תיעוד הירי במחבל בחברון (צילום: עזרי עמרם, חדשות 2)
אזריה בבית המשפט, ארכיון | צילום: עזרי עמרם, חדשות 2

פרשת הירי במחבל המנוטרל בחברון לא יורדת מהכותרות בעולם: סוכנות הידיעות האמריקנית Vice מדווחת כי הגיע לידיה מסמך חסוי מחקירת החייל אלאור אזריה, ממנו עולה כי "אידיאולוגיה מעוותת" היא זו שהובילה אותו לירות במחבל המנוטרל לפני כחודש. במסמך, על פי הדיווח כלל 17 עמודים, נכתב כי אזריה הצהיר לפני הירי כי המחבל "צריך למות", ולאחר הירי אמר למפקדו: "הוא טרוריסט, הוא צריך למות". מצה"ל טרם התקבלה תגובה לדיווח.

לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק 

החייל "שינה את גרסתו לגבי האירועים בחקירות השונות" - כך נטען בסוכנות הידיעות. לדבריהם, החייל אמר באחת מחקירותיו כי ירה כי חש סכנה לחייו. עוד מדווח כי במסמך נטען כי התקרית "פגעה אנושות בתדמית צה"ל וישראל".

כמו כן דווח כי שניות לפני הירי אמר אזריה לחברו כי "המחבל שפצע את חברינו צריך למות" - טענה שהכחיש בחקירתו. פרט נוסף שנחשף לכאורה במסמך הוא כי חברו של אזריה ניסה לשכנע אותו כי אין בכך צורך ואמר לו כי "חברנו הפצוע יהיה בסדר", אך אזריה מיהר לירות לעבר ראשו של המחבל המנוטרל.

חוק התיעוד: האירועים הבולטים (צילום: בצלם, חדשות)
תיעוד הירי שעורר סערה | צילום: בצלם, חדשות

"החוקר הבכיר כתב: 'פעולה לא מוסרית'"

"העובדות מדברות בעד עצמן – החייל בחר לירות במחבל בגלל אידיאולוגיה מעוותת", כתב בדוח אחד החוקרים. עוד הוסיף החוקר ביקורת על הטיפול הרפואי הלקוי שניתן למחבל לאחר נטרולו. "הטיפול בו היה רע, אנחנו חייבים לטפל בנושא הזה ולדאוג שחיילים פועלים בדיוק כפי שמצופה מהם במקרים כאלה", מצטטים בסוכנות הידיעות מהמסמך.

כותב אחר הוסיף במסמך כי מדובר בתקרית שעלולה לפגוע אנושות בתדמית צה"ל: "אין מנוס מלגנות לחלוטין את ההתנהלות הזו", כתב, "תקריות מסוג זה פוגעות בעוצמתו של צה"ל, ומותירות רבב בפעילות השוטפת".

החוקר הבכיר ביותר כתב כי "אני רוצה להדגיש כי הירי בטרוריסט כשהוא שוכב על הרצפה כמעט ללא תזוזה ומדמם היא פעולה לא מוסרית, ואין לכך תירוץ. הירי תורם לטענות הפלסטינים על הוצאות להורג, ופוגע בלגיטימציה של פעולתנו", הוסיף.

לפני כשבועיים הותר לפרסום שמו של אזריה, חובש מחטיבת כפיר, שהואשם בהריגת המחבל המנוטרל בחברון. נגד אזריה הוגש כתב אישום, בו נטען כי ירה למוות במחבל מבלי שהיווה סכנה מיידית. עם זאת, השופט הצבאי - סא"ל רונן שור - טען שייתכן כי מידת הפליליות של מעשיו היא פחותה יותר מזו המיוחסת לו על ידי התביעה. כמו כן הורה השופט להשאיר את אזריה בבסיס פתוח עד לתום משפטו - אך התיר לשחרר אותו לחופשה קצרה בפסח. יום לאחר הדיון נערכה עצרת למען החייל בכיכר רבין בתל אביב, בה נכחו אלפי בני אדם.

אזריה ומשפחתו (צילום: באדיבות המשפחה)
אזריה ומשפחתו | צילום: באדיבות המשפחה

בכתב האישום נטען: "לא הייתה הצדקה לירי"

"איני סבור שעוצמת הראיות מאפשרת את שיחרורו המלא", ציין השופט שהורה להאריך את מעצרו הפתוח עד תום ההליכים. "המחבל עבד אל-פתאח אלשריף נותר שכוב על הקרקע, בעודו בחיים, מבלי שיצר סכנה מיידית ומוחשית לחיי האזרחים והחיילים שהיו מסביבו", נטען בכתב האישום.

על הירי נאמר בכתב האישום: "כל זאת ביצע הנאשם בניגוד לנהלי הפתיחה באש וללא הצדקה מבצעית, שעה שהמחבל אלשריף היה שכוב פצוע על הקרקע, לא ביצע עוד תקיפה ולא היווה סכנה מיידית ומוחשית לנאשם או לאזרחים ולחיילים שהיו במקום. במעשיו גרם הנאשם למותו של המחבל שלא כדין".

בהתייחסו להחלטה להאריך את מעצרו הפתוח של החייל אמר השופט כי "אף כאשר קיימת חולשה ממשית בעצמת הראיות היא עשויה להוביל לחלופת מעצר, אך לא בהכרח להסרת כל מגבלה על חירותו של הנאשם. למעשה, החולשה הטמונה בחומר הראיות במקרה דנן, בראי עילות המעצר הקיימות בעניינו של הנאשם, היא היא שהובילה את בית הדין הצבאי, בשתי הערכאות, להורות על מעצרו הפתוח של הנאשם", הוסיף השופט. אם אזריה יורשע, הוא צפוי לעונש של עד עשרים שנות מאסר. מנגד, פרקליטיו של החייל טענו כי "הוא אינו מהווה סכנה, הנשק כבר לא אצלו".