רה"מ לשעבר אולמרט בבית המשפט, ארכיון (צילום: רויטרס)
רה"מ לשעבר אולמרט בבית המשפט, ארכיון | צילום: רויטרס

הפרקליטות דורשת עונש מאסר כבד לראש הממשלה לשעבר: בבית המשפט המחוזי בתל אביב החל הבוקר (ב') שלב הטיעונים לעונש במשפט הולילנד, בו ביקשה פרקליטות מחוז תל אביב לבקש מבית המשפט לגזור על ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט, עונש של חמש עד שבע שנות מאסר, לאחר הרשעתו בקבלת שוחד - זאת לאחר שבשבוע שעבר פורסם לראשונה במהדורה המרכזית כי זהו הטווח אותו תבקש המדינה להטיל על אולמרט.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בנוסף לשנות המאסר, דורשת הפרקליטות להטיל על אולמרט קנס בגובה של 1.2 מיליון שקלים - סכום הכפול מסכום השוחד אותו קיבל אולמרט - כך על פי קביעת בית המשפט. יחד עם זאת, מבקשת הפרקליטות להטיל קלון על ראש הממשלה לשעבר. "בין עד המדינה לבין אולמרט הועברו מאות אלפי שקלים. סכום עתק של חצי מיליון ש"ח לאחיו יוסי, מהלך מתוכנן ומושכל על רקע מערכת השחיתות בין השניים", קבע עו"ד יהונתן תדמור מפרקליטות המדינה.

יחד עם זאת, ביקשה הפרקליטות להשית עונש של בין 2-4 שנות מאסר על אולמרט בגין עבירת שוחד שנייה בסכום של כ-60 אלף שקלים וקנס של "לא פחות מ-140 אלף שקלים, מכפלת הסכום".

"אנו לא רואים כל הבדל בין לקיחת כספים לכיס לבין לקחת כספים לקרוב משפחה  - על אחת כמה וכמה מדרגה ראשונה. אולמרט לקח שוחד לכיסו שלו ממש ופעל מתחת לפני השטח. בינו לבין עד המדינה נרקמה מערכת יחסים אינטרסנטית", הוסיף.

יועץ התקשורת של אולמרט, אמיר דן, מסר: "בקשת הפרקליטות קיצונית ומופרכת לחלוטין ולא עומדת בשום מבחן של פסיקת בתי המשפט בעשר השנים האחרונות. דומה שנעשה כאן ניסיון של הפרקליטות לבוא חשבון עם אולמרט שלא משיקולים ענייניים".

בימים האחרונים פנתה לשכתו של אולמרט לראש המוסד לשעבר מאיר דגן, ששימש בתפקיד בתקופת כהונתו של אולמרט בראשות הממשלה, בבקשה לתת עדות אופי, אך הבוקר התברר כי לא יופיעו עדי אופי מטעמו של אולמרט בפני בית המשפט. עם זאת, העביר ראש הממשלה לשעבר לבית המשפט לפחות 17 מכתבי תמיכה משורת אישים מכובדים ובולטים, בהם הרב פירר, האלוף במיל' דורון אלמוג, מנכ"ל עיריית ירושלים לשעבר, רענן דינור, נשיאת ארגון על"ם, נאווה ברק, ועוד.

האלוף במיל' דורון אלמוג הגיע להעיד בבית המשפט על תקופת שירותו במלחמת יום כיפור עם אורי שטרית, מהנדס עיריית ירושלים לשעבר שהורשע בקבלת שוחד במסגרת הפרשה, סיפק מילים טובות גם על אולמרט.

אלמוג, שבנו המנוח, ערן, סבל משיתוק מוחין, תיאר כיצד נאבק להקים בית מיוחד לילדים כמותו. "יש לי היכרות ארוכת שנים עם אולמרט במאמץ לתת איכות חיים טובה יותר לפגועי מוחין בישראל", אמר אלמוג. "מצאתי יותר מדי פוליטיקאים ואנשי עסקים שאמרו שיבואו לתרום לפגועים ולא ענו לטלפון אחרי זה. אולמרט, עוד מימיו כראש עיר, היה בין האחרים. בכל פעם שפניתי אליו, אם זה כדי לדבר בפני תורם בחו"ל בוידיאו קונפרנס ועל מנת לתת כתף לאותם הורים שמתקשים, אולמרט התייצב ללא עוררין".

אלמוג ציין כי אולמרט עשה זאת פעמים רבות. "לא פעם הוא התייצב", אמר. "בכל פעם שפנינו אליו. הוא סייע רבות בהקמת 'עלה ירושלים' ו'עלה נגב'. ההתייצבות נמשכה כ-20 שנה. בתחום הזה אהוד היה חבר אמיתי. אני יודע שלא משנה מה יהיה גזר הדין, הוא ימשיך ויתייצב בעבור המשפחות הללו".

עבור אורי לופוליאנסקי, שהורשע אף הוא בקבלת שוחד, העידה ד"ר שלומית בך-חובב, רופאת שיניים שטיפלה בנכדו בשנת 2005, שנפטר בעקבות הטיפול. "ללא כל ספק משפחת לופוליאנסקי חוותה טראומה", אמרה ד"ר בך-חובב. "הופתעתי בסיטואציה הזו לגלות אדם ומשפחה מדהימה. מהרגע שזה קרה, הייתי בחקירת משטרה, המקום הנמוך ביותר שאפשר להיות בו, השוטר נכנס ואמר לי 'אני לא יודע אם זה יעזור, אבל המשפחה לא כועסת עליך'".

שולה זקן, הולילנד (צילום: חדשות 2)
הפרקליטות ביקשה להציג הראיות. זקן | צילום: חדשות 2

הפרקליטות ביקשה להציג את הראיות החדשות

נציג התביעה בדיון, עו"ד יהונתן תדמור מהפרקליטות, קרא לשופט רוזן להתבסס בקביעתו על תקדימים משפטיים דומים. "המגמה הברורה בפסיקה היא החמרה בעבירות השחיתות", ציין עו"ד תדמור. "בתיק בניזרי, למשל, החליט בית המשפט העליון להחמיר בעונשו של הנאשם בנימוקו כי 'עובדי הציבור נדרשים לפעול לטובת הציבור, לא די במילים חריפות יש לקבוע תג מחיר בעד עבירות מסוג זה', ולכן דבר זה אינו נדרש לדיון נוסף אלא להטמעה של המגמה".

בהמשך, הציג התובע שורת גזרי דין ממקרים משפטיים בולטים שסוקרו בשנים האחרונות. "במקרה של שופט בית המשפט המחוזי לשעבר, דן כהן, נגזרו עליו 6 שנות מאסר, וקנס", סיכם התובע את גזר דינו של כהן, שהורשע בגין קבלת שוחד של מיליון אירו ובריחה מהארץ. "על דוד וענונו מרשות המסים נגזרו 6 שנות מאסר. אשכול לוי, נשלח ל-20 חודשי מאסר לאחר שלקח שוחד של 20 אלף שקלים בעת שהיה גזבר המועצה אזורית מרחבים. במקרים שלנו אנו מדברים על יותר ממקרה שוחד יחיד וסכומי כסף גדולים בהרבה", סיכם.

הטיעונים לעונש לשורת הנאשמים: מאסר ממושך וקנסות גבוהים

הפרקליטות דורשת להטיל על היזם הלל צ'רני 8 עד 10 שנות מאסר בגין עבירת שוחד. בגין מתן שוחד לעד המדינה בו הורשע, מבקשת המדינה להשית עליו בין 6 ל-8 שנות מאסר בתופסת קנס המכפיל פי 4 את שווי השוחד - 4.8 מיליון שקלים.

על יזם פרויקט הולילנד, אביגדור קלנר, דורשת הפרקליטות להטיל 6 עד 8 שנות מאסר בגין עבירת מתן שוחד ולפחות 3 מיליון שקלים קנס. על מאיר רבין מבקשת המדינה לגזור 5-7 שנות מאסר בסעיף עבירות השוחד והבלנת הון כולל קנס בגובה של 1.6 מיליון שקלים.

על ראש עיריית ירושלים לשעבר, אורי לופליאנסקי, ביקשה הפרקליטות לגזור 5-7 שנות מאסר לאחר הרשעתו בעבירות שוחד יחד עם הטלת קלון. על עבירה נוספת, של לקיחת שוחד מעד המדינה, הדרישה היא להטיל בין 4 ל-6 שנות מאסר, ללא קנס - זאת עקב כך שהכספים המדוברים יועדו לצרכי הציבור הרחב (עמותת "יד שרה"). עם זאת, הדרישה היא שלופוליאנסקי ישלם קנס בסך 600 אלף שקלים בגין אישום שלישי בו הורשע, של קבלת טובת הנאה.

על דני דנקנר מבקשת הפרקליטות להטיל עונש של 5-8 שנות מאסר יחד עם קנס בסך של כשלושה מיליון שקלים. "אנו סבורים שיש למקום את נאשם 12 (דנקנר - ע.ע) ברף העליון של המתחם ויש לשים לב לעברו הפלילי", אמרו בתביעה.