בתום הדיון שהחל אמש (ראשון) בשעה תשע בערב, החליט בית משפט השלום בחיפה לשחרר 19 מתוך 21 העצורים מההפגנות בחיפה במהלך סוף השבוע המתוח בעיר הדוגלת בדו-קיום. החלטת בית המשפט הגיעה בניגוד לבקשת המשטרה להאריך את מעצרם של המפגינים, ובהם ג'עפר פרח, מנהל מרכז מוסאוא, שרגלו נשברה לטענתו במעצר.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

לאחר שחרורו ממעצר טען פרח כי הוא נעצר בכביש ולא במתחם בו התקיימה ההפגנה. "לא הייתה אפילו ניידת לפנות אותי, שוטר יס"מ הסתובב איתי כמעט 20 דקות במתחם", סיפר פרח. "הגעתי לתחנת משטרה, כנראה העצור האחרון. כששאלתי למה עשו לו את זה אני מקבל מכה ברגל מהשוטר, שהסיר כל סימן זיהוי".

לגבי החלטת בית המשפט אמר פרח: "אני מקווה שהאנשים יקבלו ביטחון, שיבינו שגם אם המשטרה מנסה לדכא, יש פה בית משפט שלא יאפשר להם. המושג הזה של הפגנה הפך בלתי חוקי - אין דמוקרטיה בלי הפגנה. מי שלא מסכים עם השלטון אמור להפגין. אם מגיעים למסקנה שלא כדאי להפגין, זה צריך להפחיד את כל מי שמאמין בערך הדמוקרטיה".

ג'פער פרח (צילום: חדשות)
ג'עפר פרח בכניסתו לבית המשפט | צילום: חדשות

למרות הוראת בית המשפט, במשטרה ביקשה עיכוב ביצוע על 7 מהחשודים בגין תקיפת שוטרים. בעקבות הבקשה ככל הנראה יישארו כמה מהם במעצר. החלטת בית המשפט נחשבת כמבוכה למשטרה, שביקשה להאריך את המעצרים בחמישה ימים. "החשודים שמיוחסת להם עבירה של תקיפת שוטרים, לא מצאתי חשש ממשי לשיבוש מהלכי חקירה או מסוכנות", אמר השופט. על המשוחררים יהיה להתייצב לחקירה ככל שייתבקשו.

במשטרה ממשיכים להכחיש ולטעון כי "לא נרשם אירוע חריג במעצר" במהלך מעצרו של פרח, אך מח"ש הודיעה שהחלה בבדיקת הטענות על ההפגנה בחיפה. חומרים רלוונטיים מההפגנה הועברו, כמו גם מסמכים ותיעוד רפואי מבית החולים שבו טופל פרח. בתום הבדיקה יוחלט במח"ש האם קיימת תשתית ראייתית שמצדיקה מעבר לחקירה פלילית נגד שוטרים שהיו מעורבים בעימות עם אותם מפגינים.

ארדן: לברר בדחיפות אם הופעל כח שלא לצורך

לאחר שמאות הפגינו אתמול למען שחרורו של הפעיל ולמען תושבי עזה, התקבל פרח במחיאות כפיים בבית המשפט. בקשת המשטרה להאריך מעצרם של העצורים בחמישה ימים ייחסה להם שורת עבירות: תקיפת שוטר במילוי תפקידו, הפרעה לשוטר במילוי תפקידו, היזק לרכוש במזיד, השתתפות בהתקהלות אסורה, התנהגות פרועה, במקום ציבורי והתנהגות העלולה להפר את שלום הציבור.

במהלך הדיון בעניינו פרח התמוטט וח"כ אחמד טיבי, רופא במקצועו, ניגש להעניק לו טיפול רפואי. הוא פונה לבית החולים להמשך טיפול. הדיון הופסק לזמן קצר בהחלטת שופט המעצרים והוא התחדש בהיעדרו של פרח. השר לביטחון הפנים ארדן אמר כי הוא "בהחלט מצפה מהמחלקה לחקירות שוטרים לבדוק/לחקור במהירות את נסיבות פציעתו של ג'עפר פרח ואת טענותיו. יש לברר בדחיפות אם הופעל כח שלא לצורך בניגוד לחוק. רק גוף חיצוני אוביקטיבי יכול לקבוע זאת וזה התהליך שמתבצע כעת".

אמש השתתפו מאות ב"הפגנת סולידריות עם תושבי עזה" ומחאה על המעצרים שלשום: במקביל, מאות השתתפו במחאת "מחזירים את חיפה לישראל" - נגד הפגנות ההזדהות בתקופה האחרונה בעיר מצד תושביה הערבים. מאות שוטרים נערכו על מנת למנוע עימותים, ולא דווח על מעצרים.

את "הפגנת הסולידריות" ארגנו מק"י וחד"ש, תנועת עומדים ביחד, פורום המשפחות השכולות, לוחמים לשלום, נשים בשחור, ואשה לאשה - מרכז פמיניסטי חיפה, מאבק סוציאליסטי. מהמשטרה נמסר כי בהפגנה נשמעות קריאות שונות בגנות ישראל, כמו: "מעזה יצאה ההחלטה אינתפדה ונצחון, עזה היי חזקה", "יא שהיד, נוח בשלום אנו נמשיך את המאבק... אמריקה ראש הנחש ותבוסתה היא ברורה",  "כל הבושה למשתפי הפעולה של הכיבוש, ישראל מדינת טרור. ברוח ובדם נפדה אותך עזה".

בתוך כך, המשטרה הודיעה כי התנהלות השוטרים בזירה הייתה על פי הנוהלים, אך למרות זאת המחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש) מסרה שתפתח בבדיקה. "כלל המעצרים בוצעו על פי דין ובהתאם לנהלים", נמסר מהמשטרה. "למרות הניסיון להפיץ שמועות ולהטיל דופי בפעילות השוטרים בשטח הרי שממצאי הבדיקה עד כה,  מראים כי לא נמצא כל אירוע חריג, הקושר את פציעתו של אחד העצורים בברך למעצרו. לצערנו, גורמים כאלה ואחרים בוחרים לעשות שימוש ציני בתקשורת ולהעליל עלילות, חלקן אף סותרות, בדבר פעילות המשטרה, בהקשר זה".