שוטרים במכינת בני ציון (צילום: Miriam Alster/Flash90, חדשות)
מכינת "בני ציון" בתל אביב | צילום: Miriam Alster/Flash90, חדשות

לאור ממצאי החקירה המשטרתית, ביום שני הורו בפרקליטות להחמיר את החשד נגד המדריך במכינת "בני ציון", אביב ברדיצ'ב, לסעיף הריגה. מהעדויות עולה כי המדריך הוזהר על ידי מספר גורמים אך החליט - ככל הנראה על דעת עצמו - לקיים את הטיול כמתוכנן. בשיחה עם "החדשות Online", הבהיר פרופ' עמנואל גרוס, מומחה למשפט פלילי, את הסיבה לשינוי: "הוא היה מוכן לקחת את הסיכון עם החניכים, למרות שהיה מודע לסכנה. מבחינת החוק זו עבירת הריגה". על הסיכוי להגשת כתב אישום אמר: "הטיעון שהוא לא צפה את המקרה לא יעמוד במבחן המציאות, הוא פעל ב'קלות דעת' וזה עומד בבסיס עבירת ההריגה".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

חרף האזהרות, כך לפחות עולה מהחקירה, החליט המדריך במכינת "בני ציון" בשטח ועל דעת עצמו להוביל את הטיול בנחל צפית. עוד עולה כי את ההחלטה קיבל מבלי שהתייעץ קודם או עדכן את ראש המכינה יובל כהאן - החשוד בגרימת מוות ברשלנות ושוחרר גם הוא למעצר בית. "ההחמרה בחשד נגד המדריך, להערכתי, היא בגלל הסיכון הלא סביר שלקח. המדריך היה מודע להתרעות ולסכנות - אך בחר לפעול ב'קלות דעת'", הסביר פרופ' גרוס.

במהלך החקירה, נבדקה עדות מאנשי חברת החיזוי שאליה פנו גורמי המכינה, ממנה עולה כי לא ניתן שום אישור לטיול הזה, ואף נאמר כי "מסוכן לטייל באזור הזה". העדות מחזקת את החשדות נגד המדריך הבכיר אביב ברדיצ'ב. "לפי החוק, צפיית הסכנה והליכה אליה במודע עומדת בבסיס קלות הדעת שמרכיבה את סעיף ההריגה", טען פרופ' גרוס. "הוא הוביל את הכניסה לנחל למרות שהוא לא רצה, כמובן, שזה יסתיים בתוצאה פטאלית".

עשרת התלמידים שנהרגו (צילום: חדשות)
ההרוגים באסון השיטפון בערבה | צילום: חדשות



פרופסור גרוס הוסיף: "המדריך, למרות האזהרות, האמין שיצליח להעביר את החניכים באפיק הנחל, מבלי שיאונה להם רע. הסיכון הזה, מבחינת החוק, נחשב לבלתי סביר. מפני שהדברים התרחשו, הסיכון גם הוכח ככזה - בלתי סביר".

גורם נוסף שהזהיר את המדריך וראש המכינה הוא קצין ביחידת החיזוי של חיל האוויר, בוגר המכינה בעצמו. על פי עדותו, ראש המכינה פנה אליו בראשית השבוע שעבר והתעניין בתנאי מזג האוויר הצפויים בזמן הטיול. הקצין השיב לו כי כל שהוא יודע הוא שצפויה החרפה במשקעים לקראת הצהריים. גם בבוקר הטיול פנה אליו מדריך מתוך הקבוצה, ושעות לפני האסון התעניין במצב בשטח. הקצין, לדבריו, הזהיר כי צפויה החרפה בגשמים - ולמרות זאת הטיול המשיך כמתוכנן. מסביבתו של ראש המכינה כהאן נמסר: "הדברים אינם משקפים את המציאות".

יובל כאהן, מנהל המכינה לשעבר (צילום: אתר המכינה קדם צבאית בני ציון, חדשות)
חשוד בגרימת מוות ברשלנות, כאהן | צילום: אתר המכינה קדם צבאית בני ציון, חדשות



"מה שדרוש, מעבר להתנהגות, זה ביסוס עקרון 'קלות הדעת' כדי לחזק את סעיף ההריגה", הסביר פרופסור גרוס. בתשובה לשאלה האם להערכתו, יוגש כתב אישום נגד ברדיצ'ב, אמר: "בהנחה שהמשטרה תוכיח שהמדריך היה מודע לסכנות הכניסה לערוץ הנחל ופעל בקלות דעת - מבחינת החוק זאת עבירת הריגה".

שיטפון בצומת הערבה. ארכיון (צילום: גל שמעוני, חדשות)
נכנס במודע לערוץ הנחל | צילום: גל שמעוני, חדשות



אתמול פורסם לראשונה ב"החדשות" Online כי המדריך הבכיר אביב ברדיצ'ב וראש מכינת "בני ציון" עומתו במשטרה, במסגרת חקירת הטיול בו נהרגו 10 בני נוער בשיטפון בנחל צפית. ברדיצ'ב החשוד בהריגה, וכהאן החשוד בגרימת מוות ברשלנות, שוחררו למעצר בית בהסכמה ובתנאים מגבילים.