שאול אלוביץ' נמצא בקרב על חייו: הטייקון לשעבר שהפך לאיש החזק בשוק התקשורת וקרס עומד בפני כתב אישום באשמת שוחד. באופן טבעי, הזרקור מופנה לחשוד השני בתיק 4000, ראש הממשלה נתניהו - אולם כדי להבין את התמונה האמיתית כדאי להבין את סיפור עלייתו, התרסקותו ובעיקר הסתבכותו של אלוביץ' עצמו.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

"הוא התחיל בעסק קטן, שטיפל באנטנות ומכירת טלפונים", מספר עיתונאי דה-מרקר שוקי שדה. "באמצע שנות ה-80, הם קיבלו הצעה לקנות חברה בשם 'יורוקום', והוא החליט לעזוב את העסק המשפחתי כדי לקנות אותה – וכך הפך למתחרה של המשפחה שלו".

בשנות ה-90 הוא כבר עלה לליגה הגדולים, כשהחל לייבא לישראל את המוצרים של נוקיה ופנסוניק. בתקופה זו מתגבש החלום: להפוך לשחקן המוביל בשוק התקשורת. "אלוביץ' הוא יזם תקשורת בכל רמ"ח אבריו", אומר דורון תורג'מן, מנכ"ל אינטרנט זהב. "הוא הקים את אינטרנט זהב, כמה אנשי טכנולוגיה שהתחילו לחבר ישראלים לשדרת התקשורת בניו יורק".

ההצלחה אפשרה לאלוביץ' לסמן יעד סופי: בזק, חברה ממשלתית שבדיוק עברה הליך הפרטה. עד אז הוא משקיע בחברת הלוויין הצעירה יס ונכנס שותף בחברת חלל, המפעילה את הלוויינים לשידוריה. באפריל 2010 בזק על המדף, ואלוביץ' הוא עדיין שחקן די קטן. איך יגשים את החלום? הלוואת ענק בסך חמישה מיליארד שקלים – הלוואה שלימים תוביל לסכסוך עם בנק הפועלים כשהתגלה ששיקר לגבי הבטחונות שבידיו להעמיד כנגד ההלוואה. בינתיים, הפך לבעל השליטה גם בבזק בינלאומי, פלאפון והאתר הפופולרי וואלה!.

"מי עושה עסקה כזו בלי ערבויות?!"

בהתחלה הכל נראה ורוד: בזק היא מכרה זהב, שמאפשר להחזיר את ההלוואות בזמן ולחלק דיבידנדים שמנים. אולם אז שני לוויינים של חלל התפוצצו בהפרש של שנה בלבד זה מזה. אלוביץ' מפסיד 700 מיליון שקלים, ומפסיד סכום דומה גם מרכישת יס. בנקודת השפל הזו הוא נמצא בחוב אישי של יותר ממיליארד שקלים – ומתחילה להירקם עסקת בזק-יס הבעייתית, שמעורבות בה מניות ציבוריות רבות.

עמוס 3. ההתרסקויות שהובילו להתרסקות (צילום: רויטרס, חדשות)
עמוס 3. ההתרסקויות שהובילו להתרסקות | צילום: רויטרס, חדשות

"בהתחלה בזק העבירה 680 מיליון שקלים במזומן – זה היה פחות או יותר השווי האמיתי של החברה", מסביר בכיר בקבוצת בזק. "אך בנוסף, בזק התחייבה לשלם ליורוקום עוד 370 מיליון שקלים באופן מותנה, 170 מיליון מתוכן מול יעדים שיוצבו לה במשך שלוש שנים. מי שהיה אמור לקבוע אם יס עמדה ביעדים שלה הוא דירקטוריון בזק – בו שולט אלוביץ' באופן מוחלט".

בכירים ביס הופתעו מהעסקה. "מי עושה עסקה כזו בלי ערבויות?!", הם אומרים. כאן החלה ההסתבכות: "זהו לחץ פיננסי גדול שמביא לאובדן שיקול דעת", מסביר בכיר לשעבר בבזק. גם ברשות לניירות ערך החלו להידלק נורות אדומות, ויו"ר הרשות הורה לפתוח בחקירה. "המערכות לא מזהות אם מדובר בטייקון או לא", מסביר פרופסור שמואל האוזר, לשעבר יו"ר הרשות. "המערכות מזהות שמישהו עבר עבירה ואנחנו, באישור בית משפט, בודקים מי עומד מאחוריה".

"אלוביץ' פיתח שנאה אישית לכחלון, קרא לו 'הערבי'"

"הדבר העיקרי שנתניהו נותן לאלוביץ', על פי החשד, זה אישור עסקת בזק-יס, שרצו לקדם הרבה שנים אבל רגולטורים התנגדו", מזכיר שדה. "זמן קצר אחרי שהוא הופך לשר התקשורת נתניהו חותם עליה". ב-2015 מפרסם גידי וייץ בהארץ תחקיר על הצד השני של אותה עסקת שוחד לכאורה – וואלה! מוכפפת לרצון נתניהו בהוראת אלוביץ', שמפעיל את המנכ"ל אילן ישועה.

