אוטיסטים בפ"ת נותרו ללא מסגרת (צילום: AP, חדשות)
הזכות להורות. אילוסטרציה | צילום: AP, חדשות

בית המשפט לענייני משפחה בחיפה נדרש לדון בסוגיה מורכבת הנוגעת לזכות הבסיסית והטבעית להורות. במרכז הפרשה גבר בן 32, שאובחן כלוקה בסכיזופרניה פרנואידיית לפני 14 שנה, לאחר שאיבד את אחיו בתאונת דרכים ומאז חלה הידרדרות במצבו הנפשי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בשנת 2006 הוא נישא לבחירת לבו והשניים החלו טיפולי פוריות. לאחר שאלה לא צלחו, נדרש הבעל לעבור ניתוח להוצאת זרע. לנוכח מוגבלותו, ובהתאם לוועדת מור יוסף לבחינת נושא הפריון וההולדה, התנה בית החולים את ביצוע הניתוח בקבלת צו בית משפט.

אביו ואחותו, שמונו לאפוטרופוסים, עתרו לבית המשפט בבקשה כי זה יורה לבית החולים להמשיך את טיפולי הפוריות ולהתיר ניתוח החסוי, בין היתר בשל התמיכה המשפחתית האינטנסיבית והרחבה שלה הוא זוכה.

"אני מקווה שיהיו לי בן או בת. מקווה לנסוע איתם לאיזה מקום, להרגיש שאני טבעי בחיים, לטייל איתם, לגדל אותם", הסביר הבעל בבית המשפט. גם רעייתו הביעה את רצונה העז להפוך לאמא, למרות הקשיים הצפויים: "אני מבינה שכשאלד רוב הטיפול יהיה מוטל עליי. אני יכול לטפל בילד, אין שום בעיה. אני יכולה לטפל בו כמו כל אמא".

מנגד, נטען מטעם היועץ המשפטי לממשלה כי ניתוח להוצאת זרע אינו פעולה הנדרשת להצלת חיים, וכי טיפולי פוריות אינם מסתכמים בפעולה הרפואית עצמה, אלא משמעותם, הבאת ילדים לעולם, תהליך שלו השלכות משמעותיות מאוד.

לאחר ששמעה את הצדדים ומהתסקירים המיוחדים, נעתרה השופטת אספרנצה אלון לבקשה והורתה לבית החולים להמשיך בביצוע טיפולי הפוריות. בהחלטתה הסבירה כי התרשמה שהבעל נתן הסכמה מדעת לביצוע הניתוח ולהמשך הטיפול, וכי רעייתו תהיה מסוגלת לטפל בילד.

"התרשמתי מכמיהת ההורים לילד, מרצונם הכן, הנחרץ והמתמשך להביאו לעולם - כל אלו ועוד יעניקו לקטין מצע רגשי ונפשי איתן ויבטיחו את טובתו, שכן הוריו נלחמו על בואו לעולם. גידולו ושהותו בבית הוריו רצויים ומבוקשים הם בתום לב. מי ייתן שמשאלת החסוי ורעייתו להביא ילד לעולם תתרחש בעת הקרובה", כתבה.