מרכולים בתל אביב (צילום: מתן חצרוני, חדשות 2)
פרצה ב"חומת השבת." | צילום: מתן חצרוני, חדשות 2

ההחלטה של בג"ץ לאפשר המשך הפעלת מרכולים ובתי עסק בשבת הובילה הערב (רביעי) לשיתוף פעולה בין המפלגות הדתיות והחרדיות בממשלה. במכתב ששלחו השרים בנט, דרעי, ליצמן, אריאל וחבר הכנסת גפני לראש הממשלה הם דרשו לכנס ישיבה מיוחדת של ראשי הקואליציה בה יחליטו על דרכים "להגן על הפרצה בחומת השבת במדינת ישראל".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"משמעות החלטת בית המשפט הינה הפרה חמורה של הסטטוס קוו ותוצאתה הינה פרצה קשה בפרהסיה של השבת הציבורית במדינהת ישראל". כתבו ראשי המפלגות. "אין ביכולתנו ובכוונתו להיות שותפים לפגיעה בכבודה של השבת וברמיסתה כפי שעולה בפועל מהחלטת בית המשפט".

במכתב התייחסו גם לנימוקים של בית המשפט לפיהם אישר את פתיחת בתי העסק. "אישור חוק העזר על ידי בית המשפט, מהווה פגיעה בסטטוס קוו, באשר אין חולק כי המצב החוקי הקיים אינו מאפשר פעילות מסחר בשבת", הרחיבו. "ניסיון להיתלות ולהכיר במצב הקיים שנוצר בחטא על ידי מפרי חוק...לא רק שאין לו כל בסיס, אלא יש בו כדי ליתן שכר למפרי החוק".

ביקורת על הסדרי הטיעון של ליצמן ודרעי (צילום: פלאש 90, מארק ישראל סלם, חדשות)
יחוקקו חוק שבת? דרעי וליצמן | צילום: פלאש 90, מארק ישראל סלם, חדשות

שר הבריאות ליצמן הגיב להחלטה ופרסם את תגובתו עוד טרם המכתב שנשלח. "החלטת בג"ץ מהווה פגיעה חמורה בשבת קודש ובצביון היהודי של מדינת ישראל", כתב השר ליצמן. "זוהי המשך התערבות משפטית גסה בערכי הדת וההלכה, שאינה מותירה ברירה אלא לקדם מהלך משפטי לעקיפת בג"צ, כדי למנוע המשך כרסום מסורת ישראל והדת במדינה".

גם שר הפנים, שזכה לביקורת בהכרעת בית המשפט הגיב להחלטה. דרעי קרא לכינוס חירום של כל חברי הכנסת החרדים והדתיים במטרה לחוקק את חוק השבת. "הפגיעה של בג״ץ בקדושת השבת צפויה ואינה מפתיעה", הוסיף שר הדתות דוד אזולאי, חבר מפלגתו של דרעי. "הפגיעה בזכויות החלשים העמלים לפרנסתם שבסך הכול ביקשו לשמור את השבת מבלי להינזק כלכלית - היא מדאיגה".

סגו שר החינוך, מאיר פרוש הגיב גם הוא לפסיקה המקוממת של בג"ץ בנושא השבת. "אין מנוס מחקיקת חוק עוקף בג"ץ", טען. "בית המשפט מרשה לעצמו לרמוס את כל ערכי היהדות ולפגוע בסטטוס קוו בצורה בוטה וגסה".