אילנה דיין (צילום: חדשות 2)
אילנה דיין. לא תשדר התנצלות | צילום: חדשות 2

בית המשפט העליון קיבל את ערעורה של העיתונאית אילנה דיין וביטל את פסק הדין שניתן נגדה בבית המשפט המחוזי, במסגרתו נקבע כי בכתבה ששידרה בתוכנית "עובדה", היה משום לשון הרע כנגד סרן ר', לאחר שנחשד בביצוע וידוא הריגה בילדה אימאן אל האמס, בשנת 2004. בנובמבר 2005 זוכה סרן ר' על ידי בית הדין הצבאי מכל אשמה.

השופטים ריבלין ועמית קבעו כי העובדות שעליהן הושתתה התוכנית היו "נכונות לשעתן". בהחלטת בית המשפט נכתב כי "דיין הסתמכה בשעתו על מקורות מהימנים, לרבות כתב אישום שהוגש ביום שידור הכתבה נגד סרן ר' ואף האמינה בנכונות הדברים".

ערעורה של "טלעד" לגבי עצם הטלת האחריות עליה נדחה, לאחר שבית המשפט קבע כי הכתבה עצמה לא כללה לשון הרע, אך הפרומו שאותו שידרה כן היה בעייתי, ודרך הצגת הדברים בו יצאה מגדר גבולות ההגנה על חופש הביטוי. עם זאת הופחת סכום הפיצוי שהושת על טלעד מ-300,000 שקלים ל-100,000 שקלים, בתוך נימוק של התחשבות באיזון הראוי בין חירות הביטוי לבין ההגנה על השם הטוב. כמו כן, השופט ריבלין החליט לבטל את החובה שהוטלה על דיין ועל טלעד בבית המשפט המחוזי, לשדר הודעת התנצלות בנוסח שקבע.

ביסוד הערעור עמד אירוע שהתרחש במוצב גירית בדרום הרצועה בחודש אוקטובר 2010. סרן ר' שירת אז כמפקד הפלוגה המסייעת בגדוד שקד של חטיבת גבעתי, שאיישה את המוצב. הילדה אימאן אל האמס, תושבת רפיח שהייתה אז בת 13, זוהתה באיחור כשהיא כבר קרובה מאוד לשער המוצב, והחיילים פתחו בירי לעברה. היא נפגעה, וסרן ר' רץ אל עבר שער המוצב לוודא הריגתה.

האירוע זכה לסיקור תקשורתי נרחב שנלווה בביקורת חריפה כלפי סרן ר' ובאווירה עוינת כלפי אופן התנהלותו. סרן ר' הושעה מתפקידו ובשלב מאוחר יותר גם נעצר, והוגש נגדו כתב אישום בבית-הדין הצבאי ובו יוחסו לו אישומים של שימוש בלתי חוקי בנשק, שיבוש הליכי משפט, חריגה מסמכות עד כדי סיכון חיים והתנהגות שאינה הולמת. באותו יום שבו הוגש כתב האישום שודרה בטלוויזיה, במסגרת התוכנית "עובדה", הכתבה בנושא.

עובדה: "מברכים על קבלת הערעור"

ממערכת עובדה נמסר בתגובה: "אנו שמחים כי בית המשפט העליון קיבל במלואו את ערעורה של דיין ודחה את הטענות הנוגעות לכתבה. יותר מכך, אנו מברכים על שבית המשפט שב ועיגן בפסיקתו עקרונות יסוד בכל הנוגע לחופש הביטוי – עקרונות שהתעלמות מהן היתה מהווה פגיעה אנושה בתפקודה החיוני של העיתונות החוקרת בישראל".

אילנה דיין ביקשה להודות מקרב לב לפרקליטים שייצגו אותה לאורך הדרך - עורכי הדין גיורא ארדינסט, יוסי עבאדי וטל ליבליך.

עו"ד גיורא ארדינסט שייצג את דיין מסר: "אנו שמחים ומברכים על קבלת ערעורה של אילנה דיין במלואו. זהו יום חשוב לחופש הביטוי ועיתונות החוקרת. בית המשפט העליון קיבל למעשה את כל טענותיה של דיין, וקבע כי כתבתה חוסה הן תחת הגנת האמת בפרסום, והן תחת הגנת תום הלב. בית המשפט קבע כי בפרסום הכתבה היה 'עניין ציבורי משמעותי', וכי היא עומדת באמת המידה של עיתונות אחראית, שכן היא משקפת נאמנה תמונת המציאות כפי שנחזתה בעיני דיין, בהסתמך על מקורות רבים ומגוונים ולאחר שזו נקטה אמצעים סבירים לוודא עובדות הפרסום".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק