בבג"ץ דן היום שוב בפרשת ההפרדה בין התלמידות האשכנזיות-חסידיות, לתלמידות הספרדיות בבית הספר "בית יעקב" בעמנואל. הדיון התקיים לאחר שניסיון של הורים מהמגמה החסידית להעביר את בנותיהן לבית הספר של חסידות בעלז בבני ברק - נתקל בהתנגדות של משרד החינוך.

הדיון היה סוער ביותר, ומספר חרדים הוצאו מן האולם לאחר שהרימו את קולם. הדיון הסתיים ללא הכרעה, ובג"ץ הורה להורי התלמידות לגבש פיתרון אחר במהלך הקיץ, אולם בתום הדיון ולפני שהשופטים יצאו מאולם, קמו עשרות מהנוכחים באולם והחלו לזעוק בזעם: "ה' הוא האלוהים", ו-"עוצו עצה ותופר".

"אנחנו מייצגים את מדינת ישראל, ואותה יכבדו!"

בצורה יוצאת דופן במיוחד גער היום ראש ההרכב הדן בנושא, השופט אדמונד לוי - חובש כיפה בעצמו, בפרקליטי ההורים: "שום פסק דין לא יצטרך אישור של רב כזה או אחר. את הוויכוחים תנהלו ביניכם כפי שתרצו, התלמידות היו צריכות ללמוד במגמה אחת משותפת".

"אני התפלצתי לנוכח מה שראיתי שנכתב על ידי אדוני", זעם השופט לוי. "קוימה בבית הספר הזה אפליה עדתית. מדינת ישראל קמה לפני למעלה מ-60 שנה. יש בה מוסדות ובתי משפט. ללא בתי משפט, מצבכם יהיה בלתי נסבל. רב שמנחה את קהלו לא לציית לפסק הדין, אני מקבל זאת בחלחלה, אנחנו מייצגים את מדינת ישראל ואותה יכבדו!".

למרות ההחלטה - ההפרדה נשארה בעינה

הפרדה עדתית בעמנואל (צילום: חדשות 2)
הפרדה גזענית בעמנואל. ארכיון | צילום: חדשות 2

בחודש אפריל השנה קבע בית המשפט העליון כי מרכז החינוך העצמאי האחראי על בית הספר "בית יעקב" בעמנואל, ביזה את החלטת בית המשפט. קביעה זו הגיעה לאחר שהתגלה כי התלמידות האשכנזיות בבית הספר עדיין לומדות בנפרד מהתלמידות הספרדיות, למרות החלטת השופטים.

בנוסף קבע בית המשפט כי על מרכז החינוך העצמאי לשלם קנס בגובה 5,000 שקלים, לכל יום שבו ימשיך להימנע מביצוע פסק הדין. כזכור, לאחר שנחשפה פרשת הפרדת התלמידות האשכנזיות והספרדיות בבית הספר בעמנואל, ניסו לשמר הוריהן של התלמידות האשכנזיות את הלימודים הנפרדים על ידי הקמת כיתות בבתים פרטיים.

מחיצות בחצר, קיר חוצץ ותלבושות שונות

הפרשה נחשפה לראשונה לפני כשלוש שנים, אז דווח במהדורה המרכזית של חדשות 2 על האפליה הגזעית וה"הפרדה הקדושה" בין הבנות הספרדיות לבנות האשכנזיות בבית הספר. במוסד החינוכי הוקמו מחיצות בחצר, קיר חוצץ באמצע המסדרון והוגדרה תלבושת שונה לבנות שלמדו באותו בית ספר.

מאז אותו פרסום, התערב משרד החינוך ואיים בעצירת תקציבים ופגיעה כלכלית במוסד. כשגם זה לא עזר, הוגשה עתירה לבג"ץ והשופטים החליטו פה אחד כי על מרכז החינוך העצמאי להסיר כל סממן, פורמאלי ומהותי כאחד, של תופעת האפליה אשר רווחה בבית הספר.

לאחר שהצעדים שחייב בג"ץ לבצע לא מומשו בפועל, החליטו הוריהן של הבנות האשכנזיות בבית הספר להעביר מבית הספר המפלה - ולהקים "בית ספר פיראטי" לאשכנזיות בבית דירות ביישוב עמנואל.

רוצים לקבל עוד עדכונים חמים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק