הפרטים החסויים בידיים פרטיות, ארכיון (צילום: חדשות 2)
נדחתה עתירה נוספת נגד החוק | צילום: חדשות 2

אחרי חמש שנים של דיונים, דחה הערב בג"ץ ברוב של שישה שופטים מול חמישה את העתירה נגד "חוק האזרחות", המורה על צמצום איחוד משפחות פלסטיניות וערביות-ישראליות.

השופטים שהיו בעמדת רוב טענו אמנם כי יש להכיר בזכות המשפחתית כחלק מזכויות האדם - אך הוסיפו כי היקף הזכות הזאת אינו בר מימוש בישראל. בין התומכים בעתירה, שהיו בעמדת מיעוט, היו גם נשיאת בית המשפט העליון, השופטת דורית ביניש.

"מחלוקת זו סובבת סביב אחת השאלות הקשות בחיינו כמדינה הנאבקת בטרור, המתמודדת כל שנות קיומה עם בעיות ביטחון, ובה בעת עומדת על שמירת אופייה הדמוקרטי", כתבה השופטת ביניש בהחלטתה.

"השאלה שעמדה בפנינו היא, אפוא, מהם שולי הסיכון, שיש בידינו ליטול על עצמנו ומהם האמצעים שעלינו לנקוט כדי להגן על ביטחוננו תוך צמצום הפגיעה בזכויות אדם עד כדי המידה החיונית להגנה על המדינה ועל חיי תושביה. על אף חילוקי הדעות, כולנו שותפים להכרה בחשיבותם של ערכים אלה וחיפושנו אחר נקודת האיזון, הביאו כל אחד מאיתנו למסקנותיו".

כל העתירות נגד החוק נדחו

לפני שמונה שנים וחצי אישרה הכנסת את "חוק האזרחות", המונע איחוד משפחות. לפי החוק, שר הפנים רשאי להעניק אזרחות לתושב השטחים, רק אם הוא הביע תמיכה במדינת ישראל, שיתף איתה פעולה או סייע לביטחונה.

מטרת אישור החוק אז הייתה במסגרת המלחמה בטרור - בשל העובדה שבאותה התקופה ערבים ישראלים היו מעורבים בפעולות טרור נגד מטרות ישראליות. מאז ועד היום הוגשו מספר עתירות לבג"ץ נגד החוק - כולן נדחו על ידי בית המשפט העליון.

ח״כ זהבה גלאון (מרצ), מיוזמי העתירה נגד החוק, הגיבה הערב להחלטה: "תש כוחו של בג״ץ מלהאבק בגזענות. ההחלטה לדחות את העתירה שלי, של האגודה לזכויות האזרח, עדאללה, והמוקד להגנת הפרט, היא תוצאה של הקמפיין להחלשת ביהמ״ש העליון. חבל שבג״צ לא מחק את אחד הכתמים המבישים בספר החוקים הישראלי, שפוגע פגיעה אנושה בזכות היסוד לחיי משפחה ולשוויון".

גם באגודה לזכויות האזרח הביעו אכזבה מהחלטת בג"ץ."זהו יום שחור להגנה על זכויות האדם ולביהמ"ש העליון. בג"ץ נכשל כישלון חרוץ בהגנה על זכויות אדם בסיסיות מפני כוחו העריץ של הרוב בכנסת. דעת הרוב אישרה בשנית חוק גזעני, שפוצע מזה עשור במרקם חייהן של משפחות, אשר כל חטאן הוא הדם הפלסטיני הזורם בעורקיהן", כך לדברי עורכי הדין דן יקיר ועודד פלר מהאגודה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק