עקצו מעל למיליון שקלים (צילום: דוברות המשטרה, חדשות)
עקצו מעל למיליון שקלים | צילום: דוברות המשטרה, חדשות

מבוכה למשטרה בפרשת "העוקץ הליטאי": כשנתיים אחרי שנחשפה פרשת העוקץ של עשרות קשישים יוצאי חבר העמים ברחבי הארץ בסכום כולל של כמיליון שקלים, הרשיע היום (ראשון) בית המשפט את אחד המעורבים. למרות זאת בית המשפט זיכה את מי שנחשב ראש הכנופיה ומתח ביקורת חריפה על העדות המרכזית שעליה התבסס כתב האישום.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו  

בלב הפרשה עומדים שלושה חשודים שהפעילו רשת הונאה בינלאומית מליטא והיו מעורבים בין היתר בעוקץ בתחומי ישראל. השיטה הייתה קבועה ואחידה - החשודים התקשרו למאות קשישים יוצאי חבר העמים תוך יצירת מצג שווא שאחד מבני משפחתם פגע בקורבנות שונים בחו"ל, ובכדי לפתור את העניין ללא מעורבות הרשויות ועורכי דין - עליהם לשלם סכומי כסף גבוהים.

ראש הכנופיה זוכה (צילום: דוברות המשטרה, חדשות)
ראש הכנופיה זוכה | צילום: דוברות המשטרה, חדשות

כתב האישום שהוגש בבית המשפט המחוזי בבאר שבע כלל מעל ל-200 מקרים של סחיטה באיומים ומרמה כלפי אותם קורבנות קשישים. במהלך החקירה והמשפט הסכים אחד משלושת החשודים המרכזיים לעסקה לפיה יעיד נגד חבריו לעוקץ ובתמורה ישב שש שנים בכלא. בתום החקירה, הרשיע היום בית המשפט את החשוד שני המעורב בעוקץ.

למרות זאת, בית המשפט מתח ביקורת על עדותו של החשוד, עליה היה מבוסס כתב האישום, וסבר כי הוא לא עד אמין בפרשה. לכן קבע בית המשפט כי החשוד השלישי שנחשב המוח מאחורי העוקץ מזוכה מאשמה.

עו"ד אורי בן נתן (צילום: חדשות)
עו"ד אורי בן נתן | צילום: חדשות

עו"ד אורי בן נתן המייצג את החשוד שזוכה: "כבר עם הגשת כתב האישום טענו כי אין לו יד ורגל בפרשיה והפללתו על ידי אותו שותף שהפך לימים לעד תביעה נגדו, הינה הפללה מכוונת שנולדה מתוך קנאה וצרות עין ועל מנת לקבל טובות הנאה מהמשטרה".

"המשטרה באורח פלא לא סברה שנדרש לבצע עימות בין השניים וזאת למרות דרישותינו החוזרות ונשנות", המשיך והטיח עורך הדין ביקורת בהתנהלות המשטרה. "מרשי עמד על חפותו לאורך 12 חקירות קשות, משך שעות ארוכות".

תוכנית הפעולה: רכישת אמון הקשישים

תוך רכישת אמונם של הקשישים בארץ, נהג אחד החשודים המרכזיים להתחזות לשליח הנמצא בשטח המגיע בכדי לאסוף את הכסף, בזמן ששותפו משוחח עם קורבן העוקץ בטלפון. תהליך זה נמשך לרוב דקות בודדות.

אם היה עולה חשש כי קורבן העוקץ חושד בדבר מה או שהשיחה הייתה מתנתקת, החשודים לא היו יוצרים קשר מחדש, אלא עוברים לקורבן הבא. הכספים שנאספו הועברו לידי החשודים בסוף כל יום באמצעות נותני שירותי מטבע שונים וגורמים עבריינים בליטא.