כהונתו לא תוארך. אלשיך וארדן (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90, חדשות)
אלשיך וארדן, ארכיון | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90, חדשות

ניצב בדימוס ניסו שחם, מי שהיה מפקד מחוז ירושלים, זוכה ביום שלישי מעבירות של ביצוע מעשים מגונים ב-7 שוטרות אבל הורשע במעשה מגונה בשוטרת אחת. היום (חמישי) התייחס השר לביטחון פנים להכרעת הדין ואמר: "מדובר במעשים פסולים שמלמדים על נורמות פסולות ועל תרבות אירגונית רעה מאוד ששררה במשטרת ישראל". גם מפכ"ל המשטרה אלשיך התייחס במרומז לסערה: "לא כל דבר נבחן בפריזמה הפלילית".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

השר לביטחון פנים גלעד ארדן השתתף בטקס השקת מרכז השליטה הארצי החדש של המשטרה, אך התייחס לפסק הדין המסעיר נגד ניצב בדימוס ניסו שחם, שהורשע במעשה מגונה. "אני חושב שקצין משטרה בכיר, ההתנהגות שלו לא נמדדת אך ורק במבחן הפלילי. גם במבחן הפלילי ניצב ניסו שחם נכשל לצערנו והורשע במעשה מגונה: קצין משטרה בכיר נבחן גם במבחן הציבורי. בהקשר הזה, אין ספק שהמעשים שעולים מהכרעת הדין הם מעשים פסולים שמלמדים על נורמות פסולות ועל תרבות אירגונית רעה מאוד ששררה במשטרה ישראל".

השר הוסיף: "אני חייב לומר שמאז נעשו בשנים האחרונות הרבה מאוד פעולות, בתוכן למשל החוק שמחייב היום כל קצין משטרה לעבור מבחן פוליגרף. דבר שעושה שינויים מאוד משמעותיים בארגון ומנקה אותו מכל מיני תופעות פסולות כאלה. היום, האווירה היא אחרת, הנורמות הן אחרות ולא תהיה סלחנות לתופעות כאלה במשטרת ישראל".

מפכ"ל המשטרה רוני אלשיך פרסם היום מסר מיוחד: "אני נשאל בימים האחרונים על התייחסותינו על פסק הדין בעניינו של ניצב בדימוס ניסו שחם. השאלות שאני נשאל מטרידות אותי מפני שהן מטשטשות את האבחנה שבין הרף הפלילי לרף הנורמטיבי, האזור של האתיקה, המוסר, הנורמות. אנחנו במשטרת ישראל, ללא קשר לקו שקובע בית המשפט בהתייחס לרף הפלילי, קובעים לעצמנו את נורמות ההתנהגות".

ניסו שחם (צילום: פלאש 90 / מרים אלסטר, חדשות)
ניסו שחם בבית המשפט, השבוע | צילום: פלאש 90 / מרים אלסטר, חדשות

"אנחנו בשנים האחרונות, לאחר משבר הניצבים, לקחנו את הנושא הזה בצורה מאוד מאוד מעמיקה כדי לשנות את הנורמות בתוך המשטרה", הוסיף אלשיך. "בשנתיים האחרונות הוספנו כלים שמאפשרים לנו לנטר, לבדוק ולוודא שהנורמות נשמרות וגם לייצר מניעה מצבית לעתיד. ראשית, לפני שנתיים ורבע השקנו את המבדק הממוחשב, שפרק אחד ממנו עוסק בתחומים האלה, כדי להבטיח שאנחנו יודעים לומר מה שקורה. כמובן שהתחלנו מהקצונה הבכירה ביותר וירדנו כלפי מטה אלפי שוטרים. גם הוספנו אותו בשער הארגון לכל מי שמעוניין להיות שוטר כדי לוודא שאנשים במעוניינים להיכנס למשטרה ראויים לכך ולנורמות שלנו".

אלשיך ציין: "הדבר השני הוא חוק התאמה תעסוקתי שהשקנו אותו ואושר בנובמבר האחרון והוא מכיל את הסמכות שלנו לבדוק בפוליגרף תעסוקתי בכירי המשטרה. זה בנוסף למבדק הממוחשב ושוב יש פרק בתוך המבדק שעוסק בכל מה שקשור ביחסי מרות ואני שמח לבשר לאחר שביצענו כ-150 בדיקות שהנורמה הזאת שורשה לפחות בקרב הבכירים מתוך המשטרה. המטרה היא לייצר מניעה מצבית וקביעה נורמות ומוסר שמחייבים את השוטרים".

לדברי המפכ"ל, "אין אף ארגון שעשה את זה, כולם כמובן נבדקים בפוליגרף בלצורכי ביטחון, גם אנחנו נבדקים בשב"כ לצורכי ביטחון. אבל אין אף גורם שעושה את הבדיקות האלה לצורך התאמה תעסוקתית. ובדין כך, מפני שקצין משטרה הנורמות המצופות ממנו צריכיות להיות הגבוהות ביותר ולכן התעקשנו על הבדיקות האלה. אנחנו נמשיך ונייצר לעצמנו את הרף הנורמטיבי ללא קשר לרף הפלילי שעומד בפני עצמו. לא כל דבר נבחן בפריזמה הפלילית, חשוב לנו כל מה שקשור באזור של המוסר, של הנורמות, של הערכים - ונמשיך לחזק אותם".