ריאנאייר יגיעו לנתב"ג? אילוסטרציה (צילום: חדשות 2)
השכנים של נתב"ג יפוצו. ארכיון | צילום: חדשות 2

בית המשפט המחוזי בתל אביב קבע היום באופן תקדימי כי אזרחים שמתגוררים סמוך לנמל התעופה בן-גוריון זכאים לפיצוי כספי בעקבות ירידת ערך הקרקע שבבעלותם ובעקבות הרעש הרב ממנו הם סובלים, לטענתם.

התביעות לפיצויים התקבלו לפי סעיף 197 לחוק התכנון והבנייה. השווי הכולל של התביעות מוערך בכ-5 מיליארד שקל. תביעות קודמות בנושא נדחו בעבר, משום שערך הקרקע לא ירד מספיק ומשום שהתביעות לרעש לא עברו את סף הרעש הקבוע בתקנים בינלאומיים.

"להכיר בזכותו של כל אדם לחיות בתנאים סביבתיים הולמים"

אך בית המשפט קיבל היום, כאמור, את כל הערעורים וקבע כי "יש להכיר בזכותו של כל אדם לחיות בתנאים סביבתיים הולמים והזכות לאיכות הסביבה". בית המשפט קבע שיש לעשות שימוש בסעיף 197 כדי לקדם צדק סביבתי, כלומר, אם אין ברירה אלא להרחיב את שדה התעופה, הרי שאין מקום להטיל על תושבי הסביבה גם את הנטל הסביבתי ויש לפצות אותם בגין ירידת ערך.

עוד קבע בית המשפט כי טכנולוגיית המטוסים השקטים הייתה מביאה לשיפור במצב התושבים שמתגוררים בסמוך לולא החרבת שדה התעופה ("נתב"ג 2000") ולכן יש לפצות אותם, גם אם רמת הרעשה הכוללת עולה במעט.

השופטת מיכל אגמון-גונן ציינה שזוהי התביעה הראשונה בישראל שמוגשת לבית המשפט לפיצויים של ירידת ערך הקרקע בגין תוכנית שפגיעתה היא פגיעה של רעש מטוסים. לטענתה חשיבות הערעורים היא בהיקף הפגיעה שהמערערים טוענים לה, הן מבחינת כמות היישובים והאנשים והם מבחינת שיעור הפיצוי שמתבקש.

רוצים לקבל את כל החדשות החמות? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק