הושעה מתפקידו, ד"ר יהודה ברוך (צילום: חדשות 2)
ד"ר יהודה ברוך | צילום: חדשות 2

בית המשפט העליון התיר לפרסום היום (ראשון), כי הפסיכיאטר המוכר שנחקר בחשד לקיום יחסי מין עם המטופלת שלו, מאיה ברגר, הוא ד"ר יהודה ברוך. ברוך כיהן עד לאחרונה כמנהל בית החולים אברבנאל ומילא בעבר שורה של תפקידים בכירים במשרד הבריאות. הפרשה נחשפה בכתבת "אולפן שישי" לפני כחודש, במהלכה סיפרה הצעירה מאיה ברגר כי ברוך קיים איתה מגע מיני בניגוד לחוק האוסר על כך, ולאחר מכן היא אף הגישה נגדו תלונה במשטרה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

ברוך ניהל את בית החולים הפסיכיאטרי אברבנאל במשך כעשור, ובמקביל מילא שורה של תפקידים בכירים, בהם האחראי על תחום הקנאביס הרפואי במשרד הבריאות, ראש מינהל רפואה במשרד הבריאות, מנהל בית החולים באר יעקב.

ברוך אף כיהן במספר תפקידים בכירים בצה"ל, בהם יו"ר ועדת ערר לשירות צבאי ומפקד רפואי בפיקוד צפון. גורמים במשרד הבריאות אישרו לחדשות 2 כי הם מכירים את פרטי המקרה ורואים אותו בחומרה. משרד הבריאות אף שיתף פעולה עם משטרת ישראל בחקירת המקרה.



התיק הועבר לפרקליטות וכעת עומד בפני הכרעה האם להגיש נגד ברוך כתב אישום. ברוך ביקש למנוע את פרסום שמו אולם שופט בית משפט השלום-מרכז, עמית מיכלס, דחה את עתירתו. "לאחר שקראתי את תיק החקירה הגעתי לכלל מסקנה שישנה הסכמה על מרבית העובדות והמחלוקת העובדתית מצומצמת למספר נושאים", קבע השופט. "כך למשל אין פער בין המבקש והמתלוננת באשר לעובדה שנוהל ביניהם רומן, לעובדה שהמפגש הראשון ביניהם היה בעתיו של משבר חמור אותו חוותה המתלוננת שאף ניסתה להתאבד בגינו ולעובדה שהמבקש החליט על אשפוזה של המתלוננת ושחוררה מבית החולים לחולי נפש".

ברוך ערער על ההחלטה לבית המשפט המחוזי, אולם ערעורו נדחה. "גם אם ימצא כי הדברים אינם עולים כדי אישום פלילי, יש בהם עניין ציבורי חשוב הן בבחינת השאלה האתית-מוסרית העולה ממקרה זה", קבעה השופטת נגה אהד מבית המשפט המחוזי בפסק דינה. היא אף ציינה כי הפרסום עשוי לעודד קורבנות נוספים לתלונן ודחתה את טענותיו לפיהן יגרם לו נזק חמור.

השופטת אהד דחתה את טענתו של ברוך כי יגרם לו נזק חמור וקבעה: "הנזק שייגרם למהלך הקריירה שלו אינו שונה מכל נזק אחר שנגרם לכל חשוד במעשים מיניים".

הקשר האסור הסתיים בהפלה - ובתלונה במשטרה

לאחר מכן ערער ברוך על ההחלטה לבית המשפט העליון, אולם לבקשת חדשות 2, בית המשפט העליון הורה לפרסם את שמו. את חברת החדשות ייצגו בהליך עורכי הדין ישגב נקדימון ודקלה בירן. השופט צבי זילברטל קבע בהחלטתו כי "ככלל, ייטה בית המשפט להתיר את הפרסום מקום בו נמצא כי קיים אינטרס ציבורי המצדיק זאת, ויימנע מעיכוב שעלול להימשך זמן רב".

ברגר הייתה בת 26 כשנכנסה בפעם הראשונה לבית החולים לבריאות הנפש אברבנאל, אחרי שניסתה להתאבד. היא עשתה זאת לאחר שהפסיכולוגית שלה הפסיקה לטפל בה משום שפיתחה בה תלות. בבית החולים היא פגשה את ברוך: "הייתי במשבר הכי נוראי שלי והוא ניצל את זה כדי לספק את היצר הכי בסיסי שלו", סיפרה.

על ההחלטה להיחשף ולהתראיין בפנים גלויות, אמרה מאיה: "אני לא עשיתי שום דבר רע והוא צריך להתבייש. אמא שלי אמרה לי שאני צריכה להתבייש רק אם עשיתי משהו רע - ואני לא עשיתי". יש לציין כי החוק אוסר מפורשות קיום של קשר מיני בין מטפל למטופל בתחום בריאות הנפש. בבתי המשפט אף נטו להקביל בין קשר מיני של מטפל ומטופל לגילוי עריות.

על הקשר ההדוק בין השניים סיפרה: "זה הגיע למצב שהייתה נגיעה בשיער ונוצר נוהל חיבוק עם כל הגוף. וחיבוק מאוד ארוך בסוף כל פגישה. פעם הוא רצה להציע לי חמלה בצורה גופנית ומאז זה היה הנוהל, וכשניסיתי לשבור את הנוהל הוא אמר לי 'מה עם החיבוק?'. לאחר זמן לא רב הגיעה הפגישה שלא הותירה מקום לספק: "התיישבתי מולו, והוא אמר לי: 'אני רוצה לזיין אותך פה, על השולחן, ולא אכפת לי מי ישמע'. כל הגוף שלי קפא. ניסיתי להיות חזקה ולא התרגשתי מזה, ואז הוא חיבק אותי צמוד לשולחן, הרגשתי את הארקציה שלו".

זמן קצר לאחר הפגישה הזו מאיה שוב ניסתה להתאבד מול עיניו, לאחר עוד טיפול. "הוא אסף אותי מהמצב הכי נמוך שבו רציתי ותכננתי למות. הוא פשוט נהיה הכל בשבילי", הסבירה. "פיתחתי תלות כזו נוראית שהפחד לאבד אותו היה יותר מהכל. אמרתי לעצמי שאתן לו מה שהוא רוצה ונמשיך את הטיפול, הייתי עושה הכל. זה משהו שאי אפשר להסביר במילים". השניים קיימו את הקשר האסור במשך כשנה, במהלכה מאיה נכנסה להריון והחליטה לבצע הפלה.