מבצע הגירוש העובדות הזרות וילדיהן: בבית הדין לעררים בתל אביב נערך הבוקר (ראשון) דיון בעניינה של ג'רלדין אסטה, האם הפיליפינית, ושני ילדיה, קיאן בן ה-10 וקתרין בת ה-5, שגדלו בארץ, למדו במערכת החינוך וכעת מועמדים לגירוש לאחר שנעצרו בביתם ברמת גן בשבוע שעבר. חבריו לשכבה של קיאן בבית הספר "הלל" הגיעו לתמוך בו והפגינו נגד הגירוש: "לא מגרשים ילדים".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

עו"ד חיה מנע, שמטפלת בתיק בהתנדבות, אמרה לפני הדיון: "אני מאוד מקווה שבית הדין ייענה לבקשתי לבטל את צו ההרחקה ולאפשר לעוררים להסדיר את מעמדם בישראל מטעמים הומניטריים. אחרי סוף שבוע שבו קיאן, קתרין וג'רלדין הושארו כלואים, הגיע הזמן לאפשר להם לחזור לביתם באופן מיידי".

אדם, אב לילד מהכיתה המקבילה של קיאן, אמר: "הבן שלי וחבריו לשכבה עד לרגע זה לא מצליחים להבין מדוע המדינה מבקשת לגרש את חברם קיאן ומשפחתו".

הוא סיפר כיצד המהלך של המדינה משפיע קשות על חבריו של קיאן. "הילדים שלנו עברו טראומה בקיץ הזה. לא קשה כמו הטראומה שעברה המשפחה הזו, אבל טראומה, בלי טיפת הגזמה", אמר. "הם נאלצו לראות כיצד שוטרים פרצו לביתו של חברים בשעת בוקר מוקדמת, הוציאו אותו, את אחותו ואת אמו מהבית, וכלאו אותם כאילו היו פושעים אלימים ונשקפת מהם סכנה".

קיאן בן ה-10, מועמד לגירוש (צילום: חדשות)
קיאן בן ה-10, מועמד לגירוש | צילום: חדשות

בשבוע שעבר נעצרה ג'רלדין אסטה בביתה ברמת גן יחד עם שני ילדיה, קיאן בן ה-10 וקתרין בת ה-5. פעילים נגד הגירוש שהגיעו לשם ניסו להרגיע אותה ואסטה התקשרה מבוהלת לחברותיה שהגיעו ותיעדו את המעצר. בסרטון ניתן לראות את השוטרים מגיעים לכניסה לדירה ולאחר שאסטה סירבה לפתוח הם קודחים בדלת שלה על מנת להיכנס פנימה.

ראש מפלגת הבית היהודי, הרב רפי פרץ, מסתייג ממבצע הגירוש של העובדות הזרות וילדיהן - כך נחשף ב"ידיעות אחרונות". המסמך שיצא מלשכתו של פרץ נכתב בתשובה לפנייה של ליעד אילני, ממלא מקום ראש העיר רמת גן ומחזיק תיק החינוך במועצה. אילני פנה לפרץ, לשר הפנים אריה דרעי ולמנכ"ל רשות האוכלוסין וההגירה פרופ' שלמה מור-יוסף, בבקשה לעצור את גירוש משפחת אסטה: "הילדים גדלו והתחנכו במערכת החינוך של רמת גן - זעקת הורי העיר שקוראים לעצירת הגירוש למען טובת הילדים מעידה על כך".

מי שהשיב לאילני על מכתבו היה יובל צור, ראש המטה של שר החינוך פרץ. במכתב שעליו מתנוסס לוגו של לשכת שר החינוך השיב צור כי "מורכבותה של סוגיית מעמד הנתינים הזרים נוגעת למקרים אנושיים וכואבים רבים. על אף שמדובר בעניין הנוגע לתלמידים במערכת החינוך, על פי החוק, הטיפול במעמדם של נתינים זרים בישראל מצוי בתחום סמכותו הבלעדי של שר הפנים". עם זאת, נחתם המכתב בפסקה משמעותית: "נוכח רגישותו של המקרה, נכון אני לפנות לשר הפנים בבקשה לשקול בכובד ראש את הבקשה, תוך התייחסות לנסיבות המיוחדות שבהן מעורבים ילדים אשר התערו בחיי החברה הישראלית במשך שנים ארוכות".

מאחר שלרוב העובדות הזרות המועמדות לגירוש יש ילדים בגילאי גן ובית ספר, מדובר בהסתייגות ממבצע הגירוש כולו - עמדה יוצאת דופן במפלגת ימין.

זאת בניגוד לעמדת מספר שתיים במפלגתו, בצלאל סמוטריץ', שכתב בחשבון הטוויטר שלו בשבוע שעבר כי "הפיליפיניות צריכות לחזור לארצן. הן באו לזמן קצוב כדי להתפרנס, לא להתאזרח. אם בית הדין לעררים יסכל את המהלך, או אם רשות ההגירה תתעכב, ייווצר תקדים ולפיו ילדים הם אמצעי לקבלת אזרחות. מאות אלפי מסתננים, תיירים ועובדים זרים ינצלו את זה ומדינת ישראל לא תהיה עוד מדינת הלאום של העם היהודי".

חבריו לשכבה: "לא מגרשים ילדים" (צילום: חדשות)
חבריו לשכבה: "לא מגרשים ילדים" | צילום: חדשות

יו"ר הימין החדש ושרת המשפטים לשעבר איילת שקד הוסיפה הבוקר בטוויטר: "מקומם של ילדי השוהים הבלתי חוקיים הוא במולדתם בחיק משפחותיהם המורחבות. אני מתנגדת נחרצות לכל קריאה להשאיר בארץ משפחות שוהים בלתי חוקיים, גם אם ילדיהם לומדים במערכת החינוך בישראל".

עו"ד חיה מנע (צילום: אילן בשור, חדשות)
עו"ד חיה מנע | צילום: אילן בשור, חדשות

מרשות האוכלוסין וההגירה נמסר: "האזרחיות הזרות נעצרו במהלך השנה בגין שהייה בלתי חוקית. מתוך התחשבות ורצון לבוא לקראתן, הוחלט לאפשר לילדיהן לסיים את שנת הלימודים כראוי, שהאימהות תכבדנה את הסיכום, תצאנה מרצונן יחד עם ילדיהן ותחזורנה לביתם. אנו מצירים על הניסיון לנצל את ההחלטה לרעה".