האם עדים יוכלו לישון בשקט? (צילום: ShutterStock)
החוק להגנת עדים יוצא לדרך (חדשות 2) | צילום: ShutterStock

במליאת הכנסת אושרה היום בקריאה שנייה ושלישית הצעת חוק להגנה על עדים. הצעת החוק שגובשה על ידי המשרד לביטחון הפנים מבוססת על עיקרי המלצות ועדת לדור משנת 2004 והחלטת הממשלה שבעקבות דו"ח לדור.

חלק מתפקידי התכנית כוללים קליטת עדים מאוימים, הכנת תכניות הגנה עבורם וביצוען, והן פיתוח תורה מקצועית כוללת בנושא ההגנה על עדים. בנוסף, יש לקבוע נוהלי שיתוף פעולה עם המשטרה בנושא, קידום שיתוף פעולה בין משרדי בנושא ההגנה על עדים וכן, בתיאום עם משרדי הממשלה הרלוונטיים - קידום שיתוף פעולה בינלאומי בנושא.

בנוסף, מוטל על הרשות, בשיתוף עם המשטרה וועדת ההיגוי לפעול להגברת ביטחונם של עדים, חיזוק החובה האזרחית של שיתוף פעולה וסיוע לרשויות אכיפת החוק, וקידום יוזמות חקיקה בנושאים אלה.

לצורך ביצוע תפקידיה מוסמכת הרשות, בין היתר, להתקשר בעסקאות שונות, לרבות עסקאות במקרקעין ולהכשיר מקומות מתאימים בישראל או בחו"ל להגנתם של העדים ואבטחתם. הגנה על עדים ישראלים בחו"ל, או הגנה על עדים מאוימים ממדינות זרות בישראל, תיעשה על פי אמנות בינלאומיות בנושא או לפי הסכם מיוחד בין המדינות.

כזכור מספר מקרים אירעו בארץ בהם הייתה נדרשת התערבות להגנת עדים, בהם אולי העדה המפורסמת ביותר לאחרונה , רעות רובין, שהייתה בעבר חברתו של אבי אבוטבול ולפי גרסתה שמעה ממנו כיצד הוא ואחיו פרנסואה רצחו את רענן לוי בדצמבר 2004.

רובין שהסתירה את הסיפור כמעט שנתיים אז, עד שראתה כתבה בטלוויזיה על חידוש חקירת הרצח, שבאותו שלב היה בלתי מפוענח. היא התקשרה אז לאבי אבוטבול וסיפרה לו כי היא חוששת להיעצר והוא בתגובה הורה לה לא לדבר בעניין עם איש. המשטרה, שהאזינה לאבוטבול, הקליטה את השיחה, ובעקבותיה נעצרו הוא ואחיו בחשד לרצח. גם רובין נעצרה ובחקירתה במשטרה שוכנעה לשתף עמה פעולה ולהעיד במשפטם של האחים. בחודשים האחרונים זכתה לאבטחה משטרתית צמודה ושהתה בדירת מסתור.

גורם בכיר ציין אז כי "מכיוון שבארץ אין תוכנית להגנת עדים", אמר גורם הבקיא בפרשה, "רובין תצטרך להתחיל חיים חדשים בחו"ל לגמרי בכוחות עצמה. זה לא פשוט וגם מאוד יקר".