מפכ"ל המשטרה יוחנן דנינו משרת בתפקיד כבר שנתיים, האתגר הגדול ביותר שלו מאז נכנס ללשכה היה השמירה על הסדר בהפגנות הענק של המחאה החברתית בקיץ 2011. הערב, לקראת התחדשות הפגנות המחאה הוא אומר שלא רק סוג ההפגנות השתנה אלא ההיקף שלהן. "המספרים מאוד קטנו, אנחנו מגיעים היום לאירוע שם יש בקושי כמה מאות אם לא עשרות מפגינים שמנסים לייצר פרובוקציות".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בריאיון מיוחד ונרחב לרינה מצליח בתכניתנו "פגוש את העיתונות" מתייחס המפכ"ל רב-ניצב יוחנן דנינו לכל הסוגיות הבוערות איתן מתמודדת המשטרה - פרשת חקירת הרצח במועדון הברנוער, בריחת עד המדינה ופארסת מסיבת העיתונאים, ההטרדות המיניות לכאורה והתלונות נגד העיתונאים עמנואל רוזן ושרון גל מערוץ 10 וגם הביקורת על התנהלות המשטרה והטיפול בענייניו של האזרח הקטן.

אך לפני הכל, המחאה החברתית: "אנחנו בעד חופש ביטוי ונאפשר לכולם להפגין אבל אתה רואה שהמגע הוא בפירוש מול השוטר", אומר דנינו. "כולם שכחו קצת את ההיסטוריה, אני הייתי אז המפכ"ל. המונים יצאו לרחובות, מאות אלפים. סיימנו את השנה עם 150 הפגנות ברחבי הארץ - לא הייתה תלונה אחת על המשטרה!".

"המעצר של דפני ליף היה טעות"

באופן מפתיע, אומר דנינו שהמעצר של דפני ליף היה מיותר. "אמרתי את זה יותר מפעם אחת. אנחנו מאבטחים מאות אירועים ומאפשרים לכולם להביע את מחאתם בחופש ביטוי מלא ובסוף לוקחים מעצר אחד והוא הופך להיות להתרסה נגד המשטרה כולה. לא מפסיקים להשתלח במשטרה, ולא מפסיקים להגיד כמה שהשוטרים אלימים, ולא מפסיקים להגיד כמה השוטרים משתמשים, כמו שח"כית אחת אמרה, בהטרדות מיניות ככלי עבודה במשטרת ישראל".

תיק ליף ייסגר? ארכיון
טעות. מעצר דפני ליף ביוני 2012 | צילום:

אין שבוע בו לא מתפרסם סיפור שלילי על התנהגות השוטרים או על תפקוד משטרת ישראל. מול הביקורת הציבורית הגוברת, אומר מפכ"ל המשטרה רב-ניצב יוחנן דנינו כי תכנית המפנה שהוא יישם במשטרה כבר נותנת אותותיה בירידה בפשיעה. על פרשת הברנוער דנינו מתוסכל כי מכל החקירה מה שייזכר זו מסיבת העיתונאים ופרשת עד המדינה.

על הטענות החוזרות ונשנות נגד המשטרה והטיפול בתלונות האזרחים אמר דנינו כי "מתברר שכשמשטרה עוסקת במיליונים של אירועים ואנחנו מקבלים עשרה מיליון אזרחים המתקשרים אלינו בשנה ואנחנו פותחים כחצי מיליון תיקים פליליים בשנה, נמצא אירועים לא מחמיאים", אומר המפכ"ל על התנהלות לא נכונה של המשטרה כמו פרשת גדי ויכמן ז"ל או על רצח שתי הבנות הבדואיות.

הנרצח, גדי ויכמן ז"ל (צילום: באדיבות המשפחה)
גדי ויכמן ז"ל | צילום: באדיבות המשפחה

"ברור שאנחנו נמצא בשוליים אירועים כאלה. האירועים הללו הם חמורים ואני לרגע לא מקל בהם ראש. אני חושב שמה שקרה בקדנציה הזו שלי, שאנחנו מאירוע כזה לא עוברים לסדר היום. מיד בתום האירוע אנחנו מפיקים את הלקחים".

"שוטר שמשקר אסור שיהיה במשטרת ישראל, והיא באמת לא נמצאת היום במשטרת ישראל", אומר המפכ"ל על השוטרת ששיקרה בפרשת ויכמן. דנינו מציין בימים אלו שנתיים לכהונתו. ואומר שלא הכל שלילי: "אני יכול לתת לך בכל שבוע נתון, כמה מאות אלפי אזרחים מרוצים מהטיפול והשירות המשטרתי והתפקיד שלנו הוא לוודא שאירוע כזה לא יקרה. עכשיו, אני בקשר עם הרבה מאוד מפכ"לים בעולם. אין משטרה שאין לה אירועים קריטיים".

