ניצחון מהדהד לנתניהו במינוי מבקר המדינה הבא: הכנסת בחרה היום (שני) ברוב של 67 קולות מול 48 מתנגדים את מתניהו מרדכי אנגלמן לתפקיד מבקר המדינה החדש. חמישה ח"כים נמנעו בהצבעה. אנגלמן, מועמד הליכוד והקואליציה, יכהן בתפקיד עד 2026 למשך קדנציה אחת בלבד ויחליף את השופט בדימוס יוסף (חיים) שפירא החל מ-4 ביולי. אנגלמן: "רואה לנגד עיניי את טובת המדינה ואזרחיה".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

ראש הממשלה נתניהו התקשר לאנגלמן ובירך אותו על היבחרו לתפקיד. "אנשים התרשמו מהיושרה והמקצועיות שלך", אמרו לו נתניהו. "אתה תעשה עבודה נהדרת ואני בטוח שתפעל לטובת המדינה ולטובת אזרחי ישראל - בלי שום שיקול אחר".

מבקר המדינה החדש אנגלמן נפגש, לאחר בחירתו, עם יושב ראש הכנסת יולי אדלשטיין לפגישת היכרות. לאחר מכן, יצאו השניים להצהרה משותפת לתקשורת. אנגלמן אמר: "זהו כבוד גדול עבורי. אני נכנס בענווה וחדור בשליחות לאומית, רואה לנגד עיניי את טובת המדינה ואזרחיה. אני מודה לראש הממשלה על האמון והתמיכה ומודה לחברי הכנסת שתמכו במועמדותי".

אנגלמן נפגש עם יו"ר הכנסת לאחר בחירתו (צילום: חדשות)
אנגלמן ויולי אדלשטיין | צילום: חדשות

אנגלמן הוצע לתפקיד על-ידי חברי כנסת מהליכוד, ש"ס, איחוד מפלגות הימין, כולנו וישראל ביתנו. למרות המתיחות עם נתניהו, ליברמן אמר כי סיעתו תתמוך באנגלמן - שגבר בהצבעה חשאית על האלוף במיל' גיורא רום, מועמד האופוזיציה. משמעות התוצאה שבה נבחר אנגלמן היא שלפחות שני חברי אופוזיציה, מלבד אנשי ישראל ביתנו, בחרו במועמד הקואליציה.

למרות הקדמת הבחירות, מליאת הכנסת ה-21 - הכנסת היוצאת - התכנסה ב-14:00 לישיבה מיוחדת לבחירה חשאית של מבקר המדינה הבא, במקום השופט בדימוס שפירא שמכהן בתפקיד משנת 2012. הבחירה ברום הייתה למעשה המהלך היחיד שהכנסת ה-21 אישרה סופית בימיה הקצרים.

1119508 (צילום: באדיבות אתר המל"ג, חדשות)
הכירו את מתניהו אנגלמן | צילום: באדיבות אתר המל"ג, חדשות

בכנסת חשבו לדחות את מינוי המבקר, בשל ההחלטה על הליכה לבחירות, אך היועץ המשפטי לכנסת הודיע שאין לדחות את קבלת ההחלטה ויש לקיים את ההצבעה במועדה - על אף הפיזור. זו הייתה הפעם הראשונה מאז 1987 שאין שופט מועמד לתפקיד המבקר.

אנגלמן, בן 53, נשוי ואב לשישה, מתגורר בנוף איילון. הוא משמש כיום כמנכ"ל המועצה להשכלה גבוהה (מל"ג) והוועדה לתכנון ותקצוב ההשכלה הגבוהה (ות"ת). משנת 2010 שימש כמשנה למנכ"ל הטכניון ולאחר ארבע שנים מונה למנכ"ל. לפני כן היה מנכ"ל המועצה המקומית שהם, סמנכ"ל המכללה האקדמית להנדסה בירושלים ומנהל סניף ירושלים במשרד רואי החשבון פאהן, קנה ושות'.

אנגלמן הוא בעל תואר ראשון (בהצטיינות) בכלכלה וחשבונאות מהאוניברסיטה העברית בירושלים. גם את התואר השני (בהצטיינות) במנהל עסקים למד וסיים באוניברסיטה העברית. בתחילה רצו להגיש בליכוד שני מועמדים - אנגלמן ועו"ד מיכל רוזנבוים. שעה לפני מועד הגשת המועמדות, הוחלט להציג רק את אנגלמן על מנת לנסות ולהשיג רוב בהצבעה החשאית.

משרד מבקר המדינה (צילום: חדשות)
משרד מבקר המדינה | צילום: חדשות

עם בחירתו ליו"ר המל"ג הבהירו שר החינוך (היוצא) בנט ויו"ר הות"ת פרופ' יפה זילברשץ כי אנגלמן הוא "האיש המתאים להוביל את מערכת ההשכלה הגבוהה באתגרים הרבים הנציבים בפניה". לדבריהם, "בתפקידו כמנכ”ל והמשנה לנשיא הטכניון מתניהו הוכיח איכויות ומקצועיות רבה ואנו בטוחים כי הוא יידע להצעיד את מל”ג וות”ת לפסגות חדשות".

הוועדה ציינה: "ניסיונו מרשים ומגוון ומתפרש על מגוון סוגי מוסדות להשכלה גבוהה. היכרותו ובקיאותו בתחום ההשכלה הגבוהה מובהקות. כמו כן, ניסיונו הניהולי המרכזי בשנים האחרונות בתפקידו כמנכ”ל מוסד להשכלה גבוהה מוביל בישראל לצד ניסיונו גם בניהול מכללה, הופכים אותו לבעל ידע עמוק והבנה נרחבת של צרכי ההשכלה הגבוהה על כל קשת גווניה המורכבים. כל אלה יאפשרו לו למלא בהצלחה יתרה את תפקיד מנכ”ל מל”ג/ות”ת, אליו הוא יביא את ניסיונו הרב והיכרותו העמוקה את המערכת”.

השופט בדימוס ומבקר המדינה לשעבר יוסף שפירא (צילום: נועם רבקין פנטון, פלאש 90‎, חדשות)
המבקר היוצא, יוסף שפירא | צילום: נועם רבקין פנטון, פלאש 90‎, חדשות

לפני כשבועיים, לאחר הגשת מועמדותו של אנגלמן באופן רשמי לתפקיד, נחשף במהדורה המרכזית כי אנגלמן הופיע בביקורת חריפה במיוחד בדוח מבקר המדינה היוצא, השופט יוסף שפירא, לפני כשלוש וחצי שנים. אנגלמן היה מנכ"ל הטכניון ומתוקף כך הוא כיהן כיו"ר ועדת המכרזים של הטכניון. שפירא כתב לפני שלוש וחצי שנים דוח ביקורת חמור מאוד על מנכ"ל הטכניון ועל ועדת המכרזים, ובאופן אישי הוא מתח ביקורת על מתניהו. הביקורת נגעה במינוי יועץ חיצוני לטכניון - שלא על פי הנהלים ושלא בדרך המקובלת. בנוסף הדוח עסק בשיפוץ שזכה לביקורת שהושתקה של ועדת הביקורת הפנימית של הטכניון.

כך כתב שפירא, לפני שלוש וחצי שנים, על מחליפו: "משרד מבקר המדינה מעיר לוועדת המכרזים ובראשה למנכ"ל, כי אישרה את המינוי למראית עין בלבד, ללא הליך בחירה שוויוני ושקוף. היא פעלה בניגוד להוראות חוק חובת המכרזים ותקנותיו". שפירא הוסיף: "הדבר חמור במיוחד נוכח העובדה שהממצאים וההמלצות של הביקורת הפנימית בנוגע לפרויקט שיפוץ הפקולטה לרבות הממצאים וההמלצות בעניין דרכי התקשורת עם בעלי המקצוע, היו אמורים לעמוד כנר לרגליה".