מהו סם האונס ואיך נזהרים מפניו? (צילום: belchonock, 123RF)
אילוסטרציה | צילום: belchonock, 123RF

אחת הבעיות המרכזיות היום בטיפול במקרי אונס בישראל היא היכולת להוכיח שימוש ב"סם אונס" כלפי קורבנות. במהלך דיון בוועדה למאבק בנגעי הסמים והאלכוהול נחשף היום (רביעי) כי לראשונה נעשה שימוש בדגימת שיער שנלקחה שבועות לאחר תקיפה מינית, דגימה ששימשה כראייה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בדיקות הסמים המקובלות מבוצעות בדם ובשתן, וחלון הזמנים המאפשר גילוי הסם נע בין מספר שעות לבין ימים בודדים, בתלות בסם בו נעשה שימוש. במקרה של GHB ("סם האונס") מדובר בטווח של עד 8-10 שעות מזמן הנטילה. מכאן, שבמקרים רבים לא מתאפשר זיהוי הסם, היות והקורבן לא מספיק להגיע בזמן למסגרת טיפולית או למשטרה, בה יידגמו נוזלי גוף מתאימים.
 
בדיקות השיער קיימות בעולם מזה שנים, והן מאפשרות גילוי של סמים/תרופות שבועות ואף חודשים לאחרת נטילתם. בדיקות אלה אינן בדיקות שגרה, אך משמשות ככלי עזר בטוקסיקולוגיה פורנזית, ואף בטוקסיקולוגיה קלינית ותעסוקתית.

נדרשת מומחיות מיוחדת לטפל בשיער לפני הבדיקה, ולנתח את התוצאות כך שתתקבל תוצאת אמת ולא תולדה של זיהום. כמו-כן, טיפולים כימיים בשיער (צביעה, סלסול וכד') עשויים להשפיע על הבדיקה.

"זהו המקרה הראשון עם ראיות לסימום בעזרת סם אונס", אמרה יו"ר הוועדה, חברת הכנסת תמר זנדברג (מרצ). "הבדיקה לא מחייבת הגשת תלונה. כיום ברור לכולם כי סמי אונס קיימים, מזיקים ומהווים בסיס לפשעי חיי הלילה". זנדברג, יחד עם ח"כ שולי מועלם (הבית היהודי) וח"כ מיכל רוזין (מרצ), מקדמות הצעת חוק שתקבע כי שלילת כושר התנגדות באמצעות סם תהיה עבירה.
 
בשנה האחרונה הוקצב תקציב של עשרות אלפי שקלים לפיתוח ולמידה כדי להבהיר את החשיבות של בדיקות שיער ובניית תשתית מתאימה. מתחילת השנה מתבצע פיילוט מיוחד בו תוקצבו 10 בדיקות מהסוג הזה. עד כה נעשו 4 בדיקות שנשלחו לאיטליה וצרפת, בבדיקה האחרונה נמצא סם והיא שימשה כראייה.