קרב הגרסאות נמשך: אמש (ראשון) ביקשה המשטרה להאריך את מעצרם של 19 מהעצורים בהפגנות בחיפה בסוף השבוע, ובהם ג'עפר פרח, מנהל מרכז מוסאווא, שרגלו נשברה לטענתו במעצר. במשטרה ממשיכים להכחיש ולטעון כי "לא נרשם אירוע חריג במעצר", אך מח"ש החלה לבדוק. פרח, שמאות הפגינו הערב למען שחרורו ולמען תושבי עזה, התקבל במחיאות כפיים בבית המשפט. הבוקר החליט השופט לשחרר ממעצר את פרח וכל יתר העצורים מההפגנה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

לאחר שג'עפר פרח נפרד מאחד הקביים איתם נכנס לבית המשפט, הוא שחזר את האירועים מנקודת מבטו: "ביום שישי חזרתי עם המשפחה מחו"ל. הבן שלי ראה שיש הפגנות בתקשורת והצטרף. ראיתי שיש בלגן, אז הלכתי לראות שהם בסדר. ברגע שהגעתי ראיתי שכל המקום מוקף בשוטרי יס"מ. פניתי לקצין, ביקשתי לעזוב. קצין היס"מ אמר לי 'אף אחד לא עוזב פה'. ראיתי שהבן והאחיין נעצרים. שוב ניסיתי לעזוב והמשטרה לא אפשרה לי. בשלב זה נעצרתי. המתנתי אזוק כ-20 דקות עד שנמצאה ניידת שתיקח אותי משם והוכנסתי לתא מעצר עם עוד 20 אנשים. שאלתי 'מה קרה לבן שלי', והשוטר נכנס לי ברגל בכל הכוח והוריד אותי לריצפה".

מעצרו של ג'עפר פרח בחיפה (צילום: חדשות)
מעצרו של ג'עפר פרח בחיפה | צילום: חדשות

ארדן: לברר בדחיפות אם הופעל כח שלא לצורך

במהלך הדיון בעניינו פרח התמוטט וח"כ אחמד טיבי, רופא במקצועו, ניגש להעניק לו טיפול רפואי. הוא פונה לבית החולים להמשך טיפול. הדיון הופסק לזמן קצר בהחלטת שופט המעצרים והוא התחדש בהיעדרו של פרח. השר לביטחון הפנים ארדן אמר כי הוא "בהחלט מצפה מהמחלקה לחקירות שוטרים לבדוק/לחקור במהירות את נסיבות פציעתו של ג'עפר פרח ואת טענותיו. יש לברר בדחיפות אם הופעל כח שלא לצורך בניגוד לחוק. רק גוף חיצוני אוביקטיבי יכול לקבוע זאת וזה התהליך שמתבצע כעת".

המשטרה ביקשה להאריך מעצרם של כל 19 העצורים בחמישה ימים ומייחסת להם שורת עבירות: תקיפת שוטר במילוי תפקידו, הפרעה לשוטר במילוי תפקידו, היזק לרכוש במזיד, השתתפות בהתקהלות אסורה, התנהגות פרועה, במקום ציבורי והתנהגות העלולה להפר את שלום הציבור.

הדיון הסתיים במבוכה למשטרה, שופט בית משפט השלום בחיפה, אמיר סלאמה, לא נענה לדרישות השוטרים והחליט לשחרר את כולם לביתם. בתחילה הודיע על שחרורם של ג'עפר ו-12 מפגינים נוספים. בהמשך התייחס ל-6 מפגינים שגם הואשמו בתקיפת שוטרים:"החשודים שמיוחסת להם עבירה של תקיפת שוטרים, לא מצאתי חשש ממשי לשיבוש מהלכי חקירה או מסוכנות". חובת המשוחררים להתייצב לחקירה ככל שייתבקשו.

אמש השתתפו מאות ב"הפגנת סולידריות עם תושבי עזה" ומחאה על המעצרים שלשום: במקביל, מאות השתתפו במחאת "מחזירים את חיפה לישראל" - נגד הפגנות ההזדהות בתקופה האחרונה בעיר מצד תושביה הערבים. מאות שוטרים נערכו על מנת למנוע עימותים, ולא דווח על מעצרים.

את "הפגנת הסולידריות" ארגנו מק"י וחד"ש, תנועת עומדים ביחד, פורום המשפחות השכולות, לוחמים לשלום, נשים בשחור, ואשה לאשה - מרכז פמיניסטי חיפה, מאבק סוציאליסטי. מהמשטרה נמסר כי בהפגנה נשמעות קריאות שונות בגנות ישראל, כמו: "מעזה יצאה ההחלטה אינתפדה ונצחון, עזה היי חזקה", "יא שהיד, נוח בשלום אנו נמשיך את המאבק... אמריקה ראש הנחש ותבוסתה היא ברורה",  "כל הבושה למשתפי הפעולה של הכיבוש, ישראל מדינת טרור. ברוח ובדם נפדה אותך עזה".

