על רקע ההצבעה על חוק גרוניס במליאת הכנסת, ואישור הצעת חוק הוועדה למינוי שופטים בוועדת החוקה, נשיא המדינה שמעון פרס נושא הערב דברים בטקס השבעת שופטים. את הטקס העברנו בשידור חי כאן בחדשות 2 באינטרנט.

"בימים אלה הנפש מתקוממת נגד הגילויים הפוגעים בנשים ובילדות", אמר פרס, אין גבר שהקדוש ברוך הוא ייפה את כוחו להושיב גברים קדימה ונשים אחורה באוטובוסים. הפגיעות הללו נעשות על ידי קבוצת מיעוט, נגדה יש לפעול בנחישות אך לא להטיל דופי בעדה שלמה. הציבור החרדי אומר בקול רם וצלול כי אין דבר וחצי דבר בין התופעות הללו ליהדות".

בהמשך דבריו התייחס פרס למינויים של 21 שופטים חדשים לבתי המשפט בישראל. "יש כאן שבע שופטות חדשות, ראוי שנאדיר אותן ואסור להדירן. אני מאמין כי סגולותיכם הרבות תכונותיכם הטובות ישרתו את המדינה במבחנים הרבים שיעמדו בפניכם ובפנינו".

"מערכת המשפט - לב הדמוקרטיה"

פרס ביניש ונאמן, היום (צילום: חדשות 2)
פרס ביניש ונאמן, היום | צילום: חדשות 2

הנשיא קרא לא לפגוע בהליכים הדמוקרטים בישראל, והוסיף כי הטלת ספק בבית המשפט - לב הדמוקרטיה - מהווה נזק היסטורי ומדיני. "מערכת המשפט הישראלית זוכה להערכה בחוץ גם בשל מעמדה המכובד בבית, וגם בשל פסיקותיה האמיצות נטולות משוא הפנים", ציין פרס.

"דמוקרטיה אינה רק עניין של 24 השעות ביום הבחירות, אלא מתחילה להימדד למחרת הבחירות. אז מתחילים להבחין אם הדמוקרטיה נושאת עמה חופש, צדק, שוויון, או שאלה נעדרים ממנה. משטר שאין בו חוק שווה לכל אדם אינו משטר דמוקרטי, כל בני האדם נבראו בצלם ואין בשר ודם נעלה מחברו, מי שאינו מטמיע זאת באורחותיו - לא מתייחס לשורשי התפיסה הדמוקרטית", הוסיף פרס.

לסיכום, אמר נשיא המדינה כי "השופטים מופקדים על לבו של המשפט הדמוקרטי. מכאן שעלינו לבדוק את אי תלותה באף גורם חיצוני. אסור שתהיה במערכת צללים של מפלגתיות. מול עיני השופטים צריכים לעמוד רק החוק ועקרונות השפיטה. ועל החקיקה בכנסת לשמור על זכויות האדם והמיעוט, חופש הביטוי, וחופש העיתונות כי דמוקרטיה בנויה גם על איזון וריסון היא איננה שלטון ללא מיצרים".

נשיאת בית המשפט העליון דורית ביניש נאמה עם תום דבריו של פרס. ""בית המשפט יושב בקרב עמו, בתוך עמנו אנו יושבים. רק מרות הדין, החוק וצו מצפונניו ינחו אותנו", אמרה ביניש. "21 שופטים מתמנים היום, אם יש שקיפות היא באה לידי ביטוי בהרכב השופטים שיש לנו כאן היום: נשים וגברים, יהודים וערבים, חילונים ודתיים".

בהמשך אמרה ביניש כי "מערכת בתי המשפט מתמודדת עם קשיים אובייקטיביים לא מבוטלים, ובעזרת הפעילות שנקטנו המצב השתפר בשנים האחרונות. נקווה שהרכב הוועדה יישמר כמות שהוא".

ישונה הרכב הוועדה למינוי שופטים?

ועדת החוקה של הכנסת אישרה בצהריים, בהכנה לקריאה שנייה ושלישית, את הצעת החוק לשינוי הרכב הוועדה למינוי שופטים. על פי הצעת החוק, יתקיימו בחירות חדשות לבחירת נציגי לשכת עורכי הדין בוועדה, במתכונת חדשה. בהמשך הערב צפויה מליאת הכנסת להצביע בקריאה שנייה ושלישית על חוק גרוניס, שנועד לשנות את השיטה לבחירת נשיא בית המשפט העליון.

מבקרי ההצעה טוענים כי בדרך זו, הקואליציה מנסה להדיח את שני נציגי לשכת עורכי הדין שמונו לפני מספר שבועות - ולמנות במקומם נציגים "נוחים" יותר שישרתו את מטרות הממשלה.

נציגת משרד המשפטים בדיון תקפה בחריפות את הצעת החוק ואמרה שאין בה אלא כדי לשנות תוצאות בחירה המנוגדות לרצונם של חברי כנסת כאלו ואחרים וכי יישומה יפגע באוטונומיה של לשכת עורכי הדין - זאת בניגוד מוחלט לעמדתו של השר הממונה עליה, יעקב נאמן.

לפי הצעת החוק, ישוריין אחד המושבים של נציגי לשכת עורכי הדין בוועדה למינוי שופטים לחבר קואליציה בלשכה - מהלך שיוביל לרוב ימני בוועדה ויקל משמעותית על שר המשפטים, יעקב נאמן, במינוי שופטים לבתי המשפט המחוזי והשלום. בשבוע הבא צפויה הכנסת לאשר את החוק בקריאה ראשונה ושלישית.

יו"ר האופוזיציה ציפי לבני התייחסה לאישור החוקים בישיבת סיעת קדימה, וציינה כי "שני החוקים שעומדים לעלות בכנסת, חוק גרוניס וחוק לשכות עורכי הדין, הם חלק מניסיון לקבוע מינויים מטעם הממשלה הזו לתפקידי שופטים בבית המשפט העליון".

ח"כ דב חנין (חד"ש) תקף בחריפות את ההצעה ואמר כי "ביטול בחירות זמן קצר לאחר שנערכו הוא לא רק פגיעה בדמוקרטיה מהותית, אלא גם פגיעה בבסיס הדמוקרטיה הפורמלית. בלי כיבוד של תוצאות הבחירות גם על ידי אלה שהפסידו - אין משמעות להליכים ואין משמעות לבחירות".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק