חיילי צה"ל ברמת הגולן, ארכיון (צילום: רויטרס)
חיילים ברמת הגולן, ארכיון | צילום: רויטרס

הותר לפרסום: ארבע שנות מאסר נגזרו היום על יוסף שמס ושלוש שנות מאסר נגזרו על עטא פרחאת, שני תושבי רמת הגולן שהורשעו ביצירת קשר עם סוכנים של הצבא הסורי, גם במהלך מלחמת לבנון השנייה. שמס אף הורשע במסירת ידיעות לאוייב ובכוונה לפגוע בביטחון המדינה. על השניים גם הוטל קנס כספי גבוה. גזר הדין ניתן בבית המשפט המחוזי בנצרת על ידי הרכב השופטים יצחק כהן, חיים גלפז ואסתר הלמן.

מחודש יוני 2006 ועד למעצרם של השניים בסוף יולי 2007, ובעיקר במהלך מלחמת לבנון השנייה, קיימו שמס בן ה-58 תושב מג'דל שמס ופרחאת בן ה-37 מבוקעתא קשר עם שני קצינים בצבא הסורי.

למרות שהשניים היו מודעים כי הם מנהלים קשר עם קצינים מהצבא הסורי הם העבירו לאחד הקצינים מסרים ופעלו על פי בקשותיו.

ידיעות לאוייב במקום תפוחים

שמס פעל במשך מספר שנים בנושא קידום ייצוא תפוחי העץ מרמת הגולן לסוריה, והפך לדמות מרכזית בתחום זה. אחיו העיד כי הוא ממקימי בית הקירור הראשון ברמת הגולן ופעל לקשר בין בתי הקירור ובין נציג משרד החקלאות הישראלי, שטיפל בכל הנדרש במטרה להקל ולהשיג את האישורים שנדרשו לצורך ייצוא התפוחים לסוריה. במהלך הקשרים שקיימו שמס ופרחאת עם הקצין, השניים דנו גם נושא מכירת התפוחים לסוריה.

כחלק מן הקשרים, העביר שמס ידיעות בנושאי פעילות צבאית של צה"ל, תנועת כוחות צבא, מאפיינים חריגים בפעולות צה"ל, ריכוזי כוחות ברמת הגולן ומאפייני יחידות צבאיות שנטלו חלק בפעילות צבאית. ידיעות בנושא עבודות מיגון לאורך הגבול, שיפוץ וניקוי מוצבים ברמת הגולן, ידיעות בנוגע להפגנה שנערכה ברמת הגולן בה היו צפויים להשתתף אנשים המתנגדים למשטר בסוריה וידיעות באשר לכוונה של הרשות הפלסטינית להתחיל בתמיכה כספית באסירים מרמת הגולן, המוחזקים בבתי כלא בישראל.

שמס ביקש מהקצין הסורי כי הממשל הסורי יתמוך כספית באסירים אלה, על מנת לחזק את הזיקה שלהם לסוריה, ולמנוע מעורבות של הרשות הפלסטינית בנושא.

סטודנט בסוריה וסוכן של האויב

השופטים ציינו כי מעשיו של שמס נעשו תוך ניצול ההזדמנות שניתנה לו ליצור קשר עם גורמים זרים, לשם הסדרת נושא ייצוא תפוחי העץ, בכך ניצל לרעה את נכונות השלטונות לסייע לחקלאים הדרוזים ולפתור את מצוקתם. "מעשים מסוג זה, הנעשים מתוך מטרה לפגוע בביטחון המדינה, ממניע אידיאולוגי, מחייבים ענישה מחמירה ומרתיעה".

באשר לפרחאת, אשר הורשע בעבירה של מגע עם סוכן זר, טענו השופטים כי מדובר בעבירה ביטחונית חמורה שהוא ביצע לאורך תקופה ובעיקר בימי מלחמת לבנון השנייה. הוא צילם תמונות מן ההפגנה והעביר אותן לשמס תוך שהוא יודע שהמידע אמור להגיע לסוכן זר ובהמשך קיים בעצמו קשר עם סוכן זר בנוגע להעברת התמונות.

פרחאת למד תקשורת ועיתונות בסוריה וכבר הורשע בעבר בעבירות ביטחוניות חמורות שבוצעו בשנת 2002, תוך יצירת קשר עם גורמים סוריים, וניצול לרעה של הזדמנות שניתנה לו על ידי הרשויות בישראל ללמוד בסוריה. "פרחאת לא הפיק לקחים מן העונשים שהוטלו עליו בעבר, וחרף הצהרותיו, כי לא התכוון לפגוע בביטחון המדינה, ולא יסתבך בעבירות דומות בעתיד, שבהסתמך עליהן זכה לענישה מקלה ואף לשחרור מוקדם, שב וביצע עבירות דומות, שנים ספורות לאחר שסיים לרצות את עונש המאסר", כתבו השופטים בגזר הדין.