שעות ספורות לאחר נחיתתו בישראל, לאחר קרוב לשנה במהלכה שהה בחו"ל מפחד שייעצר עם חזרתו, התייצב אתמול העיתונאי אורי בלאו מול מצלמת חדשות 2 ואמר: "מטבע הדברים, אני מנוע מלהגיב".

"חזרתי הביתה. החזרה שלי התאפשרה בעקבות הגעה להסדר שמגן בצורה מוחלטת על המקורות העיתונאים שלי, ומעבר לכך אני לא יכול להרחיב כרגע", כך אמר הבוקר אורי בלאו בהתייחס להגעתו לארץ.

מוקדם יותר הבוקר שוחחה טלי מץ בערוץ החדשות עם פרקליטו של בלאו, עו"ד מיבי מוזר. "שלומו של אורי טוב, הוא חזר למולדת", אמר עו"ד מוזר. לדבריו, "הוא כל הזמן ביקש לחזור, וכשהושג ההסדר שמאזן בין הצורך בביטחון מחד ועקרונות שמקובלים במדינות בנות תרבות בנושא עבודת העיתונאי מנגד, איפשרו את חזרתו".

עו"ד מוזר מסביר שאין סיבה להעמיד את בלאו לדין: "כשעושים עבודה עיתונאית ומעבירים דברים צנזורה, אין סיבה להעמיד אותו לדין". באשר לטענה כי בלאו הצהיר על 50 מסמכים שברשותו לעומת 1,500 שהיו אמר עו"ד מוזר, כי הדברים לא לגמרי מדויקים.

"היה שלב שבו נדרש בלאו להחזיר מסמכים לפי קריטריונים מסוימים. הוא שקל והחליט ש-50 מתוך המסמכים שיש בידיו הם העונים לקריטריונים הללו. בסופו של דבר התברר שמקור המסמכים הוא ענת קם, שמסרה מכתב בו היא ויתרה על החסינות שיש לה כמקור, והורתה לו להחזיר את כל המסמכים", אמר עו"ד מוזר והוסיף, כי "באותו רגע שענת קם הצהירה – הוא החזיר את כל המסמכים".

לדברי עו"ד מוזר, הוא מקווה שההמולה לא תפריע לעשיית הדין כפי שצריך. "אני לא מנסה להתנבא בנוגע לכתב אישום, אך אני מקווה מאוד שלא יוגש", סיכם.

האיש שפירסם את המסמכים הסודיים

על פי ההסכם בין עורכי דינו לבין השב"כ והפרקליטות, בלאו אמור להתייצב בתוך 48 שעות לחקירה תחת אזהרה במשטרה. נראה שהוא חושש שיואשם גם בשיבוש הליכי חקירה, ולכן הוא סירב לתת תגובה ארוכה ומסודרת יותר, לפחות עד חקירתו במשטרה.

פרשת קם החלה בעקבות פרסום מסמכים סודיים בעיתון "הארץ", על ידי בלאו. אז נפתחה חקירה במטרה לאתר את מי שנטל מסמכים סודיים אלה ללא רשות והעבירם לתקשורת.

במהלך החקירה נחתם הסכם בחודש בספטמבר 2009 עם בלאו ובו התחייב העיתונאי להעביר לשב"כ את כל המסמכים הסודיים המצויים ברשותו, כולל אלה שלא פורסמו בדפי העיתון. בעקבות ההסכם מסר העיתונאי לשב"כ כ-50 מסמכים סודיים.

בתחילת חודש דצמבר 2009 נחקרה ענת קם בפרשה והתברר כי היא זאת שהוציאה מהצבא מעל 2,000 מסמכים, ומתוכם מסרה לאורי בלאו. לטענתה, היא העבירה מאות מסמכים, חלקם הניכר סווג כמסמכים "סודיים ביותר" ו"סודיים".

משא ומתן מתמשך

בעקבות הודאתה וראיות נוספות שהושגו בפרשה, הוגש נגד קם כתב אישום בו יוחסו לה עבירות של איסוף, החזקת ומסירת ידיעות סודיות מתוך כוונה לפגוע בביטחון המדינה. בעקבות הודאתה של קם נדרש אורי בלאו להגיע לחקירה במשטרה, אך עקב שהותו בחו"ל וסירובו להגיע ארצה, לא ניתן היה לחקור אותו.

נוכח החשיבות הביטחונית הרבה שראו רשויות המדינה באיתורם ובהשבתם של המסמכים הסודיים, ניהלו נציגי המדינה עם באי כוחו של אורי בלאו משא ומתן ממושך בכל הנוגע לחזרתו ארצה ולמסירת המסמכים הסודיים שקיבל מקם לידי הרשויות.

לאחר תקופה ממשוכת של מגעים נחתם הסכם בין הצדדים, הכולל את התייצבותו של בלאו לחקירה. ממשרד המשפטים נמסר שההחלטה אם להעמיד את בלאו לדין בנוגע למסמכים הסודיים שקיבל, והחזיק בהם על פי החשד, תתקבל על ידי היועץ המשפטי לממשלה, בכפוף לשימוע שייערך בפניו ככל שיהיה בכך צורך.

רוצים לקבל את כל החדשות החמות? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק