא תאפשר עריכת ברית מילה לבנה. הדיינים קיבלו את בקשתו של האב לכפות על אשתו למול את בנם בן השנה, ואישרו בכך את פסיקת בית הדין הרבני בנתניה.

היועץ וינשטיין קבע היום בחוות דעת שהעביר לבג"ץ כי בנסיבות העניין, בית הדין חרג מסמכותו כאשר הורה על עריכת ברית מילה לפעוט בן למעלה משנה, ועל כן יש לקבל את העתירה. עוד ציין וינשטיין כי ספק אם הכרעת בית הדין התקבלה בהתבסס על עיקרון טובת הילד.

וינשטיין: "החלטת בית הדין הרבני להכריח לערוך ברית מילה - טעות"

"מן הראוי היה שהעמדה בשאלת ברית המילה תגובש תוך הסתייעות בגורמים חיצוניים, כגון מומחה רפואי, עובד סוציאלי, בא-כוח היועץ המשפטי לממשלה או אפוטרופוס לדין, ובנסיבות המקרה הנוכחי, כשלא נעשה הדבר האמור, נפלה טעות בהחלטת בית הדין", נימק וינשטיין בהחלטתו.

היועמ"ש דאז וינשטיין (צילום: מרים אלסטר, פלאש 90, חדשות)
להכריח לערוך ברית? חריגה מסמכות | צילום: מרים אלסטר, פלאש 90, חדשות

עוד מוסיף היועמ"ש כי מקום בו ברית מילה קרובה לטיפול רפואי, ראוי שהשאלה אם יש מקום לערוך אותה תוכרע בידי בית המשפט האזרחי שדן בטיפולים רפואיים בקטין - וזאת גם אם המאבק סביב ברית המילה נולד בשל המחלוקת בין ההורים.

"מדובר בהחלטה מבורכת", אמרה האם בתגובה להחלטה לחדשות 2 Online. "משמח לשמוע שגם היועץ המשפטי לממשלה רואה את זה שבית הדין חרג מסמכותו, זה משמח אותי שהצדק סוף סוף יוצא לאור. בית הדין הרבני גרם לקרע עמוק ביני לבין בעלי".

עורכת דינה של האם, מרסלה וולף מסרה בשיחה עם חדשות 2 Online כי היא מברכת על ההחלטה: "היועץ המשפטי לממשלה אימץ באופן מוחלט את עמדתנו לפיה בית הדין הרבני לא היה מוסמך לדון במחלוקת בעניין ברית המילה וכי סוגיה זו אינה קשורה או כרוכה בהליכי הגירושין. טוב יהיה אם בית הדין הרבני ישקול שנית אם יש מקום להמשיך ולהתנגד לעתירה לאור עמדת היועמ״ש.״

הדיינים קבעו: "האם מסרבת לימול את בנה עקב מאבק עם בעלה"

בנובמבר האחרון, דחו הדיינים בבית הדין הרבני בירושלים את טענת האם וקבעו כי האם מתנגדת לברית כחלק מרצונה להשיב אליה את בעלה. "אם ייפתח פתח ותינתן לאם אפשרות למנוע ברית מילה או להשתמש בהתנגדותה ככלי להשגת הישגים במאבק הגירושין, אנו עלולים למצוא עצמנו בפני פרץ של תיקים כאלו, ואז יתווסף עוד מימד אימתני בתהליכי גירושין", כתבו אז בהחלטתם. הדיינים הביעו חשש מכך שערכאה אזרחית תוכל לפסוק בנושא ברית המילה.

בהחלטה התייחסו הדיינים גם למשמעות העולמית של הפסיקה: "אנו עדים כבר תקופה ממושכת בארצות רבות באירופה ובארצות הברית למאבקים ציבוריים ומשפטיים נגד ברית המילה, והציבור בארץ מתייצב כאיש אחד נגד תופעות אלו ורואה בהם פן נוסף של גילויי אנטישמיות שיש להיאבק בהם. כיצד יתקבל בעולם שגם כאן נושא המילה נתון לשיקולו של כל אדם על פי תפיסותיו?", כתבו.