"היום המשטרה מקבלת יותר אמון מהאזרחים"

"החוכמה הגדולה שלנו, התפקיד שלי כמפכ"ל, זה לראות שאירוע כזה לא יחזור על עצמו, לראות מה אתה עושה שזה לא יחזור. ואם זה בגלל שוטרים שאסור שיהיו בארגון, התפקיד שלי הוא לזהות אותם ושהם לא יהיו בארגון. אלה שוטרים שגורמים נזק ל 30 אלף שוטרים, וזה הדבר בעיני שהוא נורא מתסכל. אני מבטיח לך שמשטרת ישראל עושה הכל כדי שלא יקרו מקרים כאלה בעתיד", מוסיף דנינו.

"שלם עם הכל". אהרונוביץ' ודנינו (צילום: פייסבוק משטרת ישראל)
"רואים עין בעין", עם השר אהרונוביץ' | צילום: פייסבוק משטרת ישראל

על אמון האזרחים במשטרה אומר המפכ"ל: היום המשטרה מקבלת רמת אמון הרבה יותר גבוהה מהאזרחים ואני אומר את זה באחריות. המשטרה היום נותנת שירותים הרבה יותר טובים מבעבר. אני שומע מצד שני על הרבה מאוד אנשים שפרצו להם לדירה והגיעו אליהם מיד והם משבחים את הטיפול המשטרתי. צריך לזכור שאנחנו באים לאנשים ברגעים קשים, אני לא חושב שמי שהוא קורבן לעבירה, הוא יבוא וימחא כפיים ויגיד המשטרה הזו מצוינת. קורבן לעבירה. זה אירוע קשה ואני מתחבר מאוד לאנשים האלה ואני מבין אותם".

דנינו טוען כי חלק מהבעיה היא מחסור במשאבים מצד הממשלה. "חסרים שוטרים במדינת ישראל, אנחנו יודעים את זה וכולם אומרים את זה. אגב, זה לא סוד ואנחנו יודעים להשוות לעבר, כך שאנחנו יודעים שחסרים שוטרים. שתי הממשלות האחרונות הוסיפו שוטרים ברחובות וזו הפעם הראשונה אחרי הרבה מאוד שנים שאנחנו מוסיפים שוטרים. אבל גם אחרי שהוספנו, יש לנו הרבה פחות שוטרים ממה שמדינת ישראל צריכה".

"אזרחים מתקשרים היום יותר למשטרה, אם בסקרים שערכנו לפני עשור 42% מנפגעי העבירות היות מתקשרים למשטרה, היום המספר הוא 47%. פחות אנשים דיווחו שהם קורבנות עבירה.

הפיגוע בברנוער (ארכיון) (צילום: רויטרס)
מתאבלים אחר הרצח בברנוער, ארכיון | צילום: רויטרס

"פענוח פרשת הברנוער היה הישג גדול למשטרה"

ארבע שנים לקח למשטרה לפענח את פרשת הקצח במועדון בר-נוער בת"א. "אני חושב שהפענוח הוא הישג גדול מאוד לימ"ר ת"א. ארבע שנים שאנחנו חוקרים את האירוע, עובדים מאוד קשה, חוקרים כיוונים וזונחים אותם ואז צריך להתחיל מההתחלה ובכל זאת לא עוזבים. יש פה מקצועיות, יש פה דביקות במטרה אפשר להתווכח על הפענוח אבל זה לא העניין. העניין הוא שאחרי ארבע שנים הגיעו כאן לרוצחים".

"היו תקלות במהלך הטיפול בתיק הזה, בעיקר אחרי שהגענו לקצה, כשהגענו כבר לסופו, אבל הגישו כתב אישום על רוצח של אירוע מאוד חמור, מאוד קשה. היו פה תקלות, אני לא מקל בהם ראש. אני גם אמרתי והתחייבתי שאנחנו נקים צוות שיבדוק את התקלות הללו. המטרה היא לא ללכת לעבר אלא צופה פני עתיד. איך לא נחזור על תקלות כאלה.

לא מעט ביקורת נשמעה במשטרה על האיגרת החריפה שכתב דנינו לשוטרי מחוז ת"א אחרי שהפרו את צו איסור הפרסום. "אנחנו שומרים על צווי איסור הפרסום, אנחנו לא עושים מסיבות עיתונאים שלא לצורך. זה לא העניין של תדרוך עיתונאים ולתת את המידע, זה העניין הזה של הטקסיות שאין לה כלום. היא לא נותנת שום דבר. ובגלל זה כתבתי את הדברים. האיגרת עצמה פתחה בשבחים על העבודה והיא סיימה גם בשבחים על העבודה".

פענחנו את הרצח" (צילום: חדשות 2)
מסיבת העיתונאים בפרשת הבר-נוער | צילום: חדשות 2

"אני לא אתן הפרות משמעת להיות סוג של דרך או דוגמא בארגון הזה. אני רוצה באמת קצינים שיפעלו על פי הנהלים, שיפעלו על פי החוק, יעשו עבודתם נאמנה אהראשון שיצא מורווח מהעניין הזה זה הציבור. הייתה כאן תקלה, והמפקד הרלוונטי לקח עליה אחריות. מסיבות העיתונאים הללו אין להן מקום. זה לא מתאים וזה לא רלוונטי לימינו אנו", אומר המפכ"ל על הפרת צו איסור הפרסום ע"י שוטרי מחוז ת"א.

ההתכתבות שוחזרה במקרה. פליסיאן ועד המדינה (צילום: חדשות 2)
"הבריחה הייתה תקלה", עד המדינה, ארכיון | צילום: חדשות 2

"הבריחה של עד המדינה הייתה תקלה"

הבריחה של עד המדינה היתה תקלה ואף אחד לא יכול להגיד אחרת, גם לא המפקדים. הם מבינים. המטרה שלנו הייתה מיד אחרי שקרתה התקלה, זה קודם כל לשים יד על העד, להגיע אליו מהר לפני אחרים או לפני שיקרה לו משהו, וזה מה שעשינו. נכון, התפקיד השני שלנו הוא שלא יקרו תקלות כאלה. אחרי ארבע שנים של עבודה, בסוף מה זוכרים? זוכרים את העד, את מסיבת העיתונאים, זה נורא וזה מתסכל".

"אין הנחיות פוליטיות ולא יהיו כאלו במשטרת ישראל", אומר המפכ"ל על התנהלות המשטרה במהלך הפגנות המחאה החברתית בשנתיים האחרונות. "צריך להכיר את המציאות, משטרת ישראל היא משטרה עצמאית, כל הסמכויות שלי הן לא מהממשלה אלא בחוק".

"מה זה הדבר הזה? איזה קשקוש זה? איזה שטויות אלו? הרי מי שיבדוק את המספרים יראה שאנחנו ירדנו ב- 15% בתלונות על שימוש בכוח, אבל את מי זה מעניין? המשטרה אלימה. אם בבית ספר של 300 תלמידים , היה תלמיד אחד שמרים כסא או עושה משהו אלים, היינו אומרים על בית הספר שהוא אלים? אלו הפרופורציות, תלמיד 1 מ-300 אלו המספרים במשטרת ישראל".

על חקירת עמנואל רוזן: " עוד לפני שהתחילה החקירה דינו הציבורי נגזר כבר"

על פרשת עמנואל רוזן אומר המפכ"ל כי התקשורת מקשה על החקירה. "לפני שהמשטרה בכלל מתחילה זה כבר מרוח בכל מיני מקומות וזה מקשה מאוד על החקירה, צריך להבין גם שזה מקשה על הנחקר עצמו, עוד לפני שהתחילה החקירה דינו הציבורי נגזר כבר, וזה מקשה מאוד גם על הצד של המתלוננות, העסק הזה הרבה יותר מורכב, צריך לתת לחקירה הזאת להסתיים וברגע שהיא תסתיים מה שיהיה להגיד נגיד".

אין תמונה
עדיין בחקירה. עמנואל רוזן

"לא רואה הכל עין בעין עם השר"

על פרשת שרון גל אומר דנינו כי נעשית כרגע בדיקה ולא חקירה. "אני חושב שמחובתנו לפני שאנחנו פותחים בחקירה נגד איש ציבור עלינו לעשות את הבדיקות האלה. איש ציבור או אדם ששמו מוכר, אני חושב שמחובתנו לוודא שיש תשתית ראייתית מספקת לפתיחה בחקירה.

גם על החקירות נגד הרב מצגר והרב פינטו המפכ"ל מסרב להגיב ואומר כי מדובר בחקירות שעדיין מתנהלות. דנינו נכנס כעת אל שנתו השלישית והאחרונה כמפכ"ל, אלא אם השר לביטחון פנים אהרונוביץ' יחליט להאריך את כהונתו. "עוד מוקדם לדבר על ההמשך, הקדנציה שלי נקבעה לשלוש שנים, הכנתי את תוכנית המפנה שלי לשלוש שנים, אני כרגע בתחילת השנה השלישית שלי".

על היחסים עם השר הממונה אומר דנינו "יש אי הסכמות, והרבה פעמים אנחנו לא רואים עין בעין אבל במרבית הדברים שהם ליבת העשייה שלנו, במפנה, ביעדים המרכזיים בנושאי הליבה, אנחנו רואים עין בעין. על תכניותיו לאחר המפכ"לות הוא מסרב להגיב, אבל על תכניותיו לשנה הקרובה הוא שמח להרחיב:

"יש הרבה תכניות, אנחנו רוצים להמשיך את המפנה במלוא המרץ, אני חושב שאסור לנו לפספס את ההישגים הגדולים. ב-2012 הצלחנו להוריד את הפשיעה. קשה לנו כי כשאנחנו מורידים את מקרי הרצח ב- 16%, אנחנו מקבלים כותרת בעיתון של 'כל 72 שעות רצח'. מה היה שנה לפני? כל 60 שעות רצח! למה לא אומרים את זה? הדבר הכי מרכזי שקרה כאן זה שהחזרנו את השוטר לארגון, יש לנו שוטרים שעושים עבודתם נאמנה, וצריך שעם ישראל ידע שיש 30 אלף כאלה, אני מאחל לכולנו שנתקדם ביעדי המפנה ומבטיח שהנהנה העיקרי יהיה עם ישראל".