קרוב לעשר שנים חלפו מאז התפוצצה פרשת רמדיה, שהרעידה את המדינה. שני תינוקות מתו וליותר מ-20 נגרמו פגיעות חמורות בעקבות שימוש בתחליף חלב שבו היה חסר ויטמין B1 - בניגוד לנהלים. הפרשה גרמה לבהלה חסרת תקדים בקרב אלפי הורים ברחבי הארץ.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בראשית שנת 2003 פיתחה חברת הומנה הגרמנית עבור רמדיה את אבקת "הסופר פורמולה הצמחית" - תחליף חלב על בסיס סויה שהפך לפופולרי במיוחד בקרב משפחות בישראל, ובמיוחד במגזר הדתי בשל הכשרות הגבוהה של המוצר. במהלך הייצור הראשוני סברו הגרמנים כי הוויטמין B1, החיוני להתפתחותם של ילדים, נמצא בכמות מספקת ולכן החליטו שלא להוסיפו באופן חיצוני כפי שנדרשו.

שגיאת החברה גרמה לכך שעשרות אלפי תחליפי החלב של רמדיה שנמכרו ברחבי הארץ באותה תקופה נותרו ללא התוסף המהותי. לאחר מספר חודשים של שימוש בו, החלו תופעות הלוואי להופיע בקרב עשרות פעוטות ברחבי הארץ. בחודש נובמבר 2003 אחדים מהם אושפזו במצב קשה בבתי החולים מבלי שנודע עדיין מקור החולי.

משהתגלה מקור התופעה ימים ספורים לאחר מכן, ובעקבות הוראה שפרסם משרד הבריאות בה נאמר כי יש להימנע משימוש בתחליף הנפוץ, החלה בהלה בקרב הציבור בישראל. עשרות תינוקות אושפזו מחשש שנגרם להם נזק בלתי הפיך כתוצאה מהשימוש במוצר. רבנים ברחבי הארץ התירו להתקשר גם ביום שבת ולהודיע על האיסור למשפחות הנעזרות בפורמולה. המשטרה הזעיקה ניידת כריזה לבני ברק על מנת להזהיר את התושבים.

בימים ובשבועות שחלפו לאחר שנחשפה הפרשה, אושפזו עוד ועוד תינוקות במצב קשה בבתי החולים. שניים מהם - גיא גולדמן-אולנובסקי ואבישי זיסר מתו כתוצאה מהמחלה. 7 שנים לאחר מכן, ענבר שובע בת ה-7 הלכה לעולמה גם היא לאחר מאבק ממושך. ענבר היתה מאושפזת במשך שנים במצב של צמח בעקבות בעיות התפתחותיות שנבעו משימוש במוצר.

בית המשפט הגרמני הורה ל"הומנה" לפצות את המשפחות במיליונים

אחרי עשור - סוף לפרשת רמדיה (צילום: חדשות 2)
צילום: חדשות 2

לאחר בדיקה ראשונית שנערכה קיבלה חברת הומנה את האחריות של שיווק תחליף החלב הצמחי לישראל. מנכ"ל החברה פיטר 4 מעובדיו הבכירים והגדיר את האירוע כ"צירוף מקרים מצער". בשנת 2009 החליט בית המשפט הגרמני לקנוס את החברה על חלקה במקרה והורה לה לשלם כ-100 מיליון שקל למשפחות שנפגעו. "פיצוי כספי הוא לא הפתרון", אמרו אז בני המשפחות שאיבדו את יקיריהם.

בישראל גיבשה בשנת 2011 הפרקליטות הסדר טיעון עם הנאשמים המשניים בפרשה - אנשי משרד הבריאות שאישרו להכניס את המזון הפגום לארץ. על פי ההסכם, הם הודו בעבירה אך לא הורשעו, ביצעו מספר שעות של עבודות לתועלת הציבור. ההחלטה זכתה לביקורת ציבורית חריפה.

אך הטרגדיה מסתבר, לא הסתיימה באובדן הזה. במחקר שנערך שנים אחר כך התברר כי "ילדי רמדיה", אותם צעירים ששרדו את המחסור בויטמין הנחוץ, סובלים משורה של הפרעות בהתפתחות המוטורית. מחקר נוסף מצא קשר בין צריכת הרמדיה הצמחית לפיגור שכלי, עיוותים בעמוד השדרה, הפרעות בגזע המוח הגורמות לבעיות בשמיעה ובראייה ואפילו אפילפסיה.