פרשת כלי השיט והצוללות, שמסתמנת כאחת מפרשות השוחד הביטחוני החמורות שידעה מדינת ישראל, בדרך לכתבי אישום. המשטרה המליצה היום (חמישי) להעמיד לדין שורת בכירים, בהם מקורבים מאוד לראש הממשלה בנימין נתניהו. בסך הכול המשטרה המליצה להגיש כתבי אישום נגד 11 חשודים בפרשה. מי שנחשב מבין החשודים למקורב ביותר לנתניהו הוא עורך הדין דוד שמרון, איש סודו וקרוב משפחתו, שממשיך להתעקש גם כעת שהוא לא ביצע שום עבירה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בשיחה עם "החדשות" לאחר הגשת המלצות המשטרה, עורך הדין שמרון מכחיש שפעל כשותף של עד המדינה מיקי גנור, אלא רק מתוקף היותו עורך דינו. שמרון חשוד בתיווך לשוחד, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות והלבנת הון. לדבריו, קבלת שכר טרחה בצורה של אחוזים מתוך עסקה היא דבר לגיטימי וחוקי, אך בכל מקרה הדבר לא הבשיל במקרה הזה. שמרון מעריך שלאחר שפרקליטות המדינה תבחן את ממצאי החקירה יוחלט לא להגיש נגדו כתב אישום.

החדשות: הספקת כבר לקרוא את המלצות המשטרה?
עו"ד שמרון: ממש קורא אותן ברגע זה.
החדשות: ואיך אתה מתרשם?
עו"ד שמרון: שמע, הואיל ולא עברתי שום עבירה, אז גם מהקריאה אני לא חושב אחרת. ואני מאמין שהתיק הזה יסתיים בפרקליטות ולא יתפתח לכתב אישום.
החדשות: לא היית שותף של מיקי גנור?
עו"ד שמרון: לא, לא. אני עורך דין, פעלתי כעורך דין, פעלתי כדין. עשיתי הכל כפי שצריך, לפי החוק. הדברים שכתובים כאן, בחלקם לדאבוני אינם מדוייקים או אינם נכונים. זה לא משנה. מה שמשנה הוא שפעלתי 100 אחוז לפי החוק, 100 אחוז כעורך דין. אני לא שותף של מר גנור, לא הייתי שותף של מר גנור, גם (אם) בעניינים מסויימים שכרי היה שכר שנקוב באחוזים, שהוא דבר לגיטימי ומותר, בוודאי לא היה כך בעניינים הללו. במה שמכונה ענייני הצוללות, גם אם אילו זה היה, לא הייתה בזה עבירה, אבל זה לא היה. ולכן אני מעריך שהתיק הזה... או מאמין, מעריך, בוטח שהתיק הזה יסתיים בלי כתב אישום.

" (צילום: לע"מ, חדשות)
"לא נותן לרה"מ אינפורמציה". נתניהו | צילום: לע"מ, חדשות

בהמשך שמרון נשאל לגבי מעורבותו של ראש הממשלה וכיצד ייתכן שנתניהו לא ידע על מעורבותו על אף הקרבה ביניהם. שמרון השיב כי מעולם לא שוחח עם נתניהו על הצוללות.

החדשות: אתה יודע שמנגחים את בן דודך ראש הממשלה, שכאילו לא סביר שאתה היית מעורב כל כך בעסקים עם מיקי גנור מול התאגיד הגרמני והוא כלל לא ידע על זה.
עו"ד שמרון: אני לא נותן לראש הממשלה אינפורמציה על לקוחות שלי כפי שאני לא שואל אותו בעניינים כאלה ואחרים שהוא עוסק בהם. הוא עוסק בעניינים מאוד מעניינים אני לא שואל אותו.
החדשות: אתה ער לזה אבל שכך מנסים לנגח את ראש הממשלה על...
עו"ד שמרון: אני קורא, אני קורא את אותם עיתונים שאתה קורא, ואני יודע מה... איזה טענות נשמעות כאלה ואחרות. מותר לאנשים לטעון כל מיני טענות, השאלה היא מה האמת והאמת היא שאני לא דיברתי איתו על זה, אני לא חושב שהייתי צריך לדבר איתו על זה, לא אז וגם בדיעבד אני לא חושב שהייתי צריך לדבר איתו.
החדשות: עכשיו תגיד, עם יד על הלב: כשאתה מתבונן אחורה על מיקי גנור הוא בחר בך כי הוא רצה את הכישורים המשפטיים שלך או שהוא היה ער למעמד המיוחד שלך? בין היתר בתקף זה שאתה בן דודו של ראש הממשלה, ודאי מקורב מאוד לראש הממשלה.
עו"ד שמרון: מה גנור רצה או לא רצה במבט בשנת 2018 כל אחד יכול לחשוב או לנחש כך או אחרת. מה קרה בפועל בתקופה שייצגתי אותו משנת 2011 ובנושאים שבינו לבין טינסקרופ וכולי, מה הוא רצה מראש אני לא יודע. אני יכול לנחש כפי שכל אחד אחר יכול לנחש, אבל הדברים לא נראו כך אז וזה מה שחשוב ולא איך דברים נראים בשנת 2018 במבט של כך וכך שנים אחורה.

גנור. בוטל ההסכם (צילום: אילן אסייג, חדשות)
עד המדינה מיקי גנור בבית המשפט | צילום: אילן אסייג, חדשות

מוקדם יותר היום המשטרה הודיעה שהתגבשה תשתית ראייתית נגד שישה מעורבים בפרשת הצוללות: תא"ל (מיל') אבריאל בר יוסף, לשעבר סגן ראש המועצה לביטחון לאומי; מפקד חיל הים לשעבר אלוף (מיל') אליעזר (צ'ייני) מרום; מפקד שייטת 13 לשעבר תא"ל (מיל') שי (שייקה) ברוש; השר לשעבר מודי זנדברג שכיהן אז כיושב ראש קרן היסוד; דוד שרן, מנהל לשכת ראש הממשלה לשעבר ועורך הדין דוד שמרון. בעניינו של עורך הדין יצחק מולכו - מקורבו, יועצו ושליחו האישי לשעבר של ראש הממשלה - נמסר שלא היו ראיות מספקות לקשור אותו לעבירות.

יחד עמם ישנם חמישה חשודים נוספים שאותם ממליצה המשטרה להעמיד לדין: עתליה רוזנבאום, לשעבר סגנית ראש המל"ל; רמי טייב, לשעבר יועץ של שר האנרגיה יובל שטייניץ ומקורב לדוד שרן; היועץ האסטרגטי נתן מור; היועץ אסטרטגי צחי ליבר ועורך הדין דב הירש.

תאגיד טיסנקרופ: "נבחן את צעדינו"

התיק בעניינו של שמרון נחשב לגבולי מאוד ומתנדנד. המשטרה כתבה בהמלצותיה ששמרון השתמש בקשריו כדי לפתוח דלתות, ובמילים אחרות, נטען ששמרון פעל כ"מאכער". עם זאת, המילה המפורשת לא צוינה בהמלצות.

כשמשווים את הפרשה הנוכחית לתיק הולילנד, פרשה פלילית משמעותית של שחיתות ציבורית חמורה, שם היה מאכער גדול - מאיר רבין - שקישר בין דני דנקנר לבין קרוב משפחתו של רבין, שכיהן כמנכ"ל מנהל מקרקעי ישראל. רבין הורשע בתיק ההוא, אך בכיר במערכת האכיפה אומר שהמקרה של שמרון והצוללות שונה ולכן מורכב הרבה יותר.

לדבריו, שמרון הוא לא מאכער מהדגם הקלאסי. הוא בעל משרד עורכי דין גדול ואף העניק לגנור במשך שנים שירותים משפטיים משמעותיים וקיבל עליהם שכר טרחה כדין. לכן, עבודת הפרקליטות תהיה להוכיח שאותם 270 אלף שקלים ששמרון קיבל היו שוחד כדי לפתוח דלתות ולא בעבור ייעוץ משפטי. 

בחברת ייצור הצוללות הגרמנית טיסנקרופ מסרו: "המידע שבידנו הגיע מהתקשורת לא קיבלנו מידע רשמי מהרשויות. נבחן את צעדינו כשנקבל מידע רשמי. כזכור, גרמניה הודיעה שהוכנסה כוכבית לעסקה שאם יתגלו אי סדרים בעסקת רכש כלי השיט הם יבטלו את העסקה".