אחרי הריאיון, הגיעה ההבהרה: שר המשפטים הנכנס אמיר אוחנה פרסם אמש (רביעי) הודעת הבהרה בעקבות הדברים שאמר לעמית סגל במהדורה המרכזית - "שיהיה ברור: בלי מערכת משפט אין דמוקרטיה".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

במהלך הריאיון אמר השר אוחנה שיש פסיקות בג"ץ שהממשלה לא חייבת למלא. "לתפיסתי, האחריות הראשונה והעליונה של כל מדינה - היא לשלומם ולביטחונם של אזרחיה", הבהיר בהודעה שפרסם. "לפני כל מה שנשמע טוב ומצטלם טוב. כאשר יש התנגשות בין חיי אזרחיה וחייליה של המדינה - לבין כל ערך אחר, האחרון צריך לסגת בפני הראשון".

כדי להדגים פסיקת בג"ץ שלא היה חייב ליישם, הוא סיפק בריאיון את הדוגמה של פסיקת השופטים לגבי מבצעי הפיגוע הרצחני ב-2004 בציר כיסופים, שבו נרצחו טלי חטואל ז"ל תושבת גוש קטיף שהייתה בהיריון מתקדם וארבע בנותיה. היא הגיעה לציר כיסופים ונורתה על ידי מחבלים שהגיעו עד הציר. מסתבר שהמחבלים הגיעו עד ציר כיסופים בחסות מספר מבנים, הצבא זיהה את המבנים כסכנה בטחונית, ובג"צ למרות שאין לו מומחיות החליט למנוע את ההריסה. ‎

"נעביר את תפעול מעונות היום למשרד החינוך" (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות)
מינוי של נתניהו, נגד מנדלבליט | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות

"נתתי דוגמא למקרה קיצוני שהתרחש במציאות", אמר. "אין המדובר בהחלטות שבשגרה, ולא מדובר בהחלטות שסתם 'איננו מסכימים להן'. מדובר בנסיבות קיצוניות ביותר ש'דגל שחור מתנוסס מעליהן' ועלולות לעלות בחיי אדם (ממש כפי שאנחנו מכירים בתפיסה לפיה אין חובה לציית לכל פקודה, ובצדק). גם המובן מאליו צריך שייאמר: צריך לכבד את החלטות בתי המשפט. כך עשיתי תמיד, כך אני מאמין. מדינת ישראל היא דמוקרטיה הדוגלת בשלטון החוק - וכזו היא תשאר".

בריאיון, אמר אוחנה שהוא נערך לאפשרות בפרקליטות "יתפרו לו תיק" במסגרת תפקידו החדש כשר המשפטים. אוחנה סיפר כי קיבל אזהרות רבות בנושא מאנשים ומקורבים, והבהיר: "אני נערך נפשית לדבר הזה. אני מקווה שזה לא יקרה. במידה מסוימת אני מאמין שזה לא יקרה. אני לוקח את זה כאפשרות. אני מארח את זה כאפשרות אבל אני חושב שזה לא סביר". אוחנה הדגיש בדבריו כי אינו מדבר על בעלי תפקידים בהווה בפרקליטות, והביא כדוגמה את מקרה יעקב נאמן: "לא תמיד צריך לצאת מנקודת הנחה שבמערכת יושבים מלאכים צחורים שמקבלים את החלטותיהם משיקולים מקצועיים בלבד".

חושש מתפירת תיקים. השר אוחנה (צילום: נועם ריבקין פנטום פלאש 90, חדשות)
חושש מתפירת תיקים. השר אוחנה | צילום: נועם ריבקין פנטום פלאש 90, חדשות

על הטענות שנשמעו לפיהן קיבל את התפקיד כדי לחלץ את רה"מ נתניהו ממצבו המשפטי, אמר אוחנה כי הוא "תומך נלהב של פסקת ההתגברות, הרבה הרבה לפני חקירות נתניהו", ואף הדגיש כי תמך בעבר בהחלטות של שמירת חסינות.

שר המשפטים החדש לא ממש מרעיף מילים טובות על בכירי משרד המשפטים, ביניהם שי ניצן, ליאת בן ארי והיועץ המשפטי לממשלה מנדלבליט, אך השתדל לשמור על איפוק בריאיון בעקבות מעמדו החדש. "את דעותיי באשר לחקירות נתניהו והאופן שבו התנהלו עם כל ההדלפות אמרתי בצורה ברורה", אמר. "בגלל מעמדי עדיף כעת ללכת לארכיונים".

ספג קריאות בוז במצעד, השר אוחנה (צילום: החדשות)
ספג קריאות בוז במצעד, השר אוחנה | צילום: החדשות

אוחנה שב והבהיר כי הוא עומד מאחורי דבריו שהיועץ המשפטי לממשלה ניהל את תיקי נתניהו בדרך לא הוגנת. על בכירי הפרקליטות: "מי שבעמדה הזאת יש לו חזקת הגינות. להבטיח לך שתמיד בפרקליטות יש מלאכים צחורי כנפיים - לא יכול להגיד". אוחנה נשאל אם במקרים מסוימים לא חייבים לקיים את החלטות בג"צ, והוא, כשר המשפטים החדש, השיב: "השיקול העליון צריך להיות שמירת חיי האזרחים, כן".

"הרבה אנשים היו מעדיפים את הימין שלהם חשוך"

אוחנה ענה בריאיון לביקורת נגדו שהגיעה בעיקר מהקהילה הלהט"בית, לפיה הוא פועל נגד בית המשפט ובג"צ כשאותו מוסד העניק לו את הזכויות שלו כהומוסקסואל. "ברמה העובדתית הדבר החשוב ביותר שנעשה עבור להט"ב נעשה בכנסת - ולא בבג"צ", אמר. "לא קיבלנו זכויות מאהרון ברק".

שר המשפטים החדש הגיע בימים הראשונים לאחר מינויו למצעד הגאווה בירושלים. אוחנה, משתתף קבוע במצעד, ספג השנה יותר קריאות בוז נגדו. הביקורת בקהילת הלהט"ב נגד מינויו הייתה חריפה ונרחבת. "ציפיתי לזה, מה שלא יצא החוצה זה רבים שחיבקו אותי במצעד", אמר בריאיון. על הביקורת השיב: "הם היו מעדיפים את הימין שלהם חשוך. יותר נוח להם להיות כוחות האור נגד כוחות החושך".