פישר (צילום: פלאש 90  הדס פארוש)
פישר. "הוצאת לעז" | צילום: פלאש 90 הדס פארוש

כשנתיים אחרי שפרשת עו"ד רונאל פישר התפוצצה בקול גדול, מגיב היום (חמישי) לראשונה פישר בפירוט לאישומים הרבים של המדינה נגדו. באמצעות עורכת דינו, ד"ר קרן שפירא-אטינגר, מסר פישר את טענות ההגנה המקדמיות שלו לשופט ביהמ"ש המחוזי בירושלים, משה סובל, הדן בתיק.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

פישר, שנמצא במעצר בית, העלה בתגובתו לאישומים שלל טענות נגד התנהלות הפרקליטות והמחלקה לחקירות שוטרים. בין היתר, הוא מבקש מבית המשפט למחוק את האישום בתיק העוסק ביחסיו עם אלון חסן, יו"ר ועד עובדי נמל אשדוד לשעבר והאיש שהביא להפללתו של פישר. בנוסף, מבקש פישר שלא להתיר לתביעה לעשות שימוש בעדותו של עד המדינה ערן מלכה, שותפו למעשים, בטענה כי מדובר בעדות מזוהמת, ולמחוק כמה מהאישומים נגדו. עוד הוא טוען כי כתב האישום נגדו כולל חלקים נרחבים, שאינם מייחסים לפישר מעשים מסוימים, מתוארים כהלכה במונחים עובדתיים, כי אם "שלל ביטויי גנאי סתמיים, שיפוטי אופי והוצאת לעז".

פישר מצהיר כי "המדינה נהגה באופן שערורייתי כשהניחה לחסן לפרסם ברבים מידע משמיץ, ביודעה היטב כי ביכולתה למנוע זאת וכי בכך חסן מביא לידיעת בית המשפט מידע בלתי קביל, שהמדינה איננה יכולה להציג בעצמה". לדבריו, היות שהמדינה נושאת באחריות שילוחית למעשיו של חסן, יש להעניק לפישר אותו הסעד בשל מעשים אלה "כאילו בוצעו בידי אנשי המחלקה לחקירות שוטרים עצמם, שידעו על המעשים, יכלו למנוע אותם, אך הניחו להם להמשיך ולהתבצע".

נאשם בשוחד (צילום: פלאש 90)
חסן. "פירסם מידע משמיץ" | צילום: פלאש 90

לטענת פישר, "העובדה שהמדינה עושה יד אחת עם עד כדי להשחיר את פניו של חשוד (ולאחר מכן נאשם) הנמצא במעצר, שלא באמצעות המשפט הפלילי, אלא על דרך עריכת משפט המונים שבו העצור אינו יכול להתגונן - היא התנהגות שערורייתית". לדבריו, אין המדובר במקרה רגיל, שבו נאשם מפורסם מלין על שפיטה בלתי הוגנת באמצעות פרסומים רבים בתקשורת. "עסקינן במקרה בו המדינה עצמה מכוונת את מנגנון הפרסומים ומשפט ההמון, וזאת, למצער על ידי המחדל באמצעותו אפשרה לעד המדינה (חסן) הסוכן מטעמה, להדליף חומר מחדרי חקירה, לנאץ את הנאשם פעמים רבות בכל אמצעי התקשורת ואף להביא לפרסום ראיה שאיננה קבילה".

פישר אינו מסתפק בכך ומבקש מביהמ"ש שלא להתיר לתביעה לעשות שימוש בעדותו של עד המדינה, ערן מלכה. "חומר החקירה שהועבר על ידי התביעה כולל הסכמים שנערכו עם חמישה עדי מדינה בתיק אך אינו כולל תיעוד של משא ומתן עמם. במסגרת בקשה להשלים חומר חקירה, התבקשה התביעה להעביר תיעוד כזה, ותשובתה הייתה כי כל החומר הקיים הועבר", כותב פישר באמצעות עו"ד שפירא-אטינגר. לטענתו, "העובדה שאין כל תיעוד על ניהול משא ומתן עם חמישה עדי מדינה שונים מלמדת כי מח"ש מפרה באופן שיטתי את ההנחיות שניתנו בפסיקת ביהמ"ש העליון ושעוגנו בהנחיית היועץ המשפטי לממשלה. ההנחיה המחייבת לתעד משא ומתן וכן כל אמירה של העד בשלבים שקדמו לחתימת ההסכם עמו, כל הבטחה שניתנה לו מהחוקרים וכל משא ומתן בין עורכי דינו של העד לבין נציגי המדינה - איננה מקוימת".

מואשם בעבירות שוחד ומרמה

ביולי 2014, פישר, עיתונאי לשעבר ועורך דין מוכר ומקושר שייצג בין היתר את חסן, נעצר בחשד לעבירות שוחד ומרמה. פישר נחשד שהציע לחסן לסגור נגדו את התיק הפלילי בפרשת נמל אשדוד, תמורת 150 אלף דולר שיועברו לאנשי משטרה. המעצר התאפשר לאחר שחסן גויס על ידי מח"ש וצולם מעביר לו מזוודה עם מזומנים תמורת שירותיו הלא חוקיים לכאורה. בהמשך פרסם חסן סטטוס בעמוד הפייסבוק שלו, שבו הבטיח כי "אקבור את מי שחפר לי את הקבר". לאחר מכן הועמד פישר לדין בגין שלל מעשים ועבירות, שפרשיית חסן הייתה רק אחת מהן.

ישוחרר מהכלא אחרי 4 וחצי שנות מאסר, מלכה (צילום: Yonatan Sindel/Flash90, חדשות)
מלכה. מרצה 7שנות מאסר | צילום: Yonatan Sindel/Flash90, חדשות

פישר מואשם כי קשר קשר עם קצין המשטרה ערן מלכה, במסגרתו העביר מלכה לפישר שלא כדין, בין היתר באמצעות ערוץ תקשורת סודי שקיימו ביניהם, מידע מחקירות סמויות וגלויות אודות לקוחות ומכרים של פישר. מידע זה הועבר בחלקו לצדדים שלישיים בעבור תשלום בו התחלקו פישר ומלכה, או בתמורה לכך שישכרו את שירותיו המשפטיים של פישר. בחלק מהמקרים, פישר ומלכה הציגו מצגי שווא בפני נחקרים פוטנציאליים בדבר חקירות אשר כביכול מתנהלות בעניינם, במטרה לקבל סכומי כסף גדולים בתמורה לכך שיסייעו לאותם נחקרים לכאורה. כתוצאה מכך נפגעו חקירות שנוהלו על ידי המשטרה ויחידות אכיפה אחרות.

מלכה הודה בביצוע המעשים, חתם על הסכם עד מדינה נגד פישר ומרצה עונש של שבע שנות מאסר. לצדו של פישר הועמדו לדין רות דוד, פרקליטת מחוז ת"א לשעבר שהייתה שותפתו של פישר למשרד, יאיר ביטון, בעל השליטה בחברת הבנייה ב. יאיר; שי ברס, לשעבר מנכ"ל נתיבי ישראל (מע"צ); והאחים יוסף ואביב נחמיאס, בעלי חברת בנייה. אלון חסן הועמד לדין במשפט נפרד, בגין עבירות שחיתות שביצע לכאורה כיו"ר ועד העובדים בנמל.