בגלל עיכוב: נוסעים התפרעו (צילום: איתי צין, חדשות)
בשבוע הבא ייפתח המשפט נגד החברה | צילום: איתי צין, חדשות

רינה רבינוביץ' הייתה עורכת דין חריפה, היא בעלת דוקטורט בפסיכולוגיה חינוכית וניצולת שואה. עתה, על פי הניו יורק טיימס, הסיפור שלה עומד להפוך למקרה בוחן בקרב בין דת ומגדר בחברה הישראלית. רבינוביץ' הגישה תביעה המאשימה את חברת התעופה "אל על" באפליה על רקע מגדרי. בשבוע הבא ייפתח המשפט בתל אביב.

לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

רבינוביץ' התיישבה בנוחות במושב שלה במחלקת עסקים בטיסה 028 של "אל על" מניוארק לתל אביב בדצמבר האחרון, ואז לטענתה גבר חרדי שקיבל את המושב הסמוך לה, סירב לשבת לידה בשל העובדה שהיא אישה. במהרה, הציע לה איש צוות אוויר "כסא טוב יותר", הקרוב יותר למחלקה הראשונה. "פניתי לאותו בחור ואמרתי, 'אבל אני אישה מבוגרת, מה זה משנה?', הוא ענה לי: 'כך כתוב בתורה'".

בחוסר רצון, קמה רבינוביץ' בת ה-81, המסתייעת במקל הליכה ועברה מושב. "חשתי שמקטינים אותי", היא סיפרה לניו יורק טיימס. "עבורי זה לא עניין אישי, אלא אינטלקטואלי, אידיאולוגי וחוקי. הנה אני, אישה מבוגרת, וכל בחור יכול להופיע ולהחליט שאני לא אשב על ידו, למה?".

פמיניסטיות ופעילות בתחום הפלורליזם הדתי בישראל מצביעות על בעיה הולכת ומתרחבת של גברים דתיים המסרבים לשבת ליד נשים בטיסות. לטענתן, כבר היו מספר טיסות "אל על" מניו יורק לתל אביב שעוכבו משום שנשים סירבו לעבור מקום בנסיבות דומות. קבוצת פעילים ליברלים בהנהגתה של ענת הופמן, יו"ר "המרכז הרפורמי לדת ומדינה" של התנועה ליהדות מתקדמת בישראל, חיכתה במשך שנתיים למקרה דגל של העברת נוסעת ממקום אחד למקום אחר, במטרה לתבוע את "אל על". רבינוביץ' נענתה לאתגר והיא תתייצב בבית המשפט בתל אביב בשבוע הבא. "היינו צריכים מקרה של נוסעת שהייתה מעורבת באופן אקטיבי כדי להוכיח שהחברה הפנימה את הפקודה של הנוסע: אני לא אשב ליד אישה", הסבירה הופמן.

אל על: "כל אפליה בין נוסעים אסורה בהחלט"

רינה רבינוביץ' במקרה נכחה בהרצאה של ענת הופמן על מאבקה בהפרדה שנעשתה בתחבורה הציבורית החרדית בישראל, אז נאבקה בדרישה מנשים לשבת מאחור באוטובוסים ה"כשרים" הנוסעים בשכונות החרדיות. "כשסיפרתי לענת מה קרה לי בטיסה היא התרגשה מאוד", סיפרה רבינוביץ'.

"אני לא שונאת חרדים", אמרה רבינוביץ', ילידת בלגיה שנאלצה לברוח עם משפחתה מהמשטר הנאצי ב-1941. "גדלתי בבית דתי, ולמדתי בבית ספר אורתודוקסי בניו יורק, ואני עדיין שומרת שבת". בנוסף, שני הבעלים שלה לשעבר היו רבנים, ואחד מבניה חרדי. "הרעיון של חברה חרדית נפלא בעיניי, כל עוד הם לא אומרים לי מה לעשות", הדגישה.

מחברת "אל על" נמסר לניו יורק טיימס: "כל אפליה בין נוסעים אסורה בהחלט. צוות האוויר של אל על הוא מהמובילים במתן שירות לקהל הנוסעים המגוון של החברה. במהלך טיסה, הצוות מתמודד עם שלל מענות ובקשות ומנסה לסייע עד כמה שניתן לכל נוסע. המטרה היא שהטיסה תמריא בזמן וכל הנוסעים יגיעו ליעדם כמתוכנן".