מרכולים יישארו פתוחים בשבת בתל אביב: נשיאת בית המשפט העליון, מרים נאור, הקריאה הבוקר (חמישי) את החלטת בג"ץ בדיון הנוסף בסוגיית פתיחת חנויות ומרכולים בשבת. על פי פסיקתה האחרונה של נאור, התיקון לחוק העזר של עיריית תל אביב, לפיו תותר פתיחתם של מספר מצומצם של בתי עסק ומרכולים במספר מוקדים בעיר בשבת, יאושר למרות דחייתו על ידי שר הפנים אריה דרעי.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

החלטתה של נאור הוקראה שעות לפני שהשופטת אסתר חיות תתמנה במקומה, והיא באה כהמשך לדיון שהתקיים בחודש אפריל, אז אישר בג"ץ את התיקון לחוק העזר בפעם הראשונה.  

נאור ציינה בדבריה כי החלטתו של דרעי לפסול את התיקון בשם "ערכים יהודים של שמירת שבת" לא משפיעה על ההכרעה, שכן מדובר בהחלטה ייחודית ואוטונומית של העירייה האמורה לשקף את צביונה של העיר. עוד הוסיפה נאור כי "חיים משותפים מבוססים על סובלנות וכבוד הדדי ומשמעותם מתן אפשרות לכל פרט ופרט לעצב את השבת על פי דרכו ואמונותיו".

עוד הוסיפה נאור כי הכרעתה אינה מבקשת לבטא השקפה "חילונית" או "דתית", אלא משקפת את פרשנותו הנכונה של החוק לפי מיטב הכרתה. הנשיאה הפורשת אף ציינה כי חוק שעות עבודה ומנוחה אינו קובע כי לא ניתן לפתוח עסקים בשבת. עורכי הדין ד"ר רלי לשם, עו"ד יוכי כדיר-פז ועו"ד עידן לרון ממשרד מיתר ליקוורניק גבע לשם טל ושות' ייצגו את עיריית תל אביב.״

דיון בביהמ"ש העליון (צילום: נועם מושקוביץ)
בית המשפט העליון, הבוקר | צילום: נועם מושקוביץ

מיד לאחר הקראת עיקרי פסק הדין, שר הפנים תקף את ההחלטה וכינה אותה "הפיכה". בעמוד הטוויטר שלו כתב דרעי כי "אין לי אלא להיתלות באילנות גבוהים ולצטט את הנשיא ריבלין, שאמר השבוע בנאומו בכנסת: לא מהפכה עושה בית המשפט אלא הפיכה. ומדובר בהפיכה של ממש".

במקביל, בקואליציה מנסים לקדם חוקים שיתגברו על פסיקת בג"ץ הנוכחית עוד בטרם נשמעה, או כאלה שימנעו תקדימים נוספים בערים אחרות. אתמול הפיץ משרד הפנים את טיוטת החוק שיזם השר אריה דרעי, ולפיה כל חוק עזר עירוני חדש העוסק בפתיחת חנויות או מרכזי בילוי בשבתות יחייב את אישורו.

שר הפנים דרעי. מקדם חוק במקביל לבג"ץ (צילום: חדשות 2)
שר הפנים דרעי. מקדם חוק במקביל לבג"ץ | צילום: חדשות 2

לצד חוק זה, שאינו אמור לשנות את הפסיקה באשר לתל אביב, ועדת השרים לענייני חקיקה תדון בהצעה נוספת שיזם חבר הכנסת משה גפני יחד עם חברי כנסת מהבית היהודי ומש"ס, שאמורה לפסול אישורים של חוקי עזר עירוניים מינואר 2014. הצעה זו יכולה לפסול רטרואקטיבית את פסיקת בג"ץ אך לא ברור כרגע מה סיכוייה לעבור, נוכח ההתנגדות של גורמים בקואליציה לחוקים כאלה.

בפסק הדין שאישר את חוק העזר העירוני בתל אביב, כתבו השופטים כי התיקון המאפשר את פתיחתם של 160 מרכולים ופיצוציות ו-80 עסקים בשלושה מתחמי מסחר ביום המנוחה נמצא "בגדרי מתחם המידתיות". נאור ציינה אז כי התיקון מדבר על "מספר מצומצם של עסקים אשר מהווים חלק מזערי ממספר העסקים הפועלים בעיר במהלך השבוע, באופן שמאפשר שמירה על צביונה הייחודי של השבת ואינו משנה בצורה ניכרת את פני העיר".

רשת am:pm בתל אביב (צילום: דוד פרץ)
רשת am:pm בתל אביב | צילום: דוד פרץ

השופטת חיות הצטרפה אז לדעתה של הנשיאה נאור ואף חיזקה את הטענות בדבר חוסר ההכרעה של שרי הפנים בנושא לאורך השנים. "נוכח ההימנעות הארוכה והנמשכת מזה כשנתיים וחצי של שרי הפנים הרלוונטיים (גדעון סער, סילבן שלום ואריה דרעי) ובשלב מסוים גם של הממשלה כולה לקבל החלטה לגופו של עניין, אין מנוס אלא לראות בהימנעות זו משום החלטה לפסול ללא הנמקה את חוק העזר לתל אביב-יפו", ציינה חיות.