הפתעה: הורישה את כל הרכוש לשכנים (צילום: רויטרס, חדשות)
11 שנות מאסר על שוד קשישות | צילום: רויטרס, חדשות

בית משפט המחוזי בתל אביב גזר הבוקר עונש חמור של 11 שנות מאסר על דניס שץ, צעיר בן 26, שהודה והורשע בשוד קשישות בבת ים, במסגרת הסדר טיעון. מגזר הדין עולה כי שץ הורשע כבר בעבר בשוד קשישות, ריצה עונש מאסר, שוחרר - וחזר לסורו.

"הארועים בהם מדובר בכתב אישום זה חמורים אולם לצערינו הפכו לשגרה ברחובות", ציין השופט צבי גורפינקל. "בשורת גזרי דין הוקיע בית המשפט העליון מעשים אלה של שוד קשישים ולקיחת כספם בלב העיר. מדובר במתלוננים חסרי ישע, שהפגיעה בהם אינה פיזית בלבד, אלא גם פגיעה בבטחונם להסתובב כרצונם ברחובות העיר ולצאת מביתם כאשר הם חפצים בכך".

על פי כתב האישום התקרב שץ לאישה בת 81 בת"א ומשך בכח את התיק שהיה תלוי על כתפה. הנאשם משך את התיק בכח כדי להתגבר על התנגדותה של המתלוננת, הפילה על הרצפה, גנב את תיקה וברח. כתוצאה מכך נגרמו למתלוננת כאבים ברגל ודימום ביד.

במספר מקרים נוספים חטף שץ תיקים מנשים מבוגרות ושדד אותן. באחד המקרים, עקב שץ אחר אשה בת 80 בתחנה המרכזית בת"א, שנשאה על כתפה תיק ובתוכו כסף, שרשראות זהב, תכשיטים שונים, ותעודות אישיות.

הנאשם הבחין במתלוננת, וצעד לעברה, וכשהתקרב אליה, ביקש ממנה כסף. היא סרבה, ואז תפס הנאשם את התיק והחל למשוך אותו בחוזקה מידיה, המתלוננת לא הרפתה ואחזה בתיק, אולם הנאשם הפיל אותה, והצליח לחטוף את התיק מידיה, כתוצאה מכך נחבלה המתלוננת בפניה.

שבוע לאחר מכן, גנב תיק מאישה בת 79 בבת ים, יומיים לאחר מכן, דחף קשישה אחרת, משך בחוזקה מידיה את התיק, מעוצמת הדחיפה נפלה המתלוננת על הקרקע, על ברכיה, והנאשם גנב את התיק ונמלט.

"מגיל צעיר רכש דפוסים עברייניים"

זקנה עם סלים (צילום: AP)
הקשישות בטראומה. ארכיון | צילום: AP

ביהמ"ש סקר את תסקיר שירות המבחן המתאר כי כבר מגיל צעיר הסתבך הנאשם בפלילים בארץ מולדתו, ברוסיה, ורכש דפוסים עברייניים. קצינת המבחן ניסתה לבדוק תכנית שיקום עבורו, אולם הוא סירב לכך, ולא גילה רצון לשיקום. בנסיבות אלה קבע ביהמ"ש כי הנאשם מהווה "פגע רע" ומאחר והוא מכור לסמים קשים, אין בכוחו וגם אין ברצונו להחלץ ממצבו.

"נראה איפוא כי יש לקבוע רמת ענישה מינמלית של 4 שנות מאסר בגין כל ארוע של שוד אדם המהלך ברחוב לתומו, כשאדם אחר מגיח מאחוריו וחוטף את תיקו", ציין השופט בגזר הדין. "התופעה נפוצה במיוחד ביחס לנשים מבוגרות המהלכות לבדן, ומשמשות טרף קל בידי עבריינים שמבקשים לממן בדרך זו את צריכת הסמים".

השופט הדגיש כי הגיעה העת להבהיר שבתי המשפט יגנו על הולכי רגל ובעיקר נשים, המהלכות ברחוב, מפני עבריינים המתנכלים להם וחוטפים את תיקם. "לא יתכן להפוך את הרחובות לג'ונגל שבו חיית טרף אורבת לקורבנה", אמר השופט.

טראומה נפשית קשה לקורבנות

"מעשיו של הנאשם חמורים, כיוון שניתן לדעת כיצד מתחיל הארוע, אולם לא ניתן לצפות מראש את התוצאות שעלולות להיגרם. חטיפת ארנק מאשה קשישה, גוררת בעקבותיה הפלת האשה לארץ, ולא אחת מסתיים הארוע בפגיעה גופנית חמורה, ואף מעבר לכך".

השופט גורפינקל הדגיש בגזר הדין כי לפגיעה הפיזית יש להוסיף את הפגיעה הנפשית והטראומה העוברת על המתלוננים. "לא בכדי מסרה המתלוננת באישום השלישי כי בעקבות הארוע היא פוחדת לצאת מביתה, מסתגרת בתוכו, ואף נועלת את הדלתות של החדרים הפנימיים בבית", סיפר.

"נקל לשער את הבהלה, האימה, והרגשת הפחד המשתלטים על אשה, כאשר ניצב מולה או מגיח מאחוריה בן בליעל, חוטף את תיקה ומפילה לארץ. מדובר בטראומה נפשית קשה המותירה את האשה חסרת אונים. העובדה שמטרת השוד היא מימון רכישת סמים אינם מעניינה של הנשדדת, שכן מבחינתה אין הבדל אם השודד מבקש לרכוש סמים או לממן טיול תענוגות בחו"ל".

לנקוט ביד ברזל ובענישה קשה

השופט הוסיף כי לאחרונה מרבים לדבר על תופעת האלימות ועל הצורך לנקוט ביד קשה כדי להילחם בתופעה זו ולנסות לבערה. "דיבורים גבוהים בעלמא לא יובילו לביעור התופעה, אלא רק יישומם בפועל. המסר שעל בתי המשפט לשגר חייב להיות תקיף וחד משמעי, לפיו כל מי שמעז לפגוע באשה (או גבר) המהלכים ברחוב כדי לחטוף את תיקם - ייתקל ביד ברזל ובענישה קשה".

אזרחים במדינת ישראל זכאים להגנה ולשלווה בעת הליכתם לתומם ברחוב, והם זכאים לדעת שמערכת החוק והמשפט עומדת לצידם ומגינה עליהם ועל זכויותיהם. רק בדרך של הטלת עונשים מתאימים ניתן יהיה להילחם בתופעה זו, של חטיפת תיקים כאשר בחלק לא מועט של המקרים, העבריין לא נתפס כלל.

בהחלטתו ציין השופט כי כל פרט אישום מתייחס למתלוננת נפרדת ולכאורה היה מקום לצבור את עונשי המאסר בגין כל פרט אישום - באופן שהעונש המצטבר היה אמור להיות 20 שנות מאסר, אולם בית המשפט התחשב בנסיבות מקלות של הנאשם וקבע כי חלק מעונשי המאסר יצטברו זה לזה, וחלק אחר ירוצו בחופף, כך שעל הנאשם לשאת בעונש מאסר לתקופה של 11 שנים.