משרד החינוך (צילום: Yonatan Sindel/Flash90)
משרד החינוך | צילום: Yonatan Sindel/Flash90

בית המשפט המחוזי בירושלים הרשיע היום (ראשון) 25 עמותות ותשעה נאשמים חברי הפלג החרדי "קהילת המתמידים" בעבירות של הלבנת הון, מרמה בנסיבות מחמירות וזיוף. הנאשמים, חלקם בעלי משרות בכירות במשרד החינוך, גרפו לכיסיהם יותר כ-24 מיליון שקלים בפרשת שחיתות שהעלתה אי סדרים חמורים וחשדות כבדים בשנים 2017-2014.

הנאשמים הגישו למשרד החינוך בקשות כוזבות לתמיכה במוסדות תורניים השייכים לקהילת המתמידים. הבקשות הוגשו בשם עמותות שונות הנמצאות כביכול בשליטת אנשים שונים ופועלות ממקומות שונים, כשבפועל כל העמותות הופעלו על ידי הנאשמים והיו בשליטתם הבלעדית.

הורשעו בעבירות הלבנת הון וזיוף מסמכים

בהכרעת הדין קבע בית המשפט כי הנאשמים הונו את המדינה ומוסדותיה וקיבלו במרמה כספים בשווי מיליוני שקלים. בנוסף, הורשעו הנאשמים בזיוף מאות תעודות זהות עם תמונות של מתחזים מטעם חברי הקהילה. "מדובר בפרשת המרמה הגדולה ביותר שנחשפה בתחום התמיכות בכלל, ובתחום התמיכות למוסדות תורניים בפרט", אמרה עורכת הדין רעות כץ מהמחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה. "הכרעת הדין מעבירה מסר ברור כי יש להוקיע את מעשיהם של אלה אשר הונו את המדינה וקיבלו כספים במרמה על חשבון גופים אחרים הפועלים כדין".

על פי החשדות שיוחסו להם, הנאשמים יצרו מערך של בדיקות עבודות גמר שבו ניפחו את מספר הנבחנים ובכך הגדילו במרמה את שכרם. בין המורשעים היו מספר מפקחים ארציים שהיו אחראיים בעיקר על לימודי דת, ומנהל אגף לשעבר שהיה אחראי על הבחירות במשרד. מי שהחליף אותו בתפקיד הוא זה שחשף את מעשי התרמית ודיווח על כך.

עם קבלת התלונה על האירוע המשטרה פתחה בחקירה וייחסה להם עבירות של גניבה, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, זיוף ורישום כוזב במסמכי תאגיד.

במסגרת אותו מערך חלק מהמורשעים דרשו שכר מחברה חיצונית הממומנת על ידי משרד החינוך עבור בדיקת בחינות רבות בעל פה ובכתב, כשבמקביל קיבלו מהמשרד שכר עבור שעות העבודה השגרתיות שלהם. עוד עלה בחקירה כי חשודים אחרים ניפחו את כמויות הנבחנים הרבה מעל המקובל עבור שעת עבודה אחת ובכך קיבלו כספים רבים.