שני הישראלים החשודים במתקפת סייבר בארה"ב הובאו היום (רביעי) לדיון בהארכת מעצרם - ובמהלך הדיון נחשף כי נגד שניהם כבר הוגש כתב אישום לחבר מושבעים בארה"ב לפני כחודש. בית משפט השלום בירושלים האריך את מעצרם של החשודים  - גרי שאלון בן ה-30 מסביון וזיו אורנשטיין בן ה-40 מאזור השרון - ב-20 יום.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

במשטרה הדגישו כי בתיק החקירה האמריקני, שמוגדר כאחת מפרשיות הסייבר החמורות בהיסטוריה, נאספו נגד החשודים הודאות של עדי מדינה, תכתובות אי מייל ופרטי עיסקאות סחר במניות שנעשו בידי ברוקרים. המשטרה ביקשה מבית המשפט להאריך את המעצר בכשלושה שבועות, כדי לאפשר את המשך חקירת פריצת הענק למחשבי תאגיד ההשקעות JP מורגן והרצת המניות בארה"ב.

ישראל עשויה להסגיר את השניים לארצות הברית, ונציגת המחלקה הבינלאומית בפרקליטות הוסיפה כי אם שאלון ואורנשטיין יורשעו בארה"ב הם צפויים לעונשי מאסר חמורים של יותר מ-20 שנים.

על פי המידע שנאסף במשטרה, החשודים גרפו לכיסם לכאורה מיליוני דולרים. השניים השתמשו לכאורה בשמות בדויים ובדרכונים מזויפים. דרכונו הישראלי של אחד מהם נמצא כעת בשגרירות סין לצורך קבלת ויזה. אצל אותו חשוד נתפסו גם שני מיליון שקלים במזומן.

משרדי JP מורגן, ארכיון (צילום: רויטרס)
משרדי JP מורגן, ארכיון | צילום: רויטרס

חשוד נוסף בורח מהסגרה ברוסיה?

עוד נחשף בדיון כי החשודים תועדו כשהריצו מניות בארה"ב משנת 2011 ועד היום, דרך הקמת חברות קש, רכישה מוגברת של מניות והפצת מיליוני הודעות כוזבות באי מייל שמטרתן לקדם את רכישת המניות ובכך להעלות את ערכן. לאחר מכן, על פי החשד, אורנשטיין ושאלון מכרו את המניות שהריצו תוך שהם מלבינים את פירות ההונאה של העברת כספים דרך חשבונות בבנקים בקפריסין.

בארה"ב פורסמו שמם של שני חשודים נוספים בפרשה - אנתוני מורגיו ויורי לבדב, שנעצרו בפלורידה. חשוד נוסף, ישראלי שמתגורר גם במוסקווה, טרם אותר - במשטרה מעריכים כי הוא שוהה ברוסיה, שעימה אין לארה"ב הסכמי הסגרה.

הפרשה הותרה אמש לפרסום לאחר מבצע מורכב בשיתוף פעולה בין ה-FBI האמריקני ליחידת הסייבר הארצית בלהב 433, במסגרתו נעצרו החשודים, שניים בארה"ב ושניים בישראל.

ראשית הפרשה לפני יותר מעשור, אז נפגשו החשודים לראשונה באוניברסיטת פלורידה שבה למדו. על פי כלי התקשורת האמריקנים, הם חשודים בפריצה למחשבי תאגיד הבנקאות האמריקני ולגופים פיננסים אחרים, ובגניבת פרטיהם של יותר מ-80 מיליון לקוחות.

על פי החשד, בעזרת המידע הגנוב שצברו החמישה, הם הריצו מניות בבורסה לניירות ערך בארה"ב. מדובר בפעולה שאינה חוקית, במסגרתה משפיעים על המניות הנסחרות ומעלים את שוויים. בתקשורת האמריקנית מגדירים את הפרשה כאחת החמורות בשנים האחרונות, ופועלים להסגרת החשודים לשטחה. כמו כן העצורים חשודים בהלבנת הון באמצעות ביטקוין, וכן בפריצה למחשבים של אנשים ודרישת כופר כדי לשחרר את המידע.