הנשיא לשעבר והאנס המורשע קצב שוחרר מהכלא: אחרי 5 שנים ו-15 ימים מאחורי סורג ובריח, הנשיא לשעבר קצב שוחרר מכלא מעשיהו. רעייתו גילה, אחיו ליאור וקרובי משפחה נוספים של קצב הגיעו על מנת ללוותו. קצב יצא משערי הכלא, נכנס לרכבו - והחל בנסיעה לביתו בקריית מלאכי. הוא לא יכול היה לשוחח עם הכתבים כיוון שנאסר עליו לעשות כן, זאת כחלק מתנאי שחרורו, שהתאפשר היום לאחר שהפרקליטות הודיעה שלא תערער על החלטת ועדת השחרורים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

תהליך השחרור של קצב מבית הסוהר כלל ״טופס טיולים״, קבלת הפיקדון, שחרור ביחידת הרישום, זיהוי - ולבסוף הקראת תנאי השחרור על ידי מפקד בית הסוהר. גם נפגעות העברה קיבלו עדכון על ההחלטה על ידי קצינה של שירות בתי הסוהר.

"חיכינו דקות ארוכות לרגע שהוא ייצא, כל בני המשפחה הגיעו לקבל אותו, גילה אחיו, אחיותייו, התרגשות מאוד מאוד גדולה, כשהוא יצא הוא כמובן חיבק את בני המשפחה ומיד יצאו ונסעו לביתם", מסרה עו"ד שני אילוז, אחת מפרקליטותיו של קצב.  חוץ מהתרגשות גדולה ולחבק את בני המשפחה שלו, הוא לא אמר דבר. הוא יהיה עכשיו אסיר ברישיון על כל המשתמע מכך. זה אומר שע"פ ועדת השחרורים הוטלו עליו הגבלות, והוא יעמוד בכל אחת מההגבלות ככתבן וכלשונן".

מסתמן: הפרקליטות לא תערער (צילום: חדשות 2)
קצב מחוץ לשערי הכלא, היום | צילום: חדשות 2

בויצ"ו ישראל גינו בחריפות את שחרורו של קצב: "היום חוזר לחברה בישראל אנס מורשע", מסרה יושבת הראש, גילה אשר. "שחרורו המוקדם ללא כל הבעת חרטה היא כשלעצמה מעילה באמון הציבור במערכות החוק. מדובר במראה שחורה כלפי מאות אלפי קורבנות תקיפה מינית - שעד היום, רבות מהן אף לא מעיזות להתלונן. החלטתו של פרקליט המדינה שלא לערער על החלטת וועדת השחרורים, הינה החלטה המעבירה מסר ברור לנשים בישראל- קוצר תג המחיר לפגיעה בכן. "

שחרור תחת מגבלות: מעצר בית לאורך הלילה

ואלו המגבלות שיהיה על קצב לעמוד בהן לאחר ששוחרר: הוא יוכל לשנות את כתובת מגוריו ליישוב אחר רק באישור הוועדה. בנוסף, הוא יימצא במעצר בית בכתובתו החל מן השעה 22:00 ועד השעה 06:00 למחרת היום, בכל ימות השבוע.

ההגבלות שחלות על קצב
צילום:

קצב יחתום בתחנת המשטרה הקרובה למקום מגוריו תוך 48 שעות ממועד יציאתו את שערי בית הסוהר ולאחר מכן פעם בחודש. קצב לא יעבור כל עבירה ולא יתרועע עם עבריינים, אלא במסגרת הטיפול. בנוסף, הוא לא יצא לחו"ל ללא אישור הוועדה ויישא עמו בכל עת את פנקס רישיונו.

ההגבלות שחלות על קצב
צילום:



בנוסף על קצב יהיה להשתלב על בסיס יומי בלימודים בבית מדרש בקרית מלאכי, השתלבות בקבוצה טיפולית תורנית בתדירות של אחת לשבוע וטיפול פסיכו סוציאלי פרטני בתדירות של אחת לשבוע. כמו כן, חל על קצב האיסור להתראיין באמצעי תקשורת, בין בעצמו ובין באמצעות מי מטעמו ואיסור לעסוק בכל תפקיד בו ימצא ביחסי מרות וכפיפות עם נשים.

הפרקליטות הודיעה שלא תערער על ההחלטה, שחרור קצב התאפשר  

"לאחר התייעצות שנערכה עם כלל הגורמים המעורבים בעניין בפרקליטות, החליט פרקליט המדינה לאמץ את המלצת כל הגורמים הללו שנמסרה לו, לפיה אין מקום להגשת עתירה כאמור", נכתב בהודעה. "עתירות נגד החלטות של ועדת השחרורים מוגשות רק כשהפרקליטות סבורה שההחלטה הינה בלתי סבירה באופן קיצוני או שההחלטה הינה בלתי חוקית".

"לאחר לימוד החלטת ועדת השחרורים ונימוקיה, הגיעה הפרקליטות למסקנה כי נוכח הפסיקה הנוהגת בבית המשפט העליון, להערכתה אין סיכוי ממשי שעתירה שכזו תתקבל שכן אין בה חריגה קיצונית ממתחם הסבירות", נכתב עוד.

"המסקנה מבוססת על כך שהאסיר התנהג בכלא ללא דופי, על כך שכבר ריצה חלק מתקופת השליש, על כך שהוא עבר הליך טיפולי בחודשים האחרונים בבית הסוהר, על המלצת הגורמים הטיפוליים בשב"ס ועל ההגבלות המשמעותיות שהוטלו עליו בהחלטת הוועדה ושיחולו עליו בתקופת שחרורו ברישיון".

קצב ביציאה לחופשה. ארכיון (צילום: עזרי עמרם)
קצב ביציאה לחופשה. ארכיון | צילום: עזרי עמרם

"אכן, הפרקליטות הביעה עמדתה בוועדה כי העדר נטילת האחריות מצד האסיר על מעשיו והעובדה שהטפול בו משתתף האסיר החל רק לאחרונה, מצדיקים אי שחרורו לעת הזו", הבהירו בפרקליטות. "אולם הוועדה החליטה, כידוע, אחרת, ובמכלול הנסיבות לא נמצא שיש סיכוי ממשי שעתירה נגד החלטת הוועדה תתקבל.

"מובן שאין בהחלטה זו כדי להקל ולו במעט מחומרת מעשי האסיר, שבגינם דרשה הפרקליטות עונש מאסר משמעותי ביותר, שאכן הוטל עליו. טיפול הפרקליטות והמערכת המשפטית בעניינו של הנשיא לשעבר קצב הוכיח כי במדינת ישראל חל העיקרון של שוויון הכל בפני החוק במלוא עוצמתו. בהקשר זה, דין אחד לאדם הפשוט ביותר ולנשיא המדינה".