אילוסטרציה (צילום: רויטרס, חדשות)
אילוסטרציה | צילום: רויטרס, חדשות

בדרך לשינוי בנהלי המעצר? השר לביטחון הפנים גלעד ארדן ושרת המשפטים איילת שקד הודיעו הערב (שלישי) על הקמת ועדה ציבורית, שתבחן את נושא המעצרים לצרכי חקירה ("מעצרי ימים"). הוועדה הוקמה על מנת לוודא כי מתקיים האיזון הנדרש בין הצורך להגיע לחקר האמת לבין ההגנה על זכויות העצורים אשר קיימת להם "חזקת החפות".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בראש הוועדה תעמוד נשיאת בתי משפט השלום במחוז ירושלים לשעבר, השופטת (בדימוס) שולי דותן. השר ארדן הסביר: "המעצר לצורך חקירה הוא חלק קשה, משפיל וכואב ביותר עבור האזרח במסגרת ההליך הפלילי. חובתנו לוודא שהשימוש במעצר אינו הופך לאמצעי לחץ על העצור במסגרת חקירתו, דבר המנוגד לתכלית בחוק של מעצר זה. הוועדה תוודא שמשטרת ישראל ורשויות האכיפה השונות שומרות על חזקת החפות של אזרחים שנעצרים, ושהשימוש בכלי המעצר שהוא כלי קשה ופוגעני נעשה אך ורק בהתאם למטרות שנקבעו בחוק".

שקד הוסיפה: "זכויות העצורים מהוות יסוד חשוב מאוד בכל מדינה דמוקרטית. זוהי אחת המטרות המרכזיות ברפורמת 'הליך הוגן' שאני מובילה להגנה על זכויות חשודים. חובתה של מערכת אכיפת החוק לזכור שמטרת מעצר ימים היא השלמת הליכי חקירה הכרחיים או הגנה על הציבור מפני אדם מסוכן, ולא כלי ענישה או חקירה. שלילת חירות של אדם צריכה להיות האפשרות האחרונה, לאחר שאויינו אפשרויות מידתיות יותר. מדובר בעצורים שכלל לא בטוח שהם עברו עבירה כלשהי ואף טרם הוגש נגדם כתב אישום. אני בטוחה שהוועדה תעשה מלאכה מקצועית כדי להביא לתכנית הוגנת ומוסרית יותר".

ארדן ושקד, משמאל (ארכיון (צילום: חדשות)
ארדן ושקד, משמאל (ארכיון | צילום: חדשות

לפי הודעת השרים, הוועדה תבחן בראייה כוללת את כלל ההחלטות והטיפול במעצרים לצרכי חקירה - משלב ביצוע המעצר, קליטת העצור, השמתו במתקן המעצר, הבאתו לפני שופט להארכת מעצרו ועד לשחרורו בתנאים או ללא תנאים. הוועדה תגבש המלצות ותציע לממשלה קווים מנחים למדיניות במספר נושאים, בהם אופן ביצוע המעצר ותנאי המעצר. הוועדה תגיש את המלצותיה לממשלה בתוך 6 חודשים.