חודש לאחר שחשפנו לראשונה תיעוד בו נראה דמאס פקדה, חייל צה"ל יוצא אתיופיה מוכה על ידי שוטרים, הוא מגיש תביעת ענק נגד המשטרה והשוטרים שהכו אותו - ודורש פיצויים בסך 390 אלף שקלים. כך נודע לחדשות 2 Online.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בכתב התביעה שהוגש לבית משפט השלום בתל אביב, נכתב כי האלימות בקרב שוטרים בכלל וכלפי בני העדה האתיופית בפרט גוברת, כאשר מנגד המשטרה לא עושה, לדבריו, דבר וחצי דבר נגד תופעות פסולות וקשות אלו. "תובענה זו הינה הלכה למעשה כתב אישום חמור נגד הנתבעים אך בעיקר כתב אישום נגד משטרת ישראל ותרבותה הארגונית הגזענית והאלימה".

"מדובר באלימות כלפי גופו ונפשו של התובע, אלימות אשר פגעה קשות בקהילה שלמה, קהילה מבורכת אשר טובי בניה, שהתובע ביניהם, משרתים בצה"ל ואף ביחידות המובחרות ביותר. התובע הפך בין רגע, בעל כורחו, לגיבור הקהילה האתיופית בישראל וסמל המאבק בגזענות", נכתב. "לכך יש להוסיף את הפגיעה הקשה בסמל מסמלי מדינת ישראל, חייל צה"ל לבוש מדים, כאשר עובדה זו לא גרמה אף להיסוס קל בטרם הותקף התובע בברוטאליות על ידי הנתבעים".

פקדה עם רה"מ נתניהו (צילום: חיים צח לע"מ)
נתניהו בפגישתו עם דמאס פקדה | צילום: חיים צח לע"מ

בתביעה מגולל סנגורו של החייל את האלימות הקשה שחווה. "התובע שניסה להגן על עצמו הופל בברוטאליות על אדמת החצר הסמוכה ועל אבנים שהיו בחצר, אז בעט בו הנתבע והחל להכותו כשהוא רוכן מעליו יחד עם נתבע נוסף", צוין. "במהלך הפלתו זו על הקרקע נפלו כיפתו ומכשיר הטלפון שלו (אשר לא נמצא עד רגע כתיבת שורות אלה) והוא נפצע בכל חלקי גופו. מדיו של התובע הוכתמו בדם".

לאחר מכן, שני השוטרים תפסו לטענתו את ידיו של פקדה, ועיקמו אותן במשך זמן רב תוך ניסיון לנטרלו ולאזוק אותו אך ללא הצלחה, וזאת בשל התגוננותו וניסיונו להשתחרר מאלימותם הקשה של השניים.

בעקבות האלימות שננקטה כלפיו, ישראלים יוצאי אתיופיה פתחו במחאה, חסמו את נתיבי איילון וערכו הפגנות ברחבי הארץ - הגדולה בהן בכיכר רבין בתל אביב, הפגנה שהפכה לאלימה והביאה למעצרים רבים. ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש עם החייל לאחר התקרית, ואף הקים צוות בין-משרדי שנפגש עם נציגי העדה.

מפכ"ל המשטרה יוחנן דנינו גינה את המקרה ולאחר שימוע פיטר את השוטרים שהכו את החייל. "האירוע הזה הוא אירוע חמור בכל קנה מידה", אמר דנינו לאחר חשיפת המקרה. "כך אנחנו מתייחסים אליו, וכך התייחסנו בעבר לכל אירועי האלימות".

מחאת בני העדה בתל אביב (צילום: יעקב קרצ'ין)
מחאת בני העדה בתל אביב | צילום: יעקב קרצ'ין

התקרית החלה לאחר שהחייל בן ה-19, עבר עם אופניו ברחוב שנסגר לתנועה. החייל, שניסה לברר מדוע הרחוב נחסם, נראה משוחח עם שוטר יס"מ שהוצב במקום. השוטר נראה שהוא דורש מהחייל לעזוב, ומיד לאחר מכן מתחיל להכות אותו נמרצות. בתיעוד נראה שוטר נוסף שמצטרף אל שוטר היס"מ, שהחל אף הוא להכות את החייל ולסייע במעצרו. ד' נלקח לתחנת המשטרה ונשלח לתא המעצר בגין תקיפת שוטרים.

כעבור מספר שעות קיבל אחיו של ד' שיחה מתחנת משטרת בת ים, בה נאמר לו כי אחיו נעצר. האח הזדרז לתחנה יחד עם מספר בני משפחה בניסיון לברר מדוע אחיו עצור. בתחנה הסבירו כי החייל תקף באגרסיביות שוטרים. לאחר מכן, כשאחד מתושבי האזור הציג תיעוד של האירוע, שוחרר פקדה והמחלקה לחקירות שוטרים פתחה בחקירה.

"מדובר בכתב אישום לכל דבר נגד משטרת ישראל, שטיפחה תרבות ארגונית נפשעת של אלימות, גזענות, טיוחים ותרבות שקר", אמר לחדשות 2 Online עו"ד אייל אבולפיה, סנגורו של פקדה. "אנחנו מבקשים מבית המשפט לפסוק פיצויים עונשיים על הנזק שנגרם לתובע, שמטרתו להניע את המשטרה לעשות מהלכים כדי למנוע הישנות מקרים כאלה".

במח"ש אמרו היום שצוות החקירה שחקר את שני השוטרים שהכו את החייל, סיים לחקור את התיק והעביר המלצות בנושא למחלקה המשפטית. בשלב הזה סירבו במח"ש למסור מהן ההמלצות.

במקביל, עלתה טענה מצדו של פקדה כי טרם נסגר התיק שנפתח נגדו בגין תקיפת שוטרים. במשטרת מרחב איילון אמרו כי כל תיק שקשור בתקיפת שוטרים, הסמכות לגנוז היא בפרקליטות. "העברנו את התיק שנפתח נגד דמאס עם המלצה לגנוז אותו לאלתר לפרקליטות מחוז תל אביב", נמסר.