אילוסטרציה (צילום: Cloudi, Shutterstock)
אילוסטרציה | צילום: Cloudi, Shutterstock

ש' בת ה-13 מירושלים התלוננה לפני כשנתיים במשטרה על כך שקבוצת נערים בגילאי 12-15 אנסו אותה וביצעו בה עבירות מין שונות במהלך משחק "אמת או חובה". אולם, הפרקליטות סגרה את התיק בעילה משולבת של "חוסר ראיות" ו"אי התאמה להליך הפלילי", וכעת מסתמן כי אחת הסיבות לכך היא עיכוב בטיפול של הפרקליטות בעניין - שהביא להתיישנות אחת העבירות.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

האירוע התרחש בחודש יוני 2017 לאחר שיצאה ש' מביתה בלוויית שתי חברותיה, ואמרה לאימה שתחזור בתוך 15 דקות. אלא שהדקות הפכו לשעות, והילדה לא שבה. "ניסיתי להתקשר ומישהו שיחק עם הטלפון וניתק", שחזרה האם. "אחרי כמעט ארבע שעות, היא חזרה נסערת ובוכה והתקשתה לספר לי מה קרה, ואז החברות גילו לי - ש' נאנסה".

תלונת הילדה התקבלה ב-13 ביוני ובמשטרה חיכו יותר משלושה שבועות עד שחקרו את ראשון החשודים באזהרה. יש לציין שהחוקרים מצידם חיכו עד לגביית עדותה של האם ב-11 ביולי ומיד אחריה החלו לחקור את החשודים. למרות ש-12 החשודים נחקרו באזהרה והטלפונים שלהם החורמו על ידי המשטרה, לפי קביעת הפרקליטות הם לא הצליחו לגבש בחקירה תשתית ראייתית לגבי מה שקרה ולקבוע האם וכיצד בוצעו או לא בוצעו עבירות המין.

לבסוף, כפי שפורסם בכאן 11, בחודש אפריל האחרון הודיעו לאימה של ש' כי התיק נסגר בעילה משולבת של חוסר ראיות ו"אי התאמה להליך הפלילי". מבירור של החדשות Online, עולה כי סיבת הסגירה המשולבת היא תוצאה של התמשכות הטיפול בתיק בפרקליטות, שהביאה לכך שעל אחת העבירות חלה התיישנות.

"אמא, למה זה קרה דווקא לי?"

ש' הכירה את מי שלכאורה תקפו אותה. הם היו ידידים שלה מהמקום שבו גדלה, והתקיפה התבצעה על פי החשד במהלך משחק אמת או חובה במקום מפגש שלהם בשכונה. "יש דברים שהיה לה קשה לספר לי עד עכשיו מחשש שהם יכאבו לי", הוסיפה ת'. "היא סיפרה לי שפגעו בה, שהכריחו אותה לעשות דברים ושיש ילד שגם עשה עליה סרטון. הם אמרו לה: 'אם לא תהיי איתנו נפיץ את הסרטון ונתנקם בך'".

מאז התקיפה עברה ש' ללמוד בפנימייה, ואחת לחודשיים היא חוזרת הביתה. אימה סיפרה שכשהנערים רואים אותה הולכת ברחוב הם לא נרתעים כלל מלהשפיל ולגדף אותה. "הם אומרים לה למה היית צריכה להתלונן עלינו במשטרה - תראי לא יצא לך מזה כלום", אמרה האם. "אחרי האירוע חברות מהשכונה גם כתבו הודעות לאחותה ושאלו אם נאנסה. בכל פעם שראתה אותם בחופשת הקיץ הם צעקו לה 'מכוערת'".

"הבנים בשכונה תמיד השפילו אותה וקראו לה שמנה ומכוערת", המשיכה האם בקול רועד. "הם גם היו נוגעים בה ומעמידים אותה במצבים לא נעימים. היא עד עכשיו שואלת אותי - למה פגעו בי, למה אני הייתי צריכה לעבור את זה? הבת שלי הייתה צריכה לברוח מושפלת - והם פשוט ממשיכים בחיים".

עו"ד הלל בבאייב (צילום: חדשות)
עו"ד הלל בבאייב | צילום: חדשות

עו"ד הלל בבאייב המייצג את המשפחה מסר בתגובה: "מדובר בתעודת עניות לכל מערכת האכיפה, לשירותי הרווחה ולמשרד החינוך. ראיתי הכל במסגרת עבודתי - אבל בכזה מקרה חמור, מזעזע ומביש - לא נתקלתי. המשטרה ומשרד החינוך הם האשמים העיקריים שלא תומכים בילדה ובמשפחתה ונוהגים בקלות ראש במקרה החמור. כל זאת עקב מצבה הכלכלי של הקטינה ומשפחתה".

משיחות שקיימנו עם גורמים בפרקליטות עולה שמשך הטיפול בתיק נגזר ממורכבותו הרבה ומהקושי הראייתי שבו, וכך גם ההחלטה לסגור אותו. על החלטה זו, כמובן, שמורה למשפחה הזכות להגיש ערעור. בנוסף הובהר כי בתיק טיפל תובע ותיק עם ניסיון רב בתיקי עבירות מין מורכבות.

מפרקליטות מחוז ירושלים נמסר בתגובה: "לאחר חקירת המעורבים בתיק ובחינת חומר הראיות כולו, כולל השלמות חקירה שבוצעו בתיק, הוחלט כי אין די ראיות לצורך העמדת החשודים לדין פלילי בגין עבירות המין. ביחס לחשדות בנוגע לעבירות נוספות, הראיות נבחנו ובסופו של דבר, בשים לב למכלול הראיות והנסיבות, הוחלט שלא לנקוט בהליכים פליליים".

ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: כל תלונה המתקבלת במשטרה ומעלה חשד לביצוע עבירה פלילית נבדקת ומטופלת ביסודיות במטרה להגיע לחקר האמת, וכך היה גם במקרה זה. מיד עם קבלת התלונות במשטרה נפתחה חקירה בלווי הפרקליטות, ובמסגרתה בוצעו כל פעולות החקירה הנדרשות ביסודיות ובמטרה להגיע לחקר האמת. בסיום החקירה התיק הועבר לעיון והחלטת הפרקליטות כמקובל".