כיצד מפענחים רצח שנים אחרי ביצועו? (צילום: רויטרס)
כיצד מפענחים רצח שנים אחרי ביצועו? | צילום: רויטרס

מעצרם של שלושת החשודים במעורבות ברצח במועדון הברנוער, ארבע שנים לאחר המקרה הקשה, עוררה שאלות רבות והותירה רבים סקרנים בנוגע לשאלה מהי ההתפתחות הדרמטית בפרשה, עליה הכריזה המשטרה. ניסינו להבין בעזרת עורך הדין שי טובים, שהיה בעברו ראש צוות חקירות הרצח בימ"ר מרכז, מהם יכולים להיות הגילויים החדשים אחרי זמן כה רב.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

כמה זמן נמשכת חקירת תיקים ישנים שלא פוענחו?

כלל האצבע אומר שתיקי רצח מפענחים בימים או בשבועות הראשונים שאחרי הרצח. ישנם תיקים שנמצאים במוקד ההתעניינות הציבורית, והחקירות בעניינן סבוכות יותר ובדרך כלל לא דועכות כעבור מספר שבועות של חוסר הצלחה. במקרה כזה, בו תיק רצח לא מפוענח בטווח המיידי, המשטרה משקיעה משאבים ארוכי טווח על מנת להגיע למי שביצע את המעשה. המשאבים כוללים רמות שונות של איסוף מודיעיני וריכוז נתוני סיגינט (מודיעין המתבסס על אותות).

ההתנהלות בדרך כלל היא שלאחר פרק זמן מסוים שבו לא מצליחים לפענח תיק רצח, הטיפול בתיק עובר לידיו של צוות חקירה מיוחד, שממשיך לטפל בתיק לצד עבודה וטיפול באירועים חדשים, עד שמגיעים למסקנות חדשות. עיקר החקירה שמתנהלת בתיקים שעבר זמן רב מאז שבוצעו, היא חקירה סמויה שנעשית על ידי יחידות האיסוף השונות. מכיוון שבכל אופן צוותי החקירה המיוחדים לא נחשפים לממצאים עד סיום החקירה הסמויה, הטיפול בתיקים הישנים הופך לעיסוק המשני שלהם.

מה יכולות להיות ההתפתחויות החדשות בחקירה, זמן כה רב לאחר המקרה?

יש התפתחויות רבות שיכולות לקרות גם לאחר מספר שנים. יכול להיות למשל שמישהו מהמעורבים בפרשה התוודה בפני אדם קרוב לו על ביצוע מעשה, כמו למשל במקרה של רעי חורב - במשך ארבע שנים אף אחד לא ידע מי רצח את אסף שטיירמן, עד שיום אחד חורב החליט לספר לאשתו על המעשה, והיא הגיעה למשטרה והסגירה אותו.

כשחשודים נעצרים בחשד למעורבות במקרים שאירעו שנים לפני כן, בדרך כלל מדובר בחשד שהוא מערב לחשד סביר. בסיטואציות שגרתיות החוקרים עוצרים חשודים כשהם מצליחים לאסוף ראיות לכאורה, שבמהלך החקירה מגבשים אותה לכדי ראייה ישירה או נסיבתית. אבל כשמדובר במצבים כמו זה של הברנוער, החוקרים לא היו מבצעים מעצרים אם לא היו להם כמות סבירה של ראיות מוצקות.

עו"ד שי טובים
עו"ד שי טובים | צילום:

האם יש שלב שבו מרימים ידיים ומוותרים על תיק שלא פוענח?

למשטרה אין סמכות לסגור תיקים שלא פוענחו. בתיקים בהם החוקרים סבורים שמוצו כל כיווני החקירה, התיק מועבר לחקירה של פרקליטות המדינה. במיוחד אם אנחנו מדברים על תיקים כדוגמת הרצח בבר-נוער - יש תיקים שהעניין הציבורי בהם פשוט לא מאפשר לסגור אותם. המשטרה לא יכולה לעבוד על כל התיקים במקביל, אז היא ממקדת את הפעילות על אותם תיקים שהם בעלי עניין ציבורי.

הבוקר פורסם כי במהלך הלילה נעצר חשוד נוסף בפרשה - בכיר באחד מארגוני הקהילה הגאה. במשטרה הבהירו כי העצור הרביעי במספר אינו חשוד בביצוע הרצח, אלא שיש בידיו פרטים הקשורים למניע לרצח.

האם מעצר שעניינו חקירה הוא דבר שבשגרה שנים אחרי ביצוע הרצח?

זה לא חריג שרק הבוקר עצרו חשוד נוסף רק לטובת חקירה. למרות שזה ארבע שנים אחרי האירוע, להערכתי מדובר בחלק מתכנית החקירה החדשה. המעצרים הללו, במיוחד אלא שקורים לאחר מספר שנים ולא בטווח המיידי שלאחר הרצח, מתוכניים בדרך כלל לפי תכנית חקירה שנקבעת מראש, ובה קובעים מתי תיערך כל חקירה על פי דרישות אותו תיק.