הסטטיסטיקה של הגירושין בישראל ברורה: מספר הגירושים עולה, ואיתו - מספר הסכסוכים הכספיים בין בני הזוג. רק במחצית הראשונה של 2013 הוגשו לבית המשפט לענייני משפחה יותר מ-35,500 תיקים, זינוק של 15% יותר מהתקופה שקדמה לה. בדיקה מראה כי עלויות ניהול המשפט עלו דרמטית בשנים האחרונות, וכי ישראלי יוציא בממוצע 200 אלף שקלים על שירותיו של עורך דין.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"מדינת ישראל היא מדינה שאחוזי הגירושים בה גבוהים ביותר", אומר יניב שוורצמן, יושב ראש לשכת המגשרים בישראל. "זוגות ממהרים לפנות לבית משפט כי הם לא מכירים משהו אחר", הוא מוסיף.  

הקלות שבה מפרקים ומרכיבים מסגרות מומחשת היטב בין כתלי בית המשפט. "יש סיפור של זוג, עם ילדים, שהיה נשוי ובא יום אחד ורצה מהר להתגרש", מספר עו"ד דורון רפואה, פרקליט לענייני משפחה. "תוך שבועיים הם היו גרושים ונפרדו. שבועיים לאחר מכן, הם חזרו והתחתנו שוב".

"אחת מארבע משפחות רבות על ירושה"

בזירה האכזרית של הסכסוכים הכספיים יש עוד נושאים פרט לתיקי הגירושין: דיני הירושה למשל. במשפחת עופר צוואת האב גרמה לסכסוך בין ילדיו, ובשאר המדינה המספרים רק גדלים מדי שנה. "אחת לארבע משפחות, שמשאירים ירושה שאינה מסודרת, שלא דרך צוואה, מגיעות לבית המשפט ומוציאות הרבה כספים כדי לנהל את הסכסוך. התוצאה אצל כל המשפחות: המשפחה מתפרקת, אחים לא מדברים אחד עם השני עשרות שנים", אומר שוורצמן ומציג את המחיר הכבד באמת של מאבקים בתוך המשפחה.

עו"ד שי פינס מתאר מקרה אחר: "איש עסקים בשנות ה-80 הוריש על פי צוואתו חלק מהונו הרב לאימו. אימו ניסתה לנשל את הנכדים מהירושה. מתנות צריך להשלים ברישום בטאבו, מאחר והיא לא השלימה את המתנה - היא לא ניתנה בעצם והנכדים זכו בירושה כפי שהאבא רצה".

לא רק כסף רב מושקע בסכסוך אלא גם הרבה זמן. משך הטיפול הממוצע בתיק משפחה נמשך תשעה חודשים, והישראלים מוכנים להוציא יותר כסף על תביעות. עלות ממוצעת של תביעה בבית משפט השלום לפני עשור הייתה 33 אלף שקלים, בשנה שעברה היא זינקה ל-85 אלף שקלים. למרות העלויות, התוצאות אינן בטוחות כלל: 43 מיליארד שקלים שהצטברו למשל לא נגבו עד היום על ידי ההוצאה לפועל למרות הוראות בית המשפט.

כדאי לחשב גם את ממוצע ההוצאה על עורך דין, סכום של 200,000 שקלים. מול הסכומים האלה - נראה שכדאי יותר מתמיד פשוט לשמור על שלום בית.