מתחת לאף של משרד הבריאות ושל משרד הכלכלה פועלת רשת זיופים של תוויות השייכות למוצרי מזון מוכרים. השיטה פשוטה מאוד: מסעדות ומינימרקטים קונים בזול מוצרים שתוקפם עומד לפוג - ובבתי דפוס יוצרים תוויות חדשות עם תאריכים מאוחרים יותר.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הצטיידנו בתוויות של מוצרי גבינה מוכרים וניגשנו לבתי דפוס שגילינו מראש כי בהם מדפיסים תאריכי תפוגה חדשים. נאור דהן, חבר מערכת, התחזה לבעל עסק המוכר סנדביצ'ים וביקש ליצור תוויות חדשות עם תאריכים חדשים. כך נחשף לו עולם שלם של זיופים. "מה אתה רוצה, מדבקה עם תאריך?", שואל ו', בעלים של בית דפוס. "תגיד לי איזה תאריך אתה רוצה, אני אדפוק לך איזה תאריך שאתה רוצה. מצידי אני אתן לך חודשיים קדימה".

למשטרה ולמשרד הבריאות אין נתונים רשמיים לגבי מימדי התופעה הזאת, שנחשבת לחדשה יחסית, אבל בבתי הדפוס אליהם פנינו ידעו מיד במה מדובר. השיטה החדשה מציבה את משרד הבריאות בבעיה. גם אם הם מגיעים לביקורי פתע במסעדות או במינימרקטים, את הזיופים האלה קשה מאוד לגלות.

כך מתנהלת תעשיית המדבקות המזוייפות (צילום: חדשות 2)
כך מתנהלת תעשיית המדבקות המזוייפות | צילום: חדשות 2

"הזיוף - בגלל יוקר המחייה"

"נכנסתי לחדר קירור שבו אנחנו מחזיקים את המצרכים וראיתי את אחד הפועלים עושה משהו שלא ראיתי קודם", סיפרה ג', שעבדה במסעדה שזייפה תאריכים. "שאלתי אותו מה הוא עושה והוא אמר לי שהוא ממציא תאריכים כי הפקח מגיע אחר הצהריים". במקרה הזה העניק העובד שבועיים נוספים לתוקפה של גבינה.

בבית דפוס אחר, נאור התחקירן נפגש עם הבעלים ומתייעץ איתו כיצד אפשר לזייף את התווית בצורה הטובה ביותר. "נכין גרפיקה חדשה, אותה מדבקה, נדפוק לך את זה פה בשחור, יפה וגדול, כמו שצריך", אומר בעל בית דפוס.

"קשה לדעת מי הן החברות ומי הגופים שפועלים כך", אומרת גלית אבישי, מייסדת ארגון אמון הציבור. "זו פעולה שקיימת כנראה בגלל יוקר המחייה והיוקר של המוצרים".

לזייף תוויות איכותיות זה לא ממש עסק זול, אבל הוא כנראה משתלם. מי שקונה את המוצרים שתוקפם עומד לפוג יכול לחסוך מול היצרניות עשרות אחוזים ממחיר המוצר. את המוצר ישן הוא מוכר לבסוף ברווח מלא, כאילו הוא חדש, ישר למדפים שלנו.