כחלון. לאן נעלמו הנתונים? (צילום: פלאש 90 יוסי זמיר, חדשות)
"הערבי". סומן כאויב | צילום: פלאש 90 יוסי זמיר, חדשות

ההמשך ידוע: ישועה מרגיש שאלוביץ' דוחף אותו למעשים פליליים ומתחיל להקליט ולתעד את הנעשה. עם החומר הזה הגיע למשרדי הרשות ל ניירות ערך והמשטרה. אחרים בקבוצה החלו להיעצר בזה אחר זה, בהם גם מנכ"ל יס רון אילון. "אלוביץ' זרק את רון מתחת לגלגלים", אומרים בכירים בבזק. "אילן ישועה יכול היה להיות במצב הזה, ויצא מזה ברגע האחרון".

אולם מסתבר שאלוביץ' לא השתמש בוואלה! רק לסיוע, לכאורה, למשפחת נתניהו: מחומרי החקירה עולה כי אלוביץ' ניצל לכאורה את הפלטפורמה גם לסגירת חשבונות אישיים. "אלוביץ' פיתח שנאה תהומית למשה כחלון, אישית", נכתב בהם. "הוא קרא לו 'הערבי', אמר שהרס את השוק. כחלון התלונן על הסיקור שקיבל, ובצדק".

גם מי שהחליף את כחלון במשרד התקשורת, גלעד ארדן, סומן כאויב כשניסה לקדם רפורמה בטלפוניה הקווית, כזו שתפגע בבזק.  "אלוביץ' אמר: 'פיטרתי את ארדן, אני שר התקשורת'", נכתב בחומרי החקירה. "אין לזה שום קשר לימין ושמאל", אומר עיתונאי דה-מרקר נתי טוקר. "יש עיוות של התכנים לצורך אחד ברור: צורך עסקי של אלוביץ'".

חברות עם רה"מ? "שרה מעריצה את עצמה, משוגעת"

החברות בין אלוביץ' לנתניהו היא שאלה בפני עצמה: היועמ"ש הורה לנתניהו להפסיק לעסוק בענייני בזק בשל ניגוד עניינים, אולם כנראה שבין השניים מעולם לא הייתה חברות אמת. "שאול ואיריס היו צוחקים על שרה שהיא מעריצה את עצמה, שהיא משוגעת", מצוטט ישועה בחומרי החקירה בתיק 4000. "הם היו אומרים שהיא מטורפת כמעט כמו הבן שלה". לדברי בכיר בבזק, "הם אנשים עם אינטרס הדדי ששומרים על מראית עין של חברים. רק במחשבה שיש לך קשר עם ראש הממשלה עוזרת לך לעשות עסקאות. חבר זה כיסוי, זה שם קוד ל'אנחנו מפרגנים אחד לשני'".

"משוגעת כמו הבן שלה" (צילום: AP, חדשות)
"משוגעת כמו הבן שלה" | צילום: AP, חדשות

אבל בסופו של דבר, השורה התחתונה היא לא כמה תמונות מחמיאות של שרה נתניהו נדחפו לאחד האתרים החזקים במדינה – אלא כמה כסף עלה שאול אלוביץ' ועסקת השוחד לכאורה שלו עם בנימין נתניהו לציבור הישראלי. אלוביץ' טוען לחפותו ואומר כי אין סיכוי שיהפוך לעד מדינה – אולם בכיר לשעבר בחברות שלו ספקן: "אלוביץ' מנהל משא ומתן עד הדקה ה-999. לא אופתע אם עוד חודשיים הוט יחליט לסגור עסקה".

מז'ק חן, פרקליטו של שאול אלוביץ', נמסר בתגובה: "עסקת בזק-יס נוהלה על ידי ועדה מיוחדת שהורכבה מדירקטורים מטעם הציבור. החלטותיה אושרו בידי ועדת ביקורת והדירקטוריון שלא כלל נציג של אלוביץ׳. המשא ומתן התנהל במשך למעלה משנה. כל צד לעסקה היה מיוצג על ידי בנק השקעות בינלאומי שהצטייד בהערכות שווי משלו. המחיר והתנאים זכו באישור בנק ההשקעות שליווה את בזק, ופרופ׳ אמיר ברנע שנתן חוות דעת בלתי תלויה בעניינם. אין שחר לטענה כאילו אלוביץ׳ לא נהג בכנות כלפי בנק או כל גורם אחר. יורוקום נהגה בשקיפות מוחלטת מול בנק הפועלים בכל נושא. באשר ליתר השאלות, מדובר ברכילות מרושעת ופוגענית שאינה ראויה לתגובה".

מראש הממשלה נתניהו נמסר בתגובה: "מיזוג בזק-יס יצא לפועל לאחר תהליך סדור וממושך שבו כל שומרי הסף אישרו אותו. לנתניהו לא היה חלק באישורים אלה. שומרי הסף אמרו שההמלצה הייתה מקצועית נטו, ושלא היו שום לחצים מצד נתניהו ואנשיו. ראש הממשלה לא נתן לאלוביץ' דבר ולא קיבל ממנו דבר. ארדן לא פוטר מתפקיד שר התקשורת, אלא קודם לתפקיד השר לביטחון פנים".