בתוך כך, המשטרה הודיעה כי התנהלות השוטרים בזירה הייתה על פי הנוהלים, אך למרות זאת המחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש) מסרה שתפתח בבדיקה. "כלל המעצרים בוצעו על פי דין ובהתאם לנהלים", נמסר מהמשטרה. "למרות הניסיון להפיץ שמועות ולהטיל דופי בפעילות השוטרים בשטח הרי שממצאי הבדיקה עד כה,  מראים כי לא נמצא כל אירוע חריג, הקושר את פציעתו של אחד העצורים בברך למעצרו. לצערנו, גורמים כאלה ואחרים בוחרים לעשות שימוש ציני בתקשורת ולהעליל עלילות, חלקן אף סותרות, בדבר פעילות המשטרה, בהקשר זה".

עודה: "השוטרים הולכים ברוחו של המפקד"

אך למרות ההודעה המפורשת של המשטרה, מח"ש כאמור הודיעה שהחלה בבדיקת הטענות על ההפגנה שלשום בחיפה. חומרים רלוונטיים מההפגנה הועברו, כמו גם מסמכים ותיעוד רפואי מבית החולים שבו טופל פראח. בתום הבדיקה יוחלט במח"ש האם קיימת תשתית ראייתית שמצדיקה מעבר לחקירה פלילית נגד שוטרים שהיו מעורבים בעימות עם אותם מפגינים. 

יו"ר הרשימה המשותפת איימן עודה טען הערב בריאיון למהדורת צאת החג כי האלימות המשטרתית לכאורה היא פועל יוצא של התנהלותו של ארדן: "כשהשר לביטחון הפנים, השר האחראי על המשטרה, מאשים את הנהגת האוכלוסייה הערבית שהיא משתפת פעולה, שהיא אויבת מבפנים, אז מה יעשו השוטרים? אז השוטרים הולכים ברוח המפקד, ממש רוחו של המפקד".‎

בריאיון נשאל עודה גם על פציעתו של ג'עפר פרח, יו"ר מרכז מוסאוא לזכויות אדם, שלטענת משפחתו נגרמה בתחנת המשטרה: "החזירו אותו למעצר למרות שלרופאים הייתה חוות דעת אחרת". ח"כ עודה הוסיף בחשבון הטוויטר שלו: "אירועי השבוע האחרון לימדו אותנו כמה חשוב להשמיע את קול המחאה נגד מדיניות הממשלה! אז אנחנו כאן - ערבים ויהודים - להזכיר שיכול להיות כאן עתיד אחר לשני העמים".

בעקבות המעצר: ח"כים בחילופי האשמות

כשיו"ר הרשימה המשותפת איימן עודה הגיע לבית החולים רמב"ם כדי לבקר את פרח, שוטרים מנעו את כניסתו והתפתח עימות. "מה הסיפור? אני חבר הכנסת איימן עודה", אמר לשוטרים. "מה אתה רוצה? אני לא אעזוב את המקום. מי אתה שתגיד לי?". כשהשוטרים ביקשו להבין את מי חבר הכנסת מעוניין לבקר, עודה השיב: "מי אתה בכלל? לך קיבינימט. תתבייש לך". בהמשך, כשהשוטרים איימו לעצור אותו, פנה הח"כ לאחר השוטרים ואמר: "אתה אפס".

בתגובה לעימות בין עודה והשוטרים, שר הביטחון ליברמן תקף בחריפות את עודה וחברי הכנסת מטעם הרשימה המשותפת. "כל יום שאיימן עודה ושות' מסתובבים חופשי ומקללים שוטרים הוא כישלון של רשויות האכיפה", כתב בטוויטר. "מקומם של המחבלים האלה הוא לא בכנסת אלא בכלא. הגיע הזמן שישלמו את המחיר על מעשיהם".

עודה הגיב בציוץ לעגני: "חבל שלא צייץ שתוך 48 שעות אני בכלא - אז בכלל הייתי יודע שאין מה לדאוג". ח"כ אחמד טיבי צייץ בתגובה לדבריו של שר הביטחון: "מחבלים? כלא? ליברמן תתכונן, אותנו אולי תצליח לדחוק לחקירה פוליטית, אבל הראשון שיגיע לטריבונל (בינ"ל) הוא אתה".

ראש האופוזיציה, ח"כ יצחק (בוז'י) הרצוג אמר כי "‏אנחנו מכירים את ג'עפר פרח מפעילותו הענפה בכנסת. איש שיחה וגם לעיתים איש וויכוח אבל בטח לא אלים, כזה שיכול לסיים מעצר עם שברים ברגליו. זכות ההפגנה בישראל שמורה לכולם ואסור לשכוח שהיא זכות יסוד. לכן, יש לקיים בדיקה רצינית ולתת לציבור תשובות מלאות על שאירע". יו"ר מרצ תמר זנדברג עדכנה כי פרח יובא הערב בפני שופט, בעוד הוא נזקק לטיפול רפואי: חברי מרצ הגישו שאילתא דחופה לבדיקת אירועי המעצר ויעלו הצעדה לוועדת חקירה פרלמנטרית לבחינת האלימות המשטרתית.