בית המשפט העליון דחה הבוקר פה אחד את ערעורם של רמי מוסא, אלדד חדד, יוסי לוי ויניב אשור, שהורשעו בהנחת מטעני חבלה במכוניתו של העבריין מיכאל מור ועל אדן החלון בביתו של אחיינו, רפי בן שלום, ונידונו לפני כשנה לשנת מאסר בפועל ושנה נוספת על תנאי.

הארבעה, המכונים "השוטרים הנוקמים" מנהריה, ערערו על העונש שניתן להם - אך שופטי העליון סלים ג'ובראן, יורם דנציגר ויצחק עמית דחו את הערעור דקות ספורות לאחר פתיחת הדיון. העונש נשאר על כנו: שנת מאסר בפועל. "במקום לשמור על החוק, הם רמסו אותו ברגל גסה", כתבו השופטים בהחלטתם.

"אין זו דרכם של שוטרי ישראל"

"יש להגן על שוטרי ישראל העושים לילות כימים למען שמירה על בטחון הציבור, לגלות אפס סובלנות כלפי פגיעות בהם ולהעניק להם כלים יעילים למלחמה בפשע ובאלימות", כתבו השופטים. "ברם, לצד החובה להבטיח את תפקודן היעיל של רשויות אכיפת החוק והמשטרה, מוטלת על האחרונות חובה לנהוג בהגינות ולכבד את זכויות הפרטים בחברה. פעולה של שוטרי משטרת ישראל שהינה מחוץ לחוק ובאופן שאינו הולם את כבוד האדם וזכויותיו, עלולה לפגוע אנושות בתפקוד המשטרה ובאמון הציבור בה".

"אמנם רשויות אכיפת החוק לא הצליחו להבטיח כי המערערים יבצעו את תפקידם ללא מורא וללא פחד, ובעקבות עבודתם במשטרת ישראל הופעלה כנגדם וכנגד בני משפחותיהם מסכת איומים, אשר כללה גם ניסיונות פגיעה של ממש. אולם, תגובתם – בדמות הנחת מטעני חבלה – אינה יכולה להתקבל במדינה דמוקרטית שומרת חוק. אין זו דרכם של שוטרי ישראל לפעול למיגור הפשיעה באמצעות הנחת מטעני חבלה", כך בהכרעת הדין של בית המשפט העליון.

"האג'נדה של בתי המשפט להכניס שוטרים לבית סוהר"

מיכאל מור. נקמה שסוכלה? (צילום: חדשות 2)
היעד: העבריין מיכאל מור | צילום: חדשות 2

אחד השוטרים שהורשעו, יוסי לוי, אמר בראיון בשידור חי מיד לאחר גזר הדין כי "אנחנו מאוכזבים בעיקר על סעיף הפרת האמונים. אנחנו אוהבים את המשטרה, אנחנו רוצים לחזור לשרת את המדינה ואת האזרחים. אני מתרשם שהשופטים באותה דעה של השופט המחוזי. הם ציינו את זה וקיבלו את זה. ציפינו שיקבלו גם את דברי ההגנה שלנו. זה כואב לנו ומפריע לנו אבל נצטרך להמשיך הלאה. אנחנו נפנה בבקשה לחנינה לנשיא המדינה".

"נדחקנו לפינה, נאלצנו לעשות מעשה חמור. אז לא הייתה ברירה. היום, עם כל המדור לאיומי שוטרים זה לא היה קורה. אז לא הייתה לנו ברירה", הוסיף לוי. "בית המשפט לא שמע את הצעקה שלנו. היום כבר מתייחסים למאוימי משטרה בעקבות המקרה שלנו. יש התייחסות ויש גיבוי".

עו"ד רונאל פישר, סניגורו של אחד העותרים, אמר לערוץ החדשות בשידור חי כי "מה שקרה בצפון היה שערורייה של ממש. אתם (התקשורת) כותבים ומפרסמים על רימונים שנזרקים שם. יש שם מלחמה, התיק הזה היה צריך להיות מנוהל על פי דיני מלחמה, דיני שעת חירום, ולא על פי דיני פלילים רגילים".

אושרה אסף, יו"ר ארגון זכויות השוטרים, אמרה לערוץ החדשות בתגובה להחלטה כי "היום זה האג'נדה של בתי המשפט להכניס שוטרים לבית סוהר. אני ממש מאוכזבת. יש כאן שוטרים שהגנו על המשפחות שלנו. השוטרים לא מוגנים, אנחנו לא מוגנים כאזרחים. אם אנחנו לא מחזקים את המשטרה אנחנו לא נהיה מוגנים".

העבירות: היזק בחומר נפץ ועבירות בנשק

בית המשפט המחוזי בחיפה הרשיע בספטמבר 2009 את ארבעת השוטרים מנהרי'ה שרצו לנקום בעבריין מיכאל מור לאחר סדרת השלכות רימוני יד לעבר בתי שוטרים ואישי ציבור בעיר. רן קרוטר, האזרח שהואשם גם הוא במעורבות בפרשה - זוכה מכל אשמה.

העבירות בהן הורשעו הארבעה הן היזק בחומר נפץ, עבירות בנשק, מרמה והפרת אמונים. "מראיות הנאשמים עולה עובדה אחת בבירור: הנאשמים חוו תסכול רב מתפקוד המשטרה הקלוקל, בעיניהם, ומיאנו להשלים עימו", לשון הכרעת הדין. "עובדה זו, בצירוף חשדותיהם במור וארגונו כאחראים למעשים פליליים כאלה ואחרים שבוצעו כלפיהם וכלפי שוטרים אחרים, היוו את המניע למעשיהם".

רוצים לקבל עוד עדכונים נוספים בנושא? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק