רוני פוקס וזאב פרנקל, שני אנשי העסקים הישראלים שנעצרו ונכלאו בגאורגיה לפני שנה, נחתו בישראל, לאחר ששוחררו היום מהכלא בגיאורגיה. נשיא המדינה שמעון פרס היה מעורב במגעים לשחרורם.

נשיא גאורגיה מיכאיל סקאשווילי העניק לשניים חנינה, עקבות פנייתו של הנשיא פרס אליו לפני יומיים. השניים נחתו בשעה האחרונה בארץ, והם אמורים להתאחד עם משפחותיהם בישראל.

הורשעו במתן שוחד לשר הכלכלה הגאורגי

לפני כמה חודשים גזר בית המשפט בגאורגיה עונשי מאסר ממושכים על פוקס ופרנקל, שהורשעו בניסיון לשחד את סגן שר האוצר המקומי. על רוני פוקס הוטל עונש של שבע שנות מאסר וקנס בסך 500 אלף לארי (מיליון שקל בקירוב) ואילו פרנקל קיבל עונש של שש וחצי שנות מאסר וקנס בשיעור 100 אלף לארי (כ-200 אלף שקל).

פרשת השוחד בה מעורבים השניים הסעירה את גאורגיה עם מעצרם בחודש אוקטובר בעיר הקיט באטומי שלחופי הים השחור, במהלך פגישה עם סגן שר האוצר הגאורגי. בפגישה הציעו השניים לסגן שר האוצר שבעה מיליון דולרים שוחד, על מנת שזה יסייע להם לקבל 100 מיליון דולרים פיצויים מהממשלה. תמונות מהפגישה המפלילה שודרו בטלוויזיה הגאורגית.

פוקס פנה אל השופטים ביומו האחרון של המשפט והצהיר כי הוא "קורבן של מזימה פלילית של התובע הכללי של מדינת גאורגיה". עורך דינו של פוקס בגאורגיה אמר כי מרשו יערער על הרשעתו ויתבע את גאורגיה בבית המשפט לזכויות האדם בשטרסבורג. "התנהגותה של המדינה מפירה את כללי היסוד של זכויות האדם והחוק הבינלאומי בכל היבט של משפט זה," אמר עורך הדין קבילשווילי.

שוחד בתמורה לעזרה בניסיונות השכנוע בממשל

על פי התצהיר הכתוב שפרסם התובע הכללי של גאורגיה, רון פוקס ושותפו היווני מחברת טרמקס, ובעזרתו של זאב פרנקל, ניסו לשחד את סגן שר האוצר הגאורגי במיליוני הדולרים ובתמורה ביקשו שישכנע את הממשלה הגאורגית שלא לקרוא תיגר על החלטת בוררות בינלאומית, אשר זיכתה את פוקס ושותפו היווני קרדסופולוס בתשלום בסך 98.1 מיליון דולר מהממשלה.

העניין שמתברר כבר זמן רב במסגרת הבוררות הבינ"ל החל בשנת 1991, כאשר חברת "טריימקס", שאותה ייצגו שני בעלי המניות פוקס וקרדסופולוס, החלה לבחון אפשרויות השקעה בתחום האנרגיה בגאורגיה.

בשנת 1992 הקימה החברה מיזם משותף עם חברת הנפט הלאומית של גאורגיה והגיעה להסכמות בקשר עם פיתוח רשת צינורות להובלת נפט. בשנת 1996 בוטל המיזם המשותף כאשר הממשלה הגאורגית הקימה תאגיד נפט בינלאומי, אשר בסופו של דבר התקשר בחוזה עם קונסורציום בינלאומי גדול של איסט-ווסט צינורות נפט להעברת נפט מאזרבייג'ן דרך גאורגיה וטורקיה לשווקים המערביים.

מאז, במשך שנים ניסתה טרימקס ליישב את המחלוקת עם הרשויות, תוך שהיא דורשת פיצוי. בנובמבר 2004, הודיעה הממשלה הגאורגית לפוקס ולשותפו היווני כי לטענותיהם אין בסיס, מה שהביא את השניים להגיש תביעות נפרדות באותו העניין כנגד ממשלת גאורגיה במרכז הבינלאומי להסדרת מחלוקות עסקיות (ICSID), מוסד של הבנק העולמי.

גאורגיה נדרשה לכסות את הוצאות הבוררות

ב-3 במרס 2010 החליט בית דין בלונדון כי גאורגיה הפרה הסכמי אנרגיה מולטילטרליים ופעלה שלא כחוק כשהפקיעה את ההשקעה שבוצעה ע"י קרדסופולוס בגאורגיה ובהתייחס לפוקס החליט בית הדין כי גאורגיה הפרה את הסכמי ההגנה הבילטראליים על השקעות עסקיות בין ישראל לגאורגיה.

בעקבות ההחלטות הנ"ל קבע בית הדין לבוררות כי כל אחד מהמשקיעים צריך לקבל 15.1 מיליון דולר כפיצוי על הפסדיו בנוסף על ריבית שהסתכמה ב-30 מיליון דולר לכל אחד מהמשקיעים. הריבית נצברה משנת 1996 ועד סיום הבוררות ב-2010. בנוסף נדרשה גאורגיה לכסות את הוצאות הבוררות של השניים בסך 7.9 מיליון דולר - אותו הסכום בו ניסו, על פי כתב האישום נגדם, לשחד את סגן שר האוצר